استئومای مجرای گوش چیست؟ علل و درمان آن

آنچه در این مقاله میخوانید

استئومای مجرای گوش جزو تومورهای استخوانی در گوش است که در برخلاف دیگر تومورها و سرطان‌ها خوش خیم بوده و به دیگر اعضای بدن سرایت نخواهد کرد. استئومای گوش اندازه‌ای کمتر از 2 سانتی‌متر دارد. این تومور خوش خیم به قدری رشد می‌کند که مجرای گوش را مسدود کند. اگر دچار این بیماری شدید جای نگرانی نیست؛ زیرا استئومای باعث سرطان‌های بدخیم نخواهد شد. افرادی که در آب سرد شنا می‌کنند بسیار در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. معمولا این توده در نزدیکی پرده گوش رشد می‌کند. الان که با تعریف استئومای مجرای گوش آشنا شدید باید با راه‌های درمان و علل بوجود آمدن آن نیز آشنایی کامل پیدا کنید.

علل بوجود آمدن تومور استئومای مجرای گوش چیست؟

هنوز علت مشخصی برای بوجود آمدن تومور استئومای پیدا نشده است. این تومور به طور معمول علامت مشخص و خاصی ندارد. معمولا بیمار در زمان تمیز کردن گوش خود آن را کشف خواهد کرد. برخی از متخصصین گوش و حلق و بینی، ضربه به گوش یا عفونت‌های مربوط به آن را علت استئومای می‌دانند. گاهی تومور استئومای در افراد با سندرم گاردنر هم پیدا می‌شود. آن دسته از افراد که در آب‌های سرد شنا می‌کنند یا بیشتر اوقات در معرض بادهای سرد هستند، بیشتر در معرض ابتلا به تومور استئومای خواهند بود. سردی آب و باد باعث تحریک و رشد استخوان گوش و در نتیجه استئومای خواهد شد. به طور معمول این بیماری بیشتر در آقایان مشاهده می‌شود و بانوان کمتر در معرض ابتلا به استئومای هستند. بیماری استئومای به طور معمول در سنین 5 تا 25 اتفاق می‌افتند. با این حال باز هم در دیگر سنین احتمال وقوع این بیماری وجود دارد.

 

استئومای مجرای گوش چه عوارضی به همراه دارد؟

  • در برخی افراد تومور استئومای به قدری رشد پیدا می‌کند که باعث مسدود شدن کامل مجرای گوش خواهد شد. در زمان مسدود شدن کامل مجرای گوش عوارض مختلفی برای فرد رخ می‌دهد که از جمله این عوارض می‌توان به مواردی مانند:
  •  بوجود آمدن عفونت در مجرای داخلی گوش
  •  ایجاد عفونت سینوس
  • تجمع بیش از حد وکس گوش
  • ایجاد سر درد و به وجود آمدن دردهای مکرر
    اشاره کرد. تمامی موارد ذکر شده درجه‌بندی می‌شوند. برخی از آن‌ها با شدت بیشتر و برخی دیگر به‌طور معمول در شب اوج خواهند گرفت.

 

راه های درمان استئومای مجرای گوش

تومور استئومای گوش، به جز گوش در نقاط دیگر بدن مانند استخوان فک، استخوان ران، چشم و در نزدیکی سینوس‌ها هم رشد می‌کند. با توجه به محل رشد و وقوع این تومور باید به درمان آن پرداخت. البته لازم به ذکر است تومورهای استئومای همیشه نیاز به درمان شدن ندارند؛ اما در صورتی که این تومور به درمان فوری نیاز داشته باشد، براساس استنفوردهای پزشکی، پزشک برای درمان این تومور می‌تواند از راه‌های آندوسکوپی استفاده نماید. در صورت وجود تومور استئومای در سطح پوست، پزشک متخصص باید چند برش بسیار کوچک در پوست ایجاد کند تا رشد این تومور را متوقف نماید. اگر تومور استئومای بزرگ باشد باید از تکنیک‌های تهاجمی‌تر مانند جراحی استفاده کرد.
طی مطالعات صورت گرفته در سال 2017 مشخص شد که پزشکان از طریق ارسال رادیو فرکانس و از طریق پوست هم می‌توانند تومور استئومای را درمان نمایند. در این روش باید از امواج موجود در رادیو فرکانس برای ریشه کن کردن تومور استئومای استفاده کرد. با کمک این روش دیگر این تومور رشد نخواهد کرد. رادیو فراکانس‌ها با کمک حرارت دهی به تومور، آن را درمان خواهند کرد. البته بانوان باردار، افراد دارای بیماری انعقاد و کسانی که داروهایی مانند آسپرین و وارفارین استفاده می‌کنند قبل از انجام رادیو فرکانس باید با پزشک معالج خود مشورت‌های لازم را انجام دهند. برای آغاز روند درمانی تومور استئومای، پزشک داروهایی مانند آسپیرین و NSAID‌ را تجویز خواهد کرد. با کمک این داروها، پروستاگلاندین آزاد شده در بدن مهار می‌شود و دردهای ناشی از وجود تومور استئومای کم خواهند شد.

 

تشخیص استئومای و زمان مراجعه به پزشک

تشخیص استئومای مجرای گوش هم توسط خود بیمار انجام می‌شود و هم توسط پزشک صورت خواهد گرفت. البته اولین و سریع‌ترین روش برای تشخیص این بیماری انجام معاینات ابتدایی به وسیله پزشک متخصص خواهد بود. در مراحل بعدی از استخوان گوش سی تی اسکن گرفته می‌شود تا وجود این تومور تأیید شود. در برخی موارد هم با نمونه برداری، تشخیص بیماری انجام می‌گیرد. روش‌های دیگری مانند ام آر آی و اشعه ایکس هم برای تشخیص تومور استئومای مورد استفاده پزشکان متخصص قرار می‌گیرند. بعد از اینکه پزشک بیماری را تأیید کند، می‌توان برای درمان آن اقدام کرد.
از آنجایی که استئومای علائم مشخصی ندارد؛ گاهی فرد به راحتی نمی‌تواند بیماری خود را تشخیص دهد. در این زمان با توجه به دردهایی که ناشی از وجود این تومور در فرد است، باید به پزشک متخصص مراجعه کند تا بیماری او تشخیص داده شود. گاهی اوقات هم فرد خود متوجه وجود یک شیء غیر طبیعی در داخل مجرای گوش خود می‌شود؛ در این زمان هم بیمار باید خیلی سریع برای درمان به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند.

 

کلام پایانی
بیماری توموری استئومای مجرای گوش، جزو یکی از تومورهای خوش خیمی است که در اثر آن استخوان رشد خواهد کرد. این تومور به جز مجرای گوش می‌تواند در دیگر نقاط بدن مانند چشم‌ها، استخوان فک و… هم رشد کند. این بیماری به طور معمول علامت خاصی ندارد و در بیشتر اوقات خود بیمار در طی پاک کردن گوش آن را کشف می‌کند. اگر بیمار در اثر وجود دردهایی مانند سر درد، عفونت‌های گوش، درد مداوم صورت و… اذیت شود باید حتما به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند. در بیشتر مواقع این بیماری نیازی به درمان ندارد و در برخی مواقع هم با روش‌هایی مانند آندوسکوپی، رادیو فرکانس و دارو، درمان خواهد شد.

 

بیشتر بخوانید:

بیماری هایی که باعث کم شنوایی می شوند

ارتباط بیماری های کلیوی با کاهش شنوایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *