داشتن آگاهی و اطلاعات مناسب در رابطه با علائم کم شنوایی در کودکان و نوزادان توسط والدین اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که اگر کم شنوایی درمان نشود باعث به تأخیر افتادن رشد در مغز کودکان و نوزادان خواهد شد. اکثر نوزادان و کودکانی که دچار عارضه کم شنوایی هستند در بخش گفتار و زبان با مشکلات زیادی روبرو میشود. کم شنوایی در کودکان باعث به وجود آمدن اختلالات آکادمیک یا اجتماعی شده به همین دلیل نیازمند تشخیص کم شنوایی کودک در سن مناسب خواهید بود.
اهمیت تشخیص کم شنوایی در کودکان
اگر کودک یا نوزاد شما به کم شنوایی مبتلا است، اختلالاتی در آینده در مهارتهای گفتاری و زبانی به وجود خواهد آمد به همین دلیل اهمیت تشخیص کم شنوایی در کودکان از اثرات مخرب آن در سنین بالاتر جلوگیری خواهد کرد؛ بنابراین توصیه میشود تا به منظور درمان نوزادان که به عارضه کم شنوایی دچار هستند پیش از سنین ۶ ماهگی اقدام کنید.
کم شنوایی و عدم یادگیری مناسب تحصیل کودکان
برخی از والدین به دلیل نداشتن آگاهی با بررسی رفتار نسبتاً غیر معقولی که کودکانشان در کلاس و کسب نمرات غیر قابل قبول دارند، تصور میکنند که کودکانشان دارای اختلال یادگیری هستند، همچنین در برخی از مواقع والدین این امکان را میدهند که کودک به کم شنوایی مبتلا است. کم شنوایی در صورتی که خفیف و یا شدید باشد تأثیرات مخرب زیادی را بر یادگیری کودک خواهد گذاشت.
مطابق با آمار موجود توسط مرکز کنترل بیماریها در حدود ۱۵ درصد کودکان ۶ تا ۹ سال از علائم کم شنوایی برخوردار هستند. کم شنوایی حتی در یک گوش نیز میتواند تأثیرات خود را در عدم یادگیری مناسب کودکان داشته باشد؛ این موضوع در نوزادان نیز صدق میکند به طوری که عدم درمان این اختلال در سن مناسب باعث به تأخیر افتادن رشد مغز در بخش گفتار و زبان نوزاد خواهد شد.
علل کم شنوایی در کودکان
در صورتی که به اختلال کم شنوایی در کودک یا نوزاد شک دارید، حتماً نیاز است تا اقدام به تست شنوایی در سنین پایین کنید. چندین دلیل برای کاهش شنوایی در کودکان و نوزادان وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به مادرزادی و اکتسابی بودن آن اشاره کرد. بسیار مهم و حائز اهمیت است که والدین و همچنین معلمان نشانههای کم شنوایی را بدانند؛ در صورتی که کم شنوایی به درستی تشخیص داده نشود، میتواند باعث به وجود آمدن برخی از مشکلات عاطفی و گفتاری در کودکان گردد.
افت شنوایی مادرزادی در کودکان و نوزادان
افت شنوایی مادرزادی در کودکان و نوزادان به این معنی است که نوزاد در بدو تولد کم شنوا به دنیا میآید. علل و دلایل مختلفی برای کاهش شنوایی کودکان و نوزادان وجود دارد؛ اما در برخی از مواقع شنوایی نوزادان به درستی تشخیص داده نمیشود. عوامل غیر ژنتیکی دیگری نیز وجود دارند که باعث کم شنوایی در کودکان و نوزادان میشود.
بررسی شنوایی نوزادان در سنین بسیار پایین اهمیت بالایی دارد. عوامل غیر ژنتیکی که باعث بروز این اختلال در نوزادان میشود را میتوان، عوارض حین زایمان و همچنین تولد زودرس دانست. اختلالات مغزی یا اختلال سیستم عصبی نیز از عواملی هستند که میتوانند باعث کم شنوایی در نوزادان باشند. مصرف برخی از داروها به واسطه مادر در دوران بارداری نیز باعث به وجود آمدن کم شنوایی خواهد شد.
همچنین وجود عفونت در مادر و مصرف مواد مخدر و الکل در دوران بارداری نیز از دلایل به وجود آمدن افت شنوایی مادرزادی در کودکان و نوزادان است. عوامل ذکر شده تحت عنوان عوامل غیر ژنتیکی به شمار میآیند؛ اما تمامی این عوامل تنها حدود ۲۵ درصد از دلایل افت شنوایی مادرزادی در نوزادان است.
نشانههای افت شنوایی در کودکان
برای تست شنوایی کودکان نیاز است تا نشانهها و علائم افت شنوایی در آنها را بررسی کنید. در صورتی که علائم موجود در کودک وجود داشت نیاز است تا به منظور روند درمان کودک را نزد پزشک ببرید. از مهمترین نشانههای کم شنوایی و افت شنوایی در کودکان میتوان به بلند صحبت کردن از حالت عادی اشاره کرد.
از نشانههای دیگر افت شنوایی در کودکان بیتوجه و حواس پرتی کودک است. معمولاً کودکانی که دچار اختلال افت شنوایی هستند، زمانی که با او صحبت میکنید همواره یک گوش خود را از گوش دیگر جلوتر نگه میدارند. در کودکان کم شنوا معمولاً صداها به طور کامل به مغز انتقال نمییابد به همین دلیل این کودکان در شنیدن صداهای اطراف دچار مشکل میشوند.
ضربه به سر در کم شنوای کودکان و نوزادان
یکی از دلایلی که باعث کم شنوایی کودکان و نوزادان میشود ضربه به سر است در صورتی که سر کودک دچار ضربه شود، احتمال آسیب رسیدن به ساختارهای حلزونی و داخلی گوش وجود دارد؛ این مشکل میتواند یکی از دلایل مهم بروز کم شنوایی دائمی در کودکان و نوزادان باشد، به همین دلیلنیاز است تا در سنین کم با مراقبتهای بیشتر از بروز چنین اتفاقاتی جلوگیری کنید.
درمان کم شنوایی کودکان و نوزادان
در قسمتهای بالا در رابطه با علائم و دلایلی که باعث به وجود آمدن کم شنوایی در کودکان و نوزادان میشد صحبت کردیم در این قسمت نیاز است تا راهکارهای درمان و جبران اختلال شنوایی در کودکان و نوزادان را نیز مورد بررسی قرار دهیم. برخی از مشکلات به وجود آمده در این رابطه برای کودکان و نوجوانان قابل جبران است و در صورت برطرف شدن آنها مشکل شنوایی فرزند برطرف خواهد شد.
از جمله اختلالات میتوان به عفونت گوش میانی و بیماریهای سیستمیک اشاره داشت؛ اما برخی دیگر از اختلالات مادرزادی و ارثی را که باعث به وجود آمدن کم شنوایی در کودکان و نوزادان میشود را نمیتوان با دارو و همچنین جراحی درمان کرد. در این صورت تنها راه درمان استفاده از سمعک و وسایلی که کمک به کم شنوایی میکند، است. البته تجویز سمعک برای کودکان به واسطه پزشکان متخصص انجام میپذیرد؛ چرا که پزشک برای تجویز سمعک بررسیهای گستردهای را انجام میدهد.
کلام پایانی
در کودکان و نوزادان، سه سال اول زندگی به عنوان یکی از مهمترین دورههای رشد شناخته میشود؛ چرا که در طی این مدت دوره رشد زبان و گفتار کودک کامل خواهد شد. در سنین پایین شناخت جنبههای مختلف کم شنوایی اهمیت زیادی دارد. کم شنوایی در کودکان و نوزادان باعث میشود تا آنها در دریافت اطلاعات صوتی با مشکل روبرو شوند، همین موضوع باعث به وجود آمدن اختلال پردازشهای مغزی و برقراری روابط اجتماعی در آنها خواهد شد. اطلاع از علائم مهم کم شنوایی در نوزادان و کودکان میتواند در تسریع روند معالجه بسیار مؤثر باشد.