یکی از اتفاقات معمول ولی خطرناک، ضربهزدن به سر است. ضربه به سر عوارض متعددی دارد که میتوان به مرگ فرد نیز اشاره کرد. رایجترین عوارض این ضربهزدن به سر، آسیب به شنوایی یا سرگیجه افراد است، زیرا آسیب جدی به مغز شما باعث ایجاد مشکل در نواحی گوش میشود. کم شنوایی و ایجاد مشکل در گوش و شنوایی افراد انواع مختلفی و پیچیدهای دارد و فرد را میتواند دچار مشکلات متعددی کند.
شایعترین صدمات به گوش
از شایعترین آسیبهایی که باعث کم شنوایی یا مشکل در گوش شما میشود، میتوان به سیلیزدن به گوش، ضربات شدید به سر شما، تصادف با وسایل نقلیه، آسیب به سر، افتادن از ارتفاع و ضربه به سر و… اشاره کرد. آسیبها و صدماتی که گفته شد هر کدام دارای شدت و مقدارهای متفاوتی هستند و همین موضوع باعث آسیب به قسمتهای مختلفی از گوش و سر شما خواهد شد. در این صورت اولین نکته مهمی که باید بررسی کرد، صحت و سلامتی پرده گوش شما خواهد بود.
علاوه بر سالمبودن پرده گوش باید به قسمتهای دیگر گوش مانند استخوانچهها و حلزون آن و… توجه کرد و پزشک متخصص باید آنها را معاینه کند. از صدماتی که افراد در اثر ضربه به سرخود پدید میآید میتوان به کاهش شنوایی، سرگیجههای متعدد، درد و ناراحتی نام برد. در صورت آسیب به پرده گوش، ممکن است فرد دچار کم شنوایی شود؛ ولی اگر پارگی پرده گوش شما زیاد باشد میتواند باعث ناشنوایی در شما نیز شود، بنابراین شدت پارگی و آسیب به پرده گوش نیز متغیر است و تأثیرگذار بوده است.
بهجز آسیب به پرده گوش، آسیب به استخوانچهها نیز باعث کم شنوایی در فرد و آسیبهای ناشی از آن در گوش میشود. در قسمت دیگری از گوش، یعنی حلزون آن اگر آسیبی وارد شود، باعث کاهش شنوایی در فرد میشود و ممکن است این اثرات، برای فرد جبرانناپذیر باشد. همه این دلایل ناشی از ضربات به سر خواهد بود و شدت آن متفاوت است.
علائم آسیب گوش ناشی از ضربه به سر
علائم آسیب به گوش شما در اثر ضربه به سر، بسیار زیاد بوده است و هرکدام از آنها ممکن است خطرات زیادی داشته باشد. در صورت رخدادن ضربه به سر، حتی اگر کوچک باشد، حتماً باید فرد به پزشک متخصص مراجعه کند تا این عوامل مورد بررسی قرار بگیرد و از پیشروی آنها جلوگیری شود.
علائمی که در اثر ضربه به سر وجود دارند عبارتاند از:
- سرگیجههای پیدرپی پس از ضربه به سر
- ایجاد درد در چشم و سر
- ایجاد مشکل در بینایی فرد
- سرگیجههای متعدد
- احساس تهوع
- ایجاد فراموشیهای کوچک و مقطعی
- شنیدن صداهای اذیتکننده و نویز در گوش فرد
- برهمخوردن خواب فرد
- اختلال در حواسی مثل چشایی و حتی بویایی
- در برخی ممکن است باعث ایجاد تشنج شود و میتوان به ایجاد مایعات شفاف و سفیدرنگ از گوش فرد نیز اشاره کرد. این عوامل نباید به شوخی گرفته شود و در صورت کوچکترین ضربه به سر فرد باید توسط متخصص معاینه شود.
روشهای تشخیص و درمان کم شنوایی پس از ضربه به سر
تشخیص و درمان کم شنوایی پس از ضربه به سر از طریق یک فرآیند دقیق انجام میشود. برای تشخیص، ابتدا پزشک ممکن است از طریق آزمونهای شنوایی، عملکرد شنوایی فرد را بررسی کند. همچنین، آزمونهای تصویربرداری مغزی مانند MRI و CT scan نیز میتوانند برای شناسایی آسیبهای مغزی و تأثیر آنها بر شنوایی استفاده شوند. درمان کم شنوایی معمولاً شامل ترکیبی از روشهای دارویی، تمرینات شنوایی و استفاده از وسایل کمک شنوایی میباشد. در موارد شدیدتر و با توجه به شدت آسیب، درمان جراحی نیز ممکن است مورد نیاز باشد.
نکات مراقبتی در هنگام ضربه به سر
در صورت ایجاد ضربه به سر، شما میتوانید با رعایت برخی نکات دچار آسیب کمتری شوید. مراجعه به پزشکان راهحلی معقولتر و درستتری است، ولی درصورتیکه نتوانستید به آنها مراجعه کنید این نکات را انجام داده تا آسیب ناشی از ضربه به سروگوش را به حداقل برساند.
- شما میتوانید پس از این اتفاق، کیسه آب یخ و سردی را در کنار محلی که ضربه به آن خورده قرار دهید تا تورم موجود در آن کمی بهتر شود.
- استراحت کافی میتواند به شما بسیار کمک کند، این کار سبب بهبود سریع شما خواهد شد و باید از ناراحتی و استرسهای موجود پرهیز کرده و از آنها دوری کنید.
- علاوه بر رعایت این نکات باید فردی سالم مراقب شما بوده تا در صورت رخدادن اتفاقات احتمالی از شما مراقبت کند.
سخن پایانی
ضربه به سر ممکن است، باعث اتفاقاتی ناخوشایند برای شما شود. در صورت ضربه خوردن به سر حتی اگر علائم شدیدی نداشتید، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. یکی از آسیبهایی که ضربه به سر وارد میکند، کم شنوایی در افراد است و درصورتیکه این کم شنوایی پیگیری نشود، سبب رخدادن ناشنوایی کامل در فرد خواهد شد. با مراجعه به پزشک معالج و انجام برخی از تستهای شنوایی، میتوانید از صحت و سلامتی گوش و شنوایی خود اطلاع پیدا کنید و از مشکلات دیگر جلوگیری کنید.