کم شنوایی در کودکان

کم‌شنوایی در کودکان یکی از مشکلات شایع شنوایی است که می‌تواند تأثیرات عمیقی بر رشد زبانی و اجتماعی آن‌ها داشته باشد. شنوایی نقش حیاتی در توسعه مهارت‌های ارتباطی کودک ایفا می‌کند و کم‌شنوایی می‌تواند مانع از یادگیری صحیح زبان و برقراری ارتباط با دیگران شود. این مشکل ممکن است در سنین مختلف بروز پیدا کند و به دلایل مختلفی ایجاد شود.

علل کم‌شنوایی در کودکان می‌تواند متنوع باشد، از جمله عوامل ژنتیکی، عفونت‌های گوش میانی، آسیب‌های حین تولد، یا قرار گرفتن در معرض صدای بلند. بسیاری از این مشکلات ممکن است در دوران نوزادی یا کودکی قابل تشخیص باشند. شنوایی‌شناسی و ارزیابی دقیق در این سنین بسیار حائز اهمیت است تا تشخیص و درمان به موقع انجام شود. در صورتی که کم‌شنوایی در مراحل اولیه شناسایی و درمان نشود، می‌تواند تأثیر منفی زیادی بر مهارت‌های زبانی، تحصیلی و اجتماعی کودک بگذارد. بنابراین، توجه به علائم و مراجعه به متخصصان شنوایی‌شناسی برای ارزیابی وضعیت شنوایی کودک از اهمیت بالایی برخوردار است.

منظور از کم شنوایی در کودکان چیست؟

کم شنوایی در کودکان، معمولا در اوایل تولد یک امر طبیعی است. حتی برخی از کودکان ممکن است تا چند ماهگی خود اصلا هیچگونه صدایی را تشخیص ندهند. تا حدی که والدین آن ها فکر کنند کودک دچار مشکل شنوایی است.
البته این کم شنوایی ها نهایتا تا یک سالگی طبیعی است و اگر بیشتر از این به طول بیانجامد، والدین حتما باید به فکر درمان کم شنوایی کودکان خود باشند. همچنین همان طور که ذکر شد، ممکن است در کل برخی از فرزندان و کودکان به کم شنوایی های ارثی هم دچار باشند که در این صورت دکتران و پزشکان مربوطه، با استفاده از سمعک و حتی جراحی هایی، این مورد را بهبود می بخشند‌.

کودکانی هم که کلا نمی توانند صداها را بشنوند، ممکن است کلا به ناشنوایی کامل دچار باشند. حال دلایل و عواملی هم برای ایجاد شدن کم شنوایی به جز ارث وجود دارد، که در ادامه به آن می پردازیم.

علت کم شنوایی در کودکان

به جز بیماری های وراثتی و ژنتیکی، دلایل و علت های بسیار زیادی برای کم شنوایی نوزادان و کودکان وجود دارد که برخی از مهم ترین آن ها عبارت اند از:

بیماری ها

یکی از دلایل مهمی که باعث کم شنوایی در کودکان می شود، بیماری ها هستند. از آنجایی که کودکان بدن بسیار ضعیفی دارند، رسیدگی و مراقبت به آن ها اهمیت بسیاری دارد. به نوعی که حتی ساده ترین بیماری برای افراد بزرگسال، می تواند به آن ها آسیب جدی را وارد کند. به همین دلیل تا زمانی که بدن فرزندانتان بتواند به خوبی خود را ترمیم کند، مراقب او باشید. بیماری هایی نظیر سرما خوردگی و.. هم می تواند باعث گرفتگی گوش و کم شنوایی کودکان شوند. البته لازم به ذکر است بیان کنیم تا حد امکان کودکانی که از طریق بیماری ها به این مشکل دچار می شوند، می توانند درمان شوند. اگر بیماری او غیر قابل بهبود باشد، دکتران از سمعک ها استفاده می نمایند‌.

ضربه به سر و گوش

یکی دیگر از علت به وجود آمدن کم شنوایی در کودکان، ضربه می باشد. کودکان نمی توانند به خوبی مراقب خود باشند و از همین رو مدام زمین می خورند که در این حین، شاید ضربه ای به ناحیه سر آن ها وارد شود. ضربه به گوش باعث پارگی پرده گوش می شود و ضربه به سر ممکن است که اختلالات و مشکلات جدی تری را برای ناشنوایی به وجود آورد. به همین دلیل همیشه مراقب کودکان باشید که به شدت زمین نخورند یا حتی در اثر کنجکاوی، وسایل تیز یا خطرناکی را در گوش خود فرو نکنند. زیرا اگر پرده اصلی گوش پاره شود، حتی تا بزرگسالی هم بهبود نمی شود و کودک تا آخر عمر، باید از سمعک ها استفاده نماید.

CC-ENT-Blog-What-to-Do-if-Your-Child-Has-Difficulty-Hearing
kindhinter-ohr-gerat-anpassung

علائم کم شنوایی در کودکان

زمانی که کودکی در یک بیمارستان متولد می شود، همیشه پس از چند هفته دکتران از آن ها تست هایی می گیرند که غربالگری کامل یکی از مهم ترین آن ها است. در این غربالگری گوش های فرزندان را نیز چک می نمایند تا متوجه شوند که کودک به کم شنوایی دچار است یا خیر.
حتی جالب است بدانید که در این غربالگری های کودکان، حتی چشم یا عصب های آن ها را هم مورد بررسی قرار می دهند. حال برای این که والدین متوجه شوند کودکانشان به کم شنوایی دچار هستند یا خیر، راه کارها و علائمی وجود دارد که در ادامه آن ها را ذکر می کنیم.

باید با صدای بلند با آن ها صحبت کنید!

در کودکانی که سنین کم دارند، باید حتما با صدای بلند با آن ها صحبت کنید تا از خواب بیدار شوند. به عنوان مثال فقط با صدای خیلی زیاد از خواب بیدار می شوند، زمانی که نام آن ها را تقدیبا بلند بیان کنید جوا می دهند و…؛ اگر کودک شما تا سن چهار ماهگی خود واکنشی به صداهای کم نشان نداد، باید حتما او را به پزشک ببرید تا اگر مشکلات و بیماری های جدی وجود دارد، آن را بررسی کنند.

یکی دیگر از مواردی که که نشان می دهد کودک شما به کم شنوایی دچار است، این موضوع می باشد که هرچقدر با آن ها صحبت کنید، هیچ واکنشی نشان نمی دهند و تنها لبخند می زنند‌‌. معمولا کودکان ۴ تا ۹ ماهگی که این مشکلات را دارند، تنها با یک لبخند به صداها واکنش نشان می دهند که آن هم به دلیل نشنیدن صداها می باشد.

درخواست مشاوره شنوایی‌ شناسی و سمعک

برای دریافت مشاوره تخصصی در زمینه شنوایی‌شناسی و انتخاب سمعک مناسب، فرم زیر را تکمیل کنید. تیم ما پس از بررسی اطلاعات شما، بهترین راه‌حل‌ها و تنظیمات لازم را برای بهبود کیفیت شنوایی شما ارائه خواهد داد.

انواع کم شنوایی در کودکان

کم شنوایی در کودکان انواع مختلفی نیز دارد که نسبت به آن ها پزشکان برای درمان تصمیمی می گیرند. به عنوان مثال کودکی ممکن است با ناشنوایی مطلق دچار باشد و یک فرزند دیگر تنها با یک سمعک ساده بتواند شنوایی خود را حفظ کند‌.
برخی از انواع کم شنوایی کودکان شامل موارد زیر می باشند.

کم شنوایی انتقالی

یکی از انواع کم شنوایی ها هم در افراد بزرگسال و هم کودکان، انتقالی است. این کم شنوایی معمولا به دلیل انسداد مجراهای داخلی گوش اتفاق می افتد‌. کودکانی که به این کم شنوایی دچار باشند، صداها را تشخیص می دهند، اما باید به صورت بلند حرف ها را بیان کرد.

کم شنوایی حس عصبی

کم شنوایی حس عصبی همان طور که از نام او مشخص است، به حس های عصب مربوط می شود. معمولا با انجام دادن تست های ادیومتری و… می توان این مورد را بررسی کرد. معمولا همه انواع کم شنوایی ها راه درمانی دارند، به جز افرادی که به طور ذاتی به این مشکل دچار هستند.

سوالات متداول

پاسخ‌های دقیق به سوالات رایج شما درباره کم شنوایی در کودمان
علائم نشان‌دهنده کم شنوایی در کودک چیست؟

علائم شامل تأخیر در گفتار، عدم واکنش به صداها و نام کودک و مشکل در پیگیری گفتگوهاست.

در برخی موارد کم شنوایی کودک قابل درمان است، اما درمان بستگی به نوع و شدت کم شنوایی دارد.

بله، کم شنوایی می‌تواند موجب تأخیر در یادگیری گفتار و زبان شود و حتی به اعتماد به نفس کودک لطمه وارد کند.

عفونت‌های گوش، عوامل ژنتیکی، آسیب‌های هنگام تولد و قرار گرفتن در معرض صداهای بلند از علل رایج هستند.

تست‌های شنوایی و بررسی پزشک بهترین روش‌ها برای تشخیص هستند.

نه، نوع و شدت کم شنوایی بعد از انجام تست‌های شنوایی سنجی تعیین‌کننده نیاز به سمعک است.

استفاده از سمعک، کاشت حلزون و تمرینات گفتاری در منزل از روش‌های رایج درمان هستند.

جدیدترین مقالات

از آخرین نکات و اطلاعات حوزه شنوایی‌سنجی و سلامت گوش مطلع شوید.