سمعک از درمانهای حمایتی و پرکاربرد بوده که برای درمان کمشنوایی مورد استفاده قرار میگیرد. سمعک وسیلهای است که در افزایش ارتباطات اجتماعی فرد موثر واقع میشود و کیفیت زندگی فرد را بهبود میبخشد. این ابزارها برای استفاده روزانه مناسب هستند و بهطور قطع استفاده مکرر، ممکن است آنها را با مشکلاتی همچون تغییر تنظیمات و اختلالات گوناگون مواجه سازد. این خرابیها بیشتر شامل بروز اختلالاتی در کیفیت صدا و صداهای اضافی میشوند. انواع سمعک در برندها و اشکال گوناگون به تولید میرسند که براساس تستها و معاینات گوناگون، سمعک مناسب برای شما انتخاب میگردد.
انواع سمعک
سمعک وسیلهای است که صداهای ضعیف اطراف را تقویت کرده به گوش انتقال میدهد. انواع سمعک تحت عناوین زیر وجود دارند.
- سمعکهای ضدآب: آنها آسیبپذیری کمتری در برابر آب دارند؛ اما به این معنا نیست که هنگام شنا قابل استفاده هستند.
- سمعک فوق هوشمند وایرلس: این سمعک بهصورت کامپیوتری تنظیم میشود.
- سمعک دیجیتال، هوشمند و نامرئی: آنها در عمق گوش جایگذاری میشوند.
انواع سمعک نیز در بازار وجود دارند که قیمت آنها براساس برند مورد نظر، متفاوت است. سمعک ویدکس، بلتون، اتیکن، برنافن، یونیترون، سمعک فوناک، ریساند و زیمنس از بهترین برندهای ساخت سمعک در جهان شناخته میشوند.
- برند بلتون: سمعک بلتون را یک کمپانی آمریکا به بازار عرضه میکرد که پس از مدتی به تصاحب دانمارک درآمد.
- برند اتیکن: برند اتیلن یک تولیدکننده بریتانیایی است که سمعکها را در سه نوع Essential، Advanced و Permium به تولید میرساند.
- برند ویدکس: ویدکس یک برند دانمارکی بوده که سطوح مختلفی از سمعکها را تولید میکند.
خرابیهای رایج در انواع سمعک
بیشترین مشکلاتی که در سمعکها مشاهده میشوند، مربوط به صدای سمعک هستند. گاهی فرد حین استفاده درخواهد یافت که سمعک هیچگونه صدایی نداشته و صدایی را به گوش انتقال نمیدهد، صدایی که از سمعک دریافت میشود، وضوح کافی ندارد و فرد حتی با وجود آن نیز بهدرستی قادر به تشخیص صداهای اطراف نخواهد بود یا صداهایی که از سمعک به گوش میرسند غیرعادی و شبیه به سوت زدن هستند.
تمامی این مشکلات در انواع سمعک رایج بوده و معمولاً قابل تعمیر هستند. اغلب افرادی که برای اولین بار از این وسیله تقویت شنوایی استفاده میکنند، با مشکلاتی در ارتباط با تنظیمات آن مواجه خواهند شد که خرابی تلقی میشوند؛ اما با مراجعه به کلینیک معتبر این مشکلات برطرف میگردند.
رفع مشکل عدم شنیدن صدای سمعک
اگر شما یا اطرافیانتان از سمعک استفاده میکنید، قطعاً تاکنون با مشکلاتی از جمله عدم شنیدن صدا مواجه شدهاید. برای حل این مشکل راهکارهای گوناگونی وجود دارند. در ابتدا توصیه میشود که از نظر ظاهری بهدرستی سمعک را بررسی نمایید. ممکن است علت بروز این مشکل مسئله سادهای چون وکسهای موجود در گوش باشد که یا مسیر شنوایی گوش را مسدود میکنند یا سبب انسداد محل خروج صدا و میکروفون میگردند.
گاهی نیز علت این مشکل، درست بسته نشدن درب باتری خواهد بود. تعویض باتری و جایگذاری درست آن میتواند سبب برطرف شدن این مشکل گردد. در موارد دیگر ممکن است درجه صدای سمعک بهدرستی تنظیم نشده و خیلی پایین یا خیلی بالا باشد. در این مورد، با بستن کامل صدا و تنظیم مجدد آن، مشکل برطرف خواهد شد. اگر با امتحان تمامی این راهکارها هنوز صدای سمعک دارای مشکل بود، راه نهایی مراجعه به یک کلینیک معتبر است.
رفع مشکل عدم وضوح صدای سمعک
در انواع سمعک، ممکن است مشکلی همچون عدم وضوح صدا وجود داشته باشد. برای رفع این مشکل بهتر است در ابتدا وجود موانعی همچون موم داخل گوش یا وجود آن روی بخشهای مختلف دستگاه مورد بررسی قرار گیرد. برخی از سمعکهای پشت گوشی، دارای لوله باریکی هستند که بروز انسداد در آن، مشکلاتی از جمله صدای غیرعادی و مبهم را پدید میآورد. این لولهها میتوانند توسط کلینیکهای گوش بهخوبی تمیز یا تعویض گردند.
گاهاً با چندین بار تغییر ولوم سمعک، مشکل عدم وضوح صدا برطرف خواهد شد؛ در نتیجه حتماً این راهکار را امتحان کنید. انجام تستهای ادیومتری میتوانند در یافتن اختلالات گوش کمک کنند. گاهی ممکن است سمعک سالم باشد؛ اما سطح شنوایی فرد تغییر کرده باشد.
رفع مشکل صداهای نویز مانند در سمعک
صداهای غیرعادی و نویز مانند در انواع سمعک رایج هستند. در صورتی که سمعک فرسوده بوده و مدت زیادی مورد استفاده قرار گرفته باشد، معمولاً هنگام استفاده دچار بروز صداهایی غیرعادی خواهد شد. در این صورت ممکن است این مشکل با تعویض باتری برطرف گردد یا نیاز به تعویض کلی سمعک باشد. هنگام تعویض باتری بهتر است که محفظه باتری بهطور کامل تمیز شود.
رفع مشکل صدای سوت در سمعک
بسیاری از افراد پس از مدتی استفاده از سمعک، از وجود صدایی سوت مانند شکایت میکنند. یکی از علل بروز این مشکل، عدم قرار دادن درست سمعک در گوش است. معمولاً با بیرون آوردن و قرار دادن مجدد آن، این مشکل رفع خواهد شد. گاهی نیز صدای سوت به علت جرمهای موجود در گوش به وجود میآید. زمانی که گوش جرم داشته باشد، فرد بالاجبار صدای سمعک را بیش از حد بالا برده و همین کار موجب پدیدار شدن صدای سوت میگردد. در برخی از موارد نیز تغییرات وزن میتواند قالب گوش را دستخوش تغییراتی نماید و تناسب آن با سمعک را از بین ببرد. این عدم تناسب سبب ایجاد صدای سوت مانند میشود.
سخن پایانی
میزان بروز خرابی در سمعک، به برند سمعک و عوامل دیگری نیز بستگی دارد. یک سمعک برای همه افراد مناسب نبوده و برای هر فرد براساس شرایط وی، سمعکهای گوناگون تجویز میشوند. مشکلات گوناگونی در سمعکها رایج هستند که بعضاً با راهکارهایی چون تمیز کردن موم گوش و سمعک برطرف خواهند شد؛ اما گاهی نیز نیاز است که به کلینیکهای اودیومتری مراجعه کنید.