شنوایی از مهمترین حسهای پنجگانه انسان محسوب میشود که هر نوع اختلالی در شنوایی میتوانند، مشکلات بسیاری برای انسان به وجود بیاورد. اختلالات شنوایی از مشکلاتی است که براثر عوامل مختلفی برای فرد به وجود آید. امروزه برای درمان اختلالات شنوایی از بروزترین درمانها و تکنولوژی سمعک استفاده میکنند. در سطح بازار انواع سمعک با برندهای مختلفی وجود دارد. سمعک ابزاری برای تقویت شنوایی فرد محسوب میشود. برای انتخاب سمعک باید به گزینههای زیادی توجه داشت که مهمترین آنها کیفیت و برند سمعک است.
چگونه از سمعک استفاده کنیم؟
اختلالات شنوایی ممکن است به دلایل مختلفی در هر سن برای فرد به وجود آید. بهطور کلی سمعک درمان قطعی شنوایی نیست؛ بلکه با وجود آن میتوان سیگنالهای صدا را تقویت کرد. نحوه استفاده و کیفیت سمعک نقش بسزایی در شنوایی فرد دارد. برای کارایی بهتر سمعک باید مراحل استفاده آن را بهطور کلی آموزش ببینید. مراحل قرار گیری سمعک داخل گوش به شرح زیر است.
- سمعک را باید به صورتی درون گوش قرار دهید که نوشته هک شده آن در قسمت خارج گوش قرار بگیرد.
- برای قرارگیری سمعک به آرامی لاله گوش خود را به سمت بیرون بکشید.
- سپس دستگاه سمعک را به آرامی در مجرای گوش قرار دهید؛ به صورتی که هیچگونه صدای اضافی نشنوید.
اگر سمعک شما از نوع پشت گوشی است باید مراحل زیر را انجام داد:
- قسمت خارجی سمعک را بین انگشت شست و اشاره قرار دهید.
- قالب سمعک خود را درون مجرای گوش قرار دهید.
- سمعک را در قسمت پشت گوش خود قرار دهید؛ به صورتی که قسمت خمیده سمعک در بالای گوش قرار بگیرد.
نحوه روشن کردن سمعک
معمولا افرادی که برای اولین بار از سمعک استفاده میکنند، نحوه کارکرد آن را نمیدانند. باید توجه داشته باشید که سمعک نوعی دستگاه الکترونیکی محسوب میشود که با باتری مخصوص کار میکند. نحوه روشن کردن سمعک به نوع آنها بستگی دارد؛ اما بهطور کلی سمعکها یا به صورت شارژی هستند یا به صورت باتری کار میکنند.
- نحوه روشن کردن سمعکهای باتریدار: برای راهاندازی سمعکهای باتریدار، ابتدا باید باتری را درون سمعک قرار دهید. توجه داشته باشید که باتریها را به درستی قرار دهید تا درب باتری بسته شود. بعد از جایگذاری باتریها سمعک با صدای کوتاهی فعالیت خود را آغاز میکند. برای غیرفعال کردن سمعک کافیست درب باتری را باز کنید.
- نحوه روشن کردن سمعکهای شارژی: سمعکهای شارژی با دکمهای که روی آنها قرار دارد، روشن و یا خاموش میشوند. برای روشن کردن این نوع سمعکها باید به شارژ دستگاه توجه داشته باشید، سپس به مدت 1 الی 2 ثانیه دکمه دستگاه را فشار دهید تا دستگاه روشن شود. زمانی که چراغ سمعک سبز است، یعنی دستگاه روشن است؛ ولی زمانی که چراغ نارنجی است نشان از خاموش شدن آن دارد.
چگونه سمعک خود را تنظیم کنیم؟
بهطور کلی تنظیم سمعک در هر بیمار متفاوت است؛ به همین دلیل قبل از استفاده از آن باید به پزشک خود مراجعه کنید تا براساس نوع اختلالات شنوایی که دارید کانالهای سمعک را برای شما تنظیم کند. معمولا متخصص شنوایی سمعک را براساس فاکتورهای مختلفی تنظیم میکند که برخی از آنها به شرح زیر است.
- متخصص شنوایی، ابتدا از بیمار خود نوار شنوایی سنجی میگیرد.
- تنظیمات اولیه به صورت مرحله به مرحله برای بیمار صورت میگیرد تا فرد قالب یا کانال مناسب صدا را تشخیص دهد.
- بهطور کلی هر سمعک حداقل 4 الی 6 سال عمر مفید دارند؛ بعد از گذشت این مدت باید تنظیمات کانال سمعک بروزرسانی شوند.
چگونه از سمعک نگهداری کنیم؟
برای نگهداری انواع سمعک باید آنها را هرشب، قبل از خواب از گوش خارج و سپس تمیز کنید. درصورتی که به نظافت سمعک خود توجه نداشته باشید، موم و تعریق یا گردوغبار باعث ضعیف شدن عملکرد سمعک میشود. زمان تمیز کردن سمعک خود حتما به نکات زیر توجه داشته باشید.
- سمعک را روزانه مورد بررسی قرار دهید تا در صورت هرگونه آلودگی یا رسوب آن را رفع کنید.
- برای تمیز کردن سمعک، میتوانید از یک دستمال مرطوب استفاده کنید.
- به هیچ عنوان برای تمیز کردن سمعک از الکل استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است به قطعات الکتریکی دستگاه آسیب وارد شود.
- برای تمیز کردن محفظههای دستگاه، به هیچ عنوان از اجسام تیز همانند سوزن یا قیچی استفاده نکنید.
- برای کارایی بهتری سمعک، هرماه فیلتر موم دستگاه را تعویض کنید.
زمان استفاده از سمعک باید چه نکاتی را رعایت کرد؟
افرادی که برای اولین بار قصد استفاده از سمعک را دارند؛ باید به نکات بسیاری توجه داشته باشند. برای کارایی بهتر سمعک، فرد باید به تمام نکات زیر توجه داشته باشد تا در حین استفاده از سمعک دچار مشکل نشود.
- معاینه و تست شنوایی: در اولین مرحله فرد باید توسط متخصص شنوایی سنجی معاینه شود و با استفاده از تست شنوایی، نوع اختلال شنوایی را شناساسی شود.
- انتخاب سمعک: متخصص شنوایی براساس نتایج تست شنوایی، بهترین سمعک را برای بیمار تجویز میکند.
- تنظیم سمعک: معمولا مرحله تنظیم سمعک ممکن است کمی زمانبر باشد؛ زیرا باید سمعک براساس نیازهای روز بیمار تنظیم شود.
- مراقبت و نگهداری سمعک: برای کارایی و طول عمر بیشتر سمعک باید به توصیههای پزشک حتما توجه داشته باشید.
سخن پایانی
از سمعک برای بهبود و تقویت شنوایی استفاده میکنند. برای خرید سمعک باید به فاکتورهای مختلفی چون کیفیت و برند سمعک توجه داشته باشید. امروزه تکنولوژی سمعک در حال افزایش است. در سطح بازار انواع سمعک وجود دارد که هرکدام از آنها کارایی منحصربهفرد خود را دارند. افرادی که برای اولین بار قصد استفاده از سمعک را دارند، باید ابتدا توسط متخصص شنوایی معاینه شوند و سپس براساس نظر دکتر از سمعک استفاده کنند. برای کارایی بهتر این دستگاه باید نحوه کارکرد و نگهداری آن را به طور کامل بیاموزید.