برخی از افراد برای انجام تست شنوایی سنجی بهجای مراجعه به پزشک، با استفاده از برخی نرم افزارها و سایتها بهصورت آنلاین در تلفن همراه این تست را انجام میدهند. یکی از بهترین و معروفترین نرم افزارهایی که در تمام دنیا مورد استفاده قرار میگیرد، نرم افزار تست شنوایی یا ” Hearing Test” نام دارد. نرم افزار تست شنوایی سنجی، بسیار ساده و دقیق عمل میکند. برای کار با این نرم افزار محبوب جهانی تنها به سیستم اندروید و یک هدفون نیاز خواهید داشت.
نحوه راه اندازی نرم افزار تست شنوایی سنجی
برای راه اندازی نرم افزار ادیومتری باید یکسری مراحل را انجام دهید که به شرح زیر هستند.
• در ابتدا میبایست با جستوجو در اپلیکیشن گوگل پلی نرم افزار مورد نظر را دانلود نمایید.
• هندزفری یا هدفون استاندارد را به تلفن همراه یا تبلت اندروید خود متصل نمایید.
• به مکانی به دور از سروصدا و آرام بروید. اگر قصد دارید تا مناسب بودن محیط را از نظر میزان سکوت بسنجید، میتوانید از صداسنج دستگاه استفاده کنید.
• در زمان شروع به کار نرم افزار ادیومتر، گزینه تست جدید و قبلی را مشاهده خواهید کرد. روی گزینه تست جدید کلیک نمایید. با باز شدن صفحه جدید، یکی از گزینههای هدفون، تست آزمایشی یا دمو را انتخاب کنید.
• دکمه دمو بدون کالیبراسیون یا دقیقسازی دستگاه را انتخاب کنید و انجام تست را آغاز نمایید. لازم به ذکر است که اگر دکمه هدفون را انتخاب نمایید، تنها صفحه کالیبراسیون برای شما نمایش داده میشود. (کالیبراسیون برای بالا بردن سطح دقت شنوایی سنجی است).
• حال باید تلفن همراه یا تبلت اندروید خود را در حالت فردی مطلق قرار دهید. هر زمان که صدای موجود را شنیدهاید صفحه تلفن را لمس نمایید و هر زمان که صدا قطع شد دست خود را از روی صفحه بردارید. بهطور میانگین این مرحله زمانبر خواهد بود. بعد از انجام یک مرحله تست کم شنوایی یا تست شنوایی، در دفعات بعدی دیگر نیازی به کالیبراسیون نخواهید داشت.
نحوه انجام تست شنوایی سنجی با نرم افزار ادیومتری
بعد از اینکه از مرجله کالیبراسیون عبور کردهاید، میبایست وارد صفحه اصلی تست شنوایی سنجی شوید. در این مرحله، تست کم شنوایی ابتدا از گوش راست و سپس از گوش چپ شما انجام میگیرد. در تست شنوایی، نماد گوش راست برای انجام تست نقطه و خط قرمز، نماد گوش چپ نیز نقطه و خط آبی خواهد بود.
در ابتدای انجام تست کم شنوایی، یک نقطه روی صفحه گوشی ظاهر شده و بلافاصله صدایی را خواهید شنید؛ اگر صدا را شنیده باشید می بایست روی گزینه I can hear کلیک کنید و اگر صدا برای شما واضح نبود و آن را نشنیدهاید گزینه I can’t hear انتخاب نمایید. برای افرادی که صدای دستگاه را وضوح بسیار پایین میشنوند، میبایست گزینه rarely Audible، در نرم افزار را کلیک نمایند. بعد از کلیک روی این گزینه به مرحله فرکانس بعد یا همان تون بعدی صدا منتقل خواهید شد. انتقال به فرکانسهای بعدی صدا با کلیک روی فلشهای پایین نرم افزار نیز قابل اجرا است.
مشاهده نتیجه تست شنوایی با نرم افزار ادیومتری
بعد از پایان تست شنوایی سنجی و انجام همه فرکانسها، محدوده شنوایی شما در هر کدام از فرکانسها مشخص خواهد شد. اگر دستگاه شما به اینترنت متصل باشد، بعد از اتمام تست شنوایی سنجی، محدود شنوایی شما بهصورت یک طیف رنگی 10 قسمتی به شما نشان داده میشود. در این طیف رنگی منطقه سبز به معنای شنوایی نرمال، مناطق سبز کمرنگتر به معنی کم شنوایی بسیار خفیف، مناطق رنگی زرد به نشانه کم شنوایی متوسط، مناطق نارنجی و قرمز نیز به ترتیب نشاندهنده ناشنوایی شدید و ناشنوایی بحرانی هستند. اگر از منطقه سبز پررنگ دور شدهاید حتما به پزشک متخصص گوش و شنوایی سنجی مراجعه نمایید.
آشنایی با علل کم شنوایی
کم شنوایی و افت میزان شنوایی از عوامل مختلفی نشات میگیرد. برخی از این عوامل عبارتند از:
• وجود اختلالات حسی یا عصبی:
یکی از عمدهترین علل در کاهش شنوایی، اختلالات حسی و عصبی است. زمانی که سلولهای نورونی عصب شنوایی در گوش و مغز دچار آسیب شوند؛ به مرور زمان اختلالات شنوایی بروز مییابند. عواملی همچون افزایش سن یا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بلند و گوشخراش، سبب ایجاد این اختلال میشوند. با ایجاد اختلال حسی و عصبی، مسیر انتقالات صدا از گوش داخلی به سمت مغز با مشکل مواجه خواهد شد. برای درمان این مورد تنها سمعک کاربردی خواهد بود.
• کاهش شنوایی کانداکتیو گوش:
به علت انسداد در کانال گوش، کانداکتیو شنوایی نیز افت خواهد کرد. در این حالت تمامی وکس گوش در یک نقطه جمع میشوند. این تجمع سبب ایجاد تومورهای گوشی و تغییر شکل گوش خواهد شد. در نتیجه این اتفاق انتقال صدا دچار مشکل میگردد.
• کاهش شنوایی ترکیبی:
کاهش شنوایی ترکیبی از افت شنوایی در اثر اختلال حس و عصبی و کانداکتیو است.
سخن پایانی
گاهی افراد پیش از مراجعه به پزشک علاقهمند هستند تا در خانه و با استفاده از نرم افزارهای تلفن همراه تست شنوایی را انجام دهند. یکی از نرم افزارهای معروف و پرکاربرد در این زمینه ادیومتری نام دارد. این نرم افزار به سادگی و با چند کلیک ساده به شما نشان میدهد که میزان شنوایی شما در چه حدی است. در زمان استفاده از نرم افزار ادیومتری، حتما در مکانی آرام و به دور از سروصدا قرار گرفته و از یک هدفون استاندارد استفاده کنید. اگر میزان شنوایی شما از منطقه سبز پررنگ فاصله داشت، به پزشک متخصص مراجعه نمایید.