تاثیر سلامت بدن با ورزش بر هیچکس پوشیده نیست. اما محیط ورزشی و نوع ورزش ممکن است باعث کم شنوایی موقت یا دائمی در شخص ورزشکار شود. ورزش، کم شنوایی و وزوز گوش تاثیرگذار است.
به طور مثال باشگاهای شلوغ و پر سر و صدا (موزیک های بلند ) و انجام ورزش های سنگین می تواند باعث کم شنوایی و وزوز گوش شود. می توان گفت ورزش یک علت ثانویه کم شنوایی است.
ورزش وزنه برداری و آسیب شنوایی
در ورزش وزنه برداری، وزنه بردار در حین بلند کردن وزنه نفس خود را در سینه حبس می کند و تمامی عضلات در حالت کشیدگی می باشد. در این وضعیت به سیستم گوش داخلی آسیب میرسد. همچنین صداهای بلند در باشگاه های وزنه برداری از جمله صدای وزنه ها و برخورد آن با زمین خطر کاهش شنوایی ناشی از نویز و سروصدا را افزایش می دهد.
فیستول پری لنف
تمرینات ورزشی شدید مثل وزنه برداری، تمرینات سخت برای شرکت در مسابقات ورزشی، حتی تمرینات یوگای شدید در بعضی مواقع باعث کم شنوایی می شود. تمرینات سخت باعث پارگی غشا گوش داخلی می شود و مایع پری لنف از طریق دریچه گرد و بیضی به فضای گوش میانی نشت می کند.
به این عارضه فیستول پری لنف می گویند در بعضی مواقع این سوراخ به طور خودبخود بهبود می یابد و گاهی اوقات نیاز به جراحی می باشد. کاهش شنوایی ناشی از فیستول ممکن است موقت یا دائمی باشد. در بیشتر موارد کاهش شنوایی ممکن است بهبود پیدا نکند و یک افت شنوایی دائمی برای فرد ایجاد شود.
تاثیر افت فشار خون بر کم شنوایی
علت دیگر کم شنوایی ناشی از ورزش سخت Large vestibular. Aqueduct syndrome در ورزشکاران در اثر ورزش سخت فشار داخل جمجمه افزایش مییابد و باعث ایجاد فشار بر روی ساک آندولنفاتیک می شود، مایع اندولنف برگشت پیدا می کند و وارد حلزون گوش داخلی می شود.
منطقه ای که حاوی میزان بالای یون هاست و این باعث آسیب به سیستم گوش داخلی می شود. در نهایت باعث کاهش شنوایی دائمی می شود. سومین علت کاهش شنوایی ناگهانی بعد از تمرین سخت ناشی از افت موقت فشار خون به سیستم گوش داخلی می باشد. اگر فشار خون در سیستم گوش داخلی مناسب نباشد گوش داخلی نمی تواند به خوبی فعالیت کند و باعث آسیب به گوش داخلی و کاهش شنوایی می شود.
ایجاد وزوز گوش بعد از ورزش
افزایش فشار در گوش داخلی در طول تمرین ورزش یا بعد از اتمام تمرینات سخت ممکن است باعث فیستول پری لنف شود که ممکن است گاهی فرد از وجد این آسیب باخبر نباشد. محققان با مطالع روی ورزش، کم شنوایی و وزوزگوش ارتباط این سه را تا حدی دریافته اند.
این آسیب به علت ورزش سنگین به وجود میآید و باعث کاهش شنوایی می شود. زمانی که مایع پری لنف به داخل گوش میانی نشت کرد علائمی مانند وزوز، پری گوش، گیجی و گاهی حساسیت زیاد به سروصدا پدید می آید.
شدت صدا در باشگاه وزنه برداری
سروصدای وزنه در سالن های وزنهبرداری با صدای تیراندازی تفنگ برابر است. باشگاههای وزنهبرداری مکان های شلوغی هستند. صدای وزنه که وزنهبردار به زمین می اندازد صدای بسیار بلندی است. مداومت در ماندن در این باشگاه ها در طولانی مدت باعث کاهش شنوایی ناشی از سروصدا می شود. باشگاه تیراندازی نیز به همین صورت است.
وزنهبردار دارانی که وزنه های سنگین از دستشان می افتد و سقوط می کند آن ورزشکار در معرض کاهش شنوایی دائمی و وزوزگوش است. جالب است که هرگز میزان شدت صدا در باشگاه ها بخصوص باشگاه وزنهبرداری، زومبا و… اندازه گیری نشده است.
چگونه بفهمیم صدای بلند باعث آسیب به گوش ما شدهاست؟
طبق گزارشات پژوهشگران در آمریکا صدای نویز در باشگاه های ورزشی بیشتر از ٩٠تا١٠٠ دسیبل است. چطور می توانیم بفهمیم که صدای درون باشگاه ها بلند و آزاردهنده است؟ زمانی که بطور مثال بعد از ورزش زومبا باشگاه را ترک می کنید صدای وزوز گوش و کیپی در گوش احساس می شود.
این نشانه آسیب به سلول های گوش داخلی است و ممکن است شنوایی شما در کوتاه مدت دچار آسیب شود. اما در مدت کوتاهی این کم شنوایی بهبود می یابد. اما به مرور و ادامه این وضعیت در زمان طولانی تری ممکن است باعث کم شنوایی دائمی شود.
تقویت حس شنوایی با برخی ورزش ها
در شروع تمرینات ورزشی باید تنفس منظم داشته باشیم محققان میگویند که بازی های ورزشی موجب تقویت حس شنوایی می شوند. مطالعات نشان میدهد تمرینات ورزشی بازی گونه باعث حساسیت مغز در درک بهتر می شود.
ورزشکاران مهارت بیشتری در پردازش اصوات پخش شده دارند. افرادی که ورزش هایی مانند فوتبال و هاکی انجام می دهند مغز سالم تری دارند. آنان فریادهای مربی و هم تیمی هایشان را بهتر پردازش می کنند.
ارتباط ورزش شنا و کم شنوایی
گوش شناگران در معرض عفونت های کانال گوش خارجی می باشد. در اکثر مواقع آب به داخل مجرای گوش نفوذ می کند. آبی که بعد از خروج از استخر و دریا در گوش شناگران باقی می ماند، اگر کانال گوش به خوبی خشک نشود یک محیط مرطوب برای رشد باکتری ایجاد میشود.
در این حالت افراد با وارد کردن انگشت ویا جسم خارجی قصد خارج کردن آب را از گوش دارند. اما این کار ممکن است باعث آسیب به پوست مجرای گوش ویا پرده گوش شود.
شایع ترین عفونت از نوع باکتریال می باشد و عموما قابل درمان می باشد. علائم آسیب گوش شناگران عبارتند از: افت شنوایی موقت، درد، وزوز گوش که همه این سه مورد بعد از درمان از بین می رود.
بیشتر بدانید: