تصویر زنی که از گوشی موبایل استفاده می کند.

گوشی موبایل و سیستم شنوایی

آنچه در این مقاله میخوانید

یکی از مهم‌ترین و پر استفاده ترین وسایل ارتباط جمعی استفاده از گوشی موبایل است. در حال حاضر ما نمی توانیم بدون گوشی موبایل روز خود را بگذرانیم. گوشی های موبایل گوشه کوچکی از زندگی ما هستند.
گوشی موبایل به ما اجازه می دهد که ما هر زمان که خواستیم با دوستانمان، اقوام و همکاران خود ارتباط برقرار کنیم.

آیا استفاده از گوشی موبایل به سیستم شنوایی آسیب می رساند؟

تعداد زیادی از مطالعات نشان می دهد که گوشی موبایل سبب آسیب شنوایی می شود. عده ای از محققین نیز گزارش کرده اند که استفاده بیش از ۶۰ دقیقه از گوشی موبایل می تواند باعث کاهش شنوایی در محدوده فرکانس های زیر شود.
این محدوده فرکانسی شامل ۲۰۰۰هرتز تا ۸۰۰۰هرتز می باشد. این محدوده فرکانسی برای درک گفتار بسیار مهم می باشد.

تصویر زنی که از گوشی موبایل استفاده می کند.
تعداد زیادی از مطالعات نشان می دهد که گوشی موبایل سبب آسیب شنوایی می شود.

آسیب وسایل پرصدا به سیستم شنوایی

بر طبق مطالعات آکادمی گوش، حلق و بینی آمریکا، امواج الکترومگنتیک ایجاد شده توسط گوشی موبایل باعث آسیب به سیستم شنوایی می شود. مطالعات بر روی وسایل شخصی مانند  IPad وmp3  نشان می دهد که استفاده از این وسایل باعث کم شنوایی موقت می شود. با تکرار گوش کردن موزیک با صدای بلند آسیب موقت تبدیل به آسیب دائمی می شود.

سه فاکتور مهم که باعث کاهش شنوایی ناشی از گوشی موبایل می شود :

فاکتور اول: گوش کردن به صدای بلند گفتار ویا موزیک با استفاده از گوشی موبایل باعث کاهش شنوایی می شود.

زمانی که ما پیاده روی می کنیم، سوار مترو یا اتوبوس می شویم، در همه این موقعیت ها سرو‌صدای محیط باعث می شود ما صدای طرف مقابل را نشنویم. در این صورت مجبوریم صدای گوشی موبایل را بیشتر کنیم تا بتوانیم صدا را واضح تر بشنویم. این صدای بلند به شنوایی آسیب می رساند.

چطور سیستم شنوایی ما در برابر صدای بلند از گوش ما محافظت می کند؟

سیستم شنوایی یک مکانیزم دفاعی برای محافظت از گوش دارد. عضلات گوش میانی در هنگام مواجهه با صدای بلند سفت می شوند. این واکنش عضلات گوش میانی باعث کاهش شدت صدا می شود و از آسیب به سیستم گوش داخلی جلوگیری می کند. این عضلات اگر به طور مداوم در معرض صدای بلند باشند دچار سفتی دائمی می شوند. در نهایت عملکرد مناسبی نخواهند داشت. تحقیقات دیگری نشان داد استفاده از گوشی موبایل با صدای بلند بیشتر از دو ساعت باعث کاهش شنوایی دائمی می شود.

راه های جلوگیری از کاهش شنوایی ناشی از استفاده از گوشی موبایل برای  موزیک یا صدای بلند:  

  1. از گوش کردن به موزیک با گوشی موبایل و صدای بلند اجتناب کنید.
  2. اگر شما در محیط پر سروصدا هستید از استفاده از گوشی موبایل اجتناب کنید زیرا با افزایش صدای محیط شما صدای گوشی موبایل خود را افزایش می دهید.
  3. در موقع صحبت کردن با موبایل سطح شدت صدا در پایین ترین حد باشد اصلا ضرورتی ندارد شما صدای ولوم گوشی خود را زیاد کنید. اگر شما مسافرت زیاد می روید و یا در مکان های پر سر ‌صدا زیاد رفت وآمد می کنید و مجبور به استفاده از موبایل هستید از هدفون هایی که سیستم noise-cancelling دارند استفاده کنید. این هدفون ها باعث کاهش احتمال کاهش شنوایی ناشی از استفاده از موبایل با صدای بلند می شوند. در بعضی موارد استفاده از earbudsپیشنهاد می شود. اما earbudsباید فیکس گوش باشد تنگ بودن و یا شل بودن budsصدای گفتار بلند را کاهش نمی دهد.

فاکتور دوم :گرمای تولید شده از باطری موبایل سبب کاهش شنوایی می شود .

اگر از گوشی موبایل تان به مدت طولانی استفاده کنید باطری موبایل گرمایی ایجاد می کند که این گرما به بدنه گوشی موبایل که در تماس با گوش ماست، انتقال می یابد. صحبت کردن به مدت طولانی با گوشی موبایل باعث بالا رفتن دما و ایجاد سردرد می شود. تصویر زیر گرمای منتشر شده از سر را بعد از بالا رفتن دما در اثر استفاده طولانی مدت از گوشی موبایل را نشان می دهد.

تصویر گرمای تولیدشده از گوشی موبایل در سر انسان
این تصویر گرمای منتشر شده از سر را بعد از بالا رفتن دما در اثر استفاده طولانی مدت از گوشی موبایل را نشان می دهد.

سومین فاکتور :گوشی موبایل تشعشعاتی دارد که باعث کم شنوایی می شود.

گوشی موبایل یک وسیله بی سیم است که سیگنال های گفتاری از طریق تششعات از دکل های بلند نصب شده در محیط اطرافمان را به گوشی ما هدایت می کند. اما لازم به ذکر  است که هیچ مطالعه ای، گزارشی از تومور و سرطان را بعد از استفاده از گوشی نداده است.
این تشعشعات بسیار کم هستند. اما نزدیکی گوشی موبایل در هنگام صحبت کردن به گوش های ما و استفاده طولانی مدت باعث ایجاد کم شنوایی می شود. اختلات خواب، احساس تهوع، گیجی و وزوزگوش نیز از دیگر عوارض استفاده طولانی مدت از گوشی موبایل است.

تصویر گوشی موبایل را نشان می دهد.
گوشی موبایل تشعشعاتی دارد که باعث کم شنوایی می شود.

نکات مهم برای جلوگیری از کم شنوایی ناشی از تشعشعات ناشی از گوشی موبایل:

  1. استفاده از موبایل در کودکان کاملا ممنوع است. مغز کودکان دو برابر بزرگسالان تشعشعات را جذب می کند.
  2. در زمانی که کودکان در حال استفاده از گوشی موبایل و بازی با آن هستند باید گوشی موبایل را در حالت airplane mode قرار دهیم.
  3. سعی کنید با استفاده از earbudsویا میکرفون گوشی موبایل تان را از سرتان دور نگه دارید.
  4. دادن پیغام خیلی بهتر از صحبت کردن با گوشی موبایل است. اگر شما می توانید پیغام بفرستید بهتر است اینکار را انجام دهید تا اینکه با گوشی موبایل صحبت کنید.
  5. از قرار دادن گوشی موبایل زیر بالش و یا نزدیک به خودتان در شب موقع خواب اجتناب کنید. همیشه سعی کنید گوشی را از خودتان دور نگه دارید.
تصویر بچه هایی که با گوشی موبایل بازی می کنند.
مغز کودکان دو برابر بزرگسالان تشعشعات را جذب می کند.

سلامت سیستم شنوایی برای همه ما بسیار با اهمیت است زیرا بدون آن نمی توانیم زندگی ایده آل و با آرامشی داشته باشیم .پس نباید سلامت خود را نادیده بگیریم باید برای سلامت مان کوشا باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *