گوش یکی از عضو های مهم بدن محسوب می شود و ما باید از این عضو به خوبی مواظبت نماییم، پارگی پرده گوش یکی از مشکلاتی می باشد که ممکن است برای هر کسی اتفاق بیافتد.
پرده گوش در اصل لایه و بافت ظریفی می باشد که مجرای بیرون گوش را از قسمت گوش میانی جدا کرده و باعث تمایز آن ها از یکدیگر می شود.
پارگی و آسیب به این بافت می تواند باعث کاهش شنوایی شده و زندگی را برای فرد دشوار سازد، همچنین در اثر سوراخ شدن این ناحیه میکروب وارد مجرای گوش و گوش میانی شده و برای این قسمت مشکل ساز می شود.
اگر شما هم دچار این گونه مشکل شده اید و به دنبال علاعم و راه های درمان آن می گردید بهتر است در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
وظیفه و کارکرد گوش
پرده گوش در عین کوچک و ظریف بودن می تواند نقش مهمی در سیستم بدن ما ایجاد کند و آسیب به آن ممکن است باعث مشکلات فراوانی نیز شود.
پرده گوش یکی از عضو های مهم در شنیدن محسوب می شود به صورتی که با رسیدن امواج صوتی به آن و انتقال به گوش میانی فرایند شنیدن تکمیل می شود، بنابرین درصورت آسیب دیدن این ناحیه ممکن است باعث کاهش شنوایی و یا دست دادن کامل شنوایی شود.
یکی دیگر از وظایف پرده گوش مواظبت از گوش میانی می باشد ، شما در ذهن خود تصور کنید لایه ای میان فضای بیرون از بدن و داخل وجود نداشت، در این صورت تمامی میکروب ها و ریز گرد وارد شده و بهداشت آن ناحیه را به خطر می انداخت.
پرده گوش به عنوان نوعی محافظ عمل کرده و از ورود میکروب ها به داخل گوش میانی جلوگیری می کند.
آسیب به آن باعث می شود این سد از بین رفته و تمامی میکروب ها وارد گوش میانی شده و باعث ایجاد عفونت و مشکلات جبران نا پذیر دیگر شود.
علل پارگی پرده گوش
عوامل بسیاری باعث آسیب دیدن پرده گوش می شوند که با رعایت کردن نکات بهداشتی می توان از آن ها جلوگیری کرد و همیشه گوش های سالمی نیزداشت.
از جمله این عوامل می توان به عفونت گوش اشاره کرد، درصد پارگی پرده گوش با عفونت در چند سال اخیر مخصوصا کودکان بسیار زیاد بوده و باید به آن توجه بسیاری داشت.
عفونت در گوش باعث ایجاد تجمع مایعات در پشت پرده گوش شده و این مواد باعث ایجاد سنگینی به روی پرده می شود، این افزایش فشار ممکن است باعث آسیب به ناحیه پرده شده وشنوایی را تحت تاثیر قرار دهد.
برای جلوگیری کردن از این مشکل می توان در هنگام بروز درد گوش و سرما خوردگی، تب، خارش گوش در کوتاه ترین زمان ممکن به پزشک متخصص مراجعه کرد و با مصرف به موقع آنتی بیوتیک از بروز پارگی جلوگیری نمود.
عامل مهم دیگر در آسیب پرده گوش تغییر ناگهانی فشار می باشد، اگر توجه کرده باشید به هنگام پرواز، آسیب و ضربه شدید به گوش، نشستن طولانی مدت در خودرو گوش شما گرفته و و باعث کاهش شنوایی می شود.
هنگامی که فشار بیرون گوش و داخل گوش به طور ناگهانی و به شدت تغییر کند ممکن است پرده دچار آسیب شده و خطرات جبران ناپذیری را ایجاد کند.
برای کمک به کاهش شدت فشار می توان با خمیازه کشیدن و یا جوییدن آدامس فشار را کنترل نمود.
همچنین سعی کنید در صورت بروز سرما خوردگی از سفر با هواپیما خودداری فرمایید.
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است برای هر فردی دخ دهد و باعث آسیب رساندن به گوش آن شود ضربه دیدن گوش می باشد.
این ضربه خوردن ممکن است به هنگام تصادفات رانندگی، سیلی خوردن، افتادن از منطقه ای با ناحیه سر یا گوش باشد.
اگر شدت ضربه به گونه ای باشد که پرده ی گوش آسیب ببند ممکن است باعث کاهش شنوایی و در مواردی نادر از دست دادن شنوایی نیز شود.
همچنین صدا های بلند نیز می تواند پرده گوش را مورد آزار قرار داده و سوراخ شدن آن را در پی داشته باشد.
در موارد نادری دیده شده است کیست های گوش میانی می تواند باعث پاره شدن پرده گوش و از دست دادن شنوایی نیز شوند.
علائم سوراخ شدن پرده گوش
اکثر افرادی که از مشکل سوراخ شدن پرده گوش رنج می برند دچار درد های مزمن نیز شده اند، این درد ها ممکن است پس از چند ساعت از بین رفته و یا هفته ها باقی بماند.
شدت درد ایجاد شده به میزان آسیب دیدن پرده بستگی دارد، هر چه میزان آسیب بیشتر باشد مسلما درد آن ناحیه شدید تر است.
در اکثر موارد پس از، از بین رفتن درد مایعاتی همچون چرک و خون از گوش خارج شده که این می تواند یکی دیگر از علاعم آسیب دیدن پرده گوش نیز باشد.
در کودکان مبتلا به عفونت گوش که باعث آسیب دیدن پرده می شود درد به همراه خونریزی همراه است و این می تواند نشانه پارگی نیز باشد.
یکی دیگر از علاعمی که میتوان در پارگی پرده گوش مشاهده نمود کاهش شنوایی می باشد، زیرا ارتشعات صدا به پرده برخود کرده سپس به گوش میانی می رسد، در این میان اگر پرده گوش دچار آسیب شود این ارتشعات مختل شده و شنوایی کاهش پیدا می کند.
وزوز کردن گوش و یا شنیدن صدای بوق یکی از مشکلاتی است که بسیاری از مردم از آن شکایت می کنند، این علاعم ممکن است در اثر عفونت و تجمع چرک در گوش و یا آسیب به بافت پرده باشد.
گوش یکی از عضو های مهم بدن در ایجاد تعادل محسوب میگردد، بنابرین آسیب دیدن پرده و گوش می تواند باعث بر هم خوردن تعادل بدن و احساس سرگیجه نیز شود.
شناسایی شدت پارگی پرده گوش
همانطور که گفته شد پارگی پرده گوش علاعمی دارد و بر اساس آن ها می توان نسبت به پارگی شک نمود اما با پیشرفت علم و تکنولوژی شناسایی آن آسان شده و می توان نسبت به شدت ایجاد شده برای آن درمان را شروع کرد.
یکی از راه های شناسایی پارگی پرده گوش تمپانومتری می باشد، در این روش پزشک یک وسیله ای به نام پروپ را داخل گوش کرده و تغییرات گوش را مورد بررسی قرار می دهد تا در صورت مشکل شما را به متخصص معرفی نماید.
نمونه برداری از ترشحات خارج شده گوش می تواند یکی از راه هایی باشد که پزشک را در تشخیص پارگی کمک می کند.
معاینه اتوسکوپی یکی از روش هایی است که در آن به راحتی می توان پارگی را تشخیص داد، در این روش دستگاهی وارد گوش کرده و از طریق نور آن اقدام به بررسی پرده گوش می نمایند.
درمان های کمک کننده به پارگی پرده گوش
در بسیاری از موارد پارگی به صورت خود به خود درمان می شود و نیازی به دکتر نمی باشد اما اگر شدت درد و یا علاعم دیگر در شما افزایش پیدا کرد با مراجعه به پزشک می توانید به درمان خود کمک کنید.
یکی از کمک هایی که دکتر متخصص در صورت بهبود نیافتن شما انجام می دهد ترمیم پرده گوش می باشد.
در این روش پزشک توسط دستگاه و وسیله های خاص خود کاغذی دارویی به روی پارگی قرار می دهد، این کاغذ به گونه ای طراحی شده است که می تواند سوراخ ایجاد شده را درمان نماید.
استفاده از آنتی بیوتیک ها می تواند هم درمان کننده و هم پیشگیری کننده نیز باشد، به صورتی که بسیاری از پارگی ها ناشی از عفونت می باشد بنابرین با خوردن چرک خشک کن از تجمع میکروب جلوگیری می شود و از پارگی جلوگیری می نماید.
همچنین اگر پارگی رخ دهد می تواند باعث عفونت گوش میانی شود بنابرین با مصرف به موقع آنتی بیوتیک از عفونت جلوگیری کرده و باعث بهبود یافتن پارگی می شود.
بعضی از روش های خانگی مانند مسکن ها و گذاشتن دستمال گرم به روی گوش می تواند از شدت درد گوش بکاهد.
و اما اگر هیچ کدام از روش های بالا پاسخگو نبود و نتوانست پارگی پرده گوش را بهبود ببخشد پزشک با استفاده از عمل جراحی بافتی از دیگر نقاط بدن شما را برداشته و به روی بافت آسیب دیده می گذارد.
این روش کمک شایانی به بهبودی شما می کند و می تواند شما از معضل کاهش شنوایی نجات دهد.
نکات
شما می توانید با رعایت کردن نکاتی از گوش خود محافظت نمایید به گونه ای از وارد کردن اشیاء تیز به گوش خود داری نمایید زیرا این وسایل می تواند باعث آسیب به بافت گوش شود.
نکته دیگر این است که از شغل ها و کار هایی که سر و صدای زیاد ایجاد می کند پرهیز کنید، صدا های بلند در گاهی وقت ها می تواند باعث پارگی پرده گوش نیز شود.
امیدواریم با خواندن مطالب فوق توانسته باشیم کمکی به شما در بهبودی پرده گوش و یا جلوگیری از آسیب دیدن آن شده باشیم.