شنوایی انسان می تواند در برخی موارد و به علت یکسری از بیماری ها، دچار آسیب شود و در نهایت کاهش شنوایی افراد را به دنبال داشته باشد. برخی از افراد به صورت ژنتیکی و یا در بدو تولد دچار مشکلات کم شنوایی میشوند. در برخی دیگر نیز پس از تولد به دلایلی همچون در معرض صداهای بلند قرار گرفتن و یا پیری و افزایش سن و همچنین بیماری های همچون عارضه قلبی، میتواند مشکلات کم شنوایی بروز کند. در این مطلب سعی داریم با بررسی عواملی که در طول زندگی میتواند فرد را دچار اختلالات شنوایی کند، اطلاعات کافی را در اختیار کسانی که با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند، قرار دهیم. با ما همراه باشید.
از جمله بیماری هایی که فرد در طول زندگی به آنها دچار میشود و یا به طور مادرزادی با آنها درگیر است و میتوانند به مرور بر روی سیستم شنوایی نیز تاثیر مخربی بگذارند، میتوان به بیماریهای قلبی، دیابت، آنفولانزا، مننژیت و اتوسکلروز و … اشاره کرد. در ادامه به بررسی هر یک از این بیماری ها میپردازیم.
بیماری قلبی
بیماری های قلبی را میتوان در انواع فشار خون بالا، نارسایی احتقانی قلب و بیماری عروقی کرونری معرفی کرد. هر یک از این عوامل میتواند بر روی پمپاژ خون به قلب اختلال ایجاد کند و جریان خون ضعیف ناشی از این اختلال میتواند بر روی سیستم شنوایی اثر گذارد. در واقع سلول های مویی ریز که در داخل گوش وظیفه دریافت صدا را بر عهده دارند، در صورتی که گردش خون متعادل باشد و جریان مناسبی به آن ها برسد میتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند، در غیر این صورت با ضعیف شدن جریان خون، خون به میزان کافی به این سلول ها نمی رسد و در نهایت باعث مشکلات کم شنوایی میشود.
دیابت
این بیماری به علت بالا رفتن میزان قند خون اتفاق میافتد و باعث میشود تا احتمال ایجاد اختلالات کم شنوایی در افراد دیابتی به میزان دو برابر بیشتر از سایر افراد باشد. دیابت میتواند به اعصاب و رگهای خونی گوش داخلی آسیب وارد کند و سبب ایجاد اختلال در عملکرد این سلول ها و در نهایت کم شنوایی میگردد.
روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی، از انواع بیماری های خود ایمنی است که باعث ایجاد درد و التهاب در مفاصل میشود. در صورتی که فرد دچار اضافه وزن نیز باشد، فشار زیادی بر روی استخوان ها، غضروف ها و بافت های اطراف وارد میشود و به آنها صدمه میزند. تقریبا 75 درصد افرادی که به روماتیسم مفصلی مبتلا هستند، دچار آسیبهای کم شنوایی نیز میشوند. محققان هنوز نتوانستهاند دلیل قطعی برای ارتباط بین این دو بیماری کشف کنند، با این حال تصور میکنند که تورم ناشی از روماتیسم بر روی استخوانها و مفاصل ریز گوش نیز تاثیر میگذارد و در نهایت سبب کم شنوایی میگردد. به علاوه استفاده از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی میتواند عوارض جانبی همچون کاهش شنوایی را به دنبال داشته باشد.
آنفولانزا
این بیماری عموما در فصول سرد سال اتفاق میافتد و علائمی همچون تب، خستگی و درد عضلانی را به همراه دارد. آنفولانزا نیز میتواند مشکلات شنوایی موقت و دائمی را ایجاد کند. از جمله عوارض آنفولانزا گرفتگی گوش است. در واقع این حالت به خاطر تجمع مایعات در فضای گوش میانی رخ میدهد و با بهبود بدن نیز از بین میرود. گاها ویروس آنفولانزا به طور مستقیم بر روی سیستم شنوایی تاثیر میگذارد و در صورتی که درمان به موقع صورت نگیرد، میتواند کم شنوایی دائمی را به دنبال داشته باشد.
مننژیت
مننژیت میتواند به شکل ویروسی، باکتریایی، قارچی و انگلی در بدن افراد ایجاد شود و معمولا التهاب غشاهای اطراف مغز و نخاع را در پی دارد. این بیماری عوارض مختلفی بر روی فرد میگذارد و یکی از آنها به خصوص در کودکان، آسیب به سیستم شنوایی است. التهاب ناشی از این بیماری میتواند بر روی اعصاب بین مغز و گوش تاثیر گذارد. در برخی موارد، کم شنوایی ایجاد شده به دنبال مننژیت، قابل درمان است ولی تقریبا 10 درصد کودکان درگیر این بیماری، پس از بهبودی دچار کم شنوایی دائمی میگردند.
اتوسکلروز
این بیماری منجر به رشد غیر طبیعی استخوان در گوش میانی میشود. اتوسکلروز میتواند حرکت استخوان ها را دچار اختلال کند و در نهایت باعث ایجاد مشکل در انتقال امواج صوتی میگردد. منشا این بیماری ارثی و ژنتیکی است و میتواند به تدریج باعث کم شنوایی شود. از شایعترین بیماریهایی که منجر به کم شنوایی میشود، اتوسکلروز است. از علائم آن زنگ زدن گوش، سرگیجه و کاهش شنوایی است. با این حال در این بیماری روشهای درمانی نیز وجود دارد که شامل عمل جراحی استاپدکتومی و یا کاشت حلزون است.
منیر
بیماری منیر سبب ایجاد اختلال در گوش داخلی میشود و کم شنوایی به دنبال تجمع مایعات بیش از اندازه در گوش ایجاد میشود. از علائم این بیماری احساس گرفتگی گوش، عدم تعادل، حالت تهوع و سرگیجه و زنگ زدن گوش میباشد. در کنترل این بیماری از داروهایی همچون آنتی هیستامین و پروکلرپرازین استفاده میشود.
سندرم آشر
نوعی بیماری ژنتیکی است که میتواند باعث کاهش بینایی و شنوایی گردد. علائم این بیماری در سه دسته قرار میگیرند:
- کودکان متولد شده با ناشنوایی نوع 1 و کاملا ناشنوا
- کودکان متولد شده با ناشنوایی نوع 2 و سطح شنوایی متوسط
- کودکان متولد شده با ناشنوایی نوع 3 و سطح شنوایی طبیعی که به مرور زمان دچار ناشنوایی می شوند.
در حال حاضر درمانی برای این بیماری وجود ندارد و تنها میتوان با کاشت حلزون و استفاده از سمعک، شنوایی را بهبود بخشید.
نوروم اکوستیک
یک بیماری نادر که بر اثر وجود یک تومور غیر سرطانی بر روی عصب شنوایی ایجاد میشود. این بیماری به علت قرار گرفتن مداوم در برابر صداهای بلند ایجاد میشود و کم شنوایی و گرفتگی گوش، سرگیجه، سردرد و عدم تعادل، بی حسی صورت و سوزن سوزن شدن صورت را به دنبال دارد. در موارد شدیدتر، فرد به منظور برداشتن تومور تحت جراحی قرار میگیرد.
اوریون
یک بیماری ویروسی است که غالبا در کودکان رخ میدهد و التهاب غدد بزاقی را به دنبال دارد. کم شنوایی از عوارض جانبی اوریون است، چرا که این ویروس میتواند به حلزون گوش داخلی آسیب بزند. عموما کم شنوایی حاصل از اوریون نادر است. در درمان این بیماری هیچ دارویی وجود ندارد و با واکسیناسیون میتوان از بروز آن پیشگیری کرد.
سرخک
سرخک در مادرانی که اوایل بارداری خود را طی میکنند، میتواند سبب ناشنوایی کودک شود. این بیماری نیز درمان خاصی ندارد و تنها میتوان با واکسیناسیون از بروز آن پیشگیری کرد.
پاژه استخوان
بیماری پاژه استخوان نوعی اختلال موضعی است که به تدریج پیشرفت میکند و بافت استخوانی جدیدی را جایگزین بافت قدیمی میکند. این بیماری به مرور باعث آسیب دیدگیهای استخوانی میشود. کاهش شنوایی که به دنبال از بین رفتن سلول های مویی ایجاد میشود، یکی از عوارض آن است. از نشانههای این بیماری، ناهنجاری استخوان و ضعیف بودن و شکستن آن به راحتی میباشد. در برخی موارد نیز علائمی جز درد مفاصل وجود ندارد. این بیماری با استفاده از داروهای ضد التهاب قابل درمان است.
در صورتی که به هریک از این بیماریها مبتلا هستید و یا در گذشته مبتلا بودهاید، بهتر است تست های شنوایی را نزد یک متخصص انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره می توانید با کارشناسان ما در مجموعه آوا اودیولوژی ارتباط برقرار نمایید.