وزوز گوش یکی از اختلالات شنیداری است که ممکن است بسیاری از افراد بهصورت موقت یا دائم با آن روبرو شده باشند. این موضوع گرچه ساده بهنظر میرسد، ولی میتواند کیفیت زندگی را پایین آورده و زمینهساز مشکلات روانی شود. خوشبختانه امروزه راهکارهای درمانی مختلفی برای رفع این حالت ناخوشایند ابداع شده است. یکی از سادهترین راهها که بدون عوارض تلقی میشود، استفاده از سمعکهای مخصوص است. در برخی از انواع سمعک، از تکنولوژيهای جدیدی استفاده شده که میتواند صداهای مزاحم را تا حد زیادی کاهش دهد. این موضوع باعث افزایش کیفیت روابط اجتماعی و افزایش اعتماد بهنفس در افراد میشود.
وزوز گوش چیست و چگونه تشخیص داده میشود؟
شنیدن هر صدایی با ماهیت زنگ، جیغ، هیس، فریاد، نبض یا… که دیگران قادر به شنیدن آن نباشند را وزوز گوش یا Tinnitusمیگویند. این صداها ممکن است شدید یا خفیف باشند. جالب است بدانید که بسیاری از افرادی که دچار کمشنوایی هستند، به این عارضه دست پیدا میکنند. دلایل مختلفی از جمله آسیب به نورونهای شنوایی، تجمع مایعات، عفونت، بیماری منیر و آسیب به مغز میتوانند علت ایجاد وزوز گوش باشند.
معمولاً وزوز گوش زمانی رخ میدهد که مژکهای نازک موجود در حلزون گوش نسبت به صدا حساسیت نشان ندهند یا بهاصطلاح تنبل شده باشند.
این موضوع معمولاً در افراد مسن دیده میشود. اگر بههمراه وزوز گوش طولانی مدت، علائم دیگری مانند سرگیجه، سردرد، افسردگی و اضطراب هستید لازم است به پزشک مربوط مراجعه کنید. با توجه به شبیه بودن علائم وزوز گوش با بیماریهای دیگر، تشخیص آن با ارائه سوابق بالینی شما امکانپذیر است. همچنین برای تشخیص وزوز گوش، پزشک معمولاً از تستهای زیر استفاده میکند.
- حرکت دادن سر و گردن برای مطمئن شدن از سلامت بخش دهلیزی گوش داخلی
- رادیوگرافی سر و گردن برای بررسی وجود ضایعات احتمال
- آزمون شنوایی برای تشخیص ارتباط وزوز گوش با کم شنوایی
علت وزوز گوش
با وجود متنوع بودن علل وزوز گوش، معمولاً این عارضه در افراد مسن و کم شنوا رخ میدهد. البته دلایل دیگری نیز برای آن وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- عفونت گوش میانی
- عفونت حلق یا دندان
- آسیب جدی به سر و گردن
- عملکرد نادرست مفصل فک پایین
- بیماری منیر
- عملکرد نامناسب شیپور استاش
- بیماریهای گوش میانی مانند سفت شدن استخوانهای گوش میانی(اتواسکلروز)
- ایجاد اسپاسم در ماهیچههای گوش داخلی
- اضطراب، استرس و آلودگی صوتی
انواع سمعک مناسب برای وزوز گوش
سمعکهای معمولی برای افراد دچار کم شنوایی و وزوز گوش بهطور همزمان گزینه ایدهآلی محسوب میشوند. این سمعکها علاوهبر تقویت امواج صوتی، باعث کاهش صداهای مزاحم دیگر میشوند. اما برای افرادی که مبتلا به کم شنوایی نیستند و مشکل آنها منحصراً به وزوز گوش محدود میشود، مناسب نیستند. این افراد بهتر است از سمعکهای مخصوص وزوز گوش استفاده کنند. از جمله معروفترین برند سمعک ضد وزوز گوش میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سمعک ریساند
این سمعکها دارای امکانات مدرنی مانند قابلیت اتصال به گوشیهای آیفون و نصب اپلکیشنهایی مانند relief را دارند. سمعک ریساند دارای قابلیت پخش نواهایی برای بالانس کردن صدای دریافتی از گوشهاست. این سمعک میتواند زمانبندی مناسب، امکان شخصیسازی کردن اطلاعات و رفع کامل صداهای مزاحم تکراری را دارد.
سمعک زیمنس
این سمعکها قابلیت تفکیک نویزهای به دستههای مختلفی مانند صدای امواج، صداهای مزاحم تکرار شونده و وزوزهای طولانیمدت را دارند. همین موضوع باعث میشود که از بین بردن نویزها در سمعک زیمنس فوقالعاده پیشرفته انجام شود. سازنده سمعکهای زیمنس که به سمعک سیگنیا نیز معروف است، مدعی است که این تکنولوژي میتواند راهکار نهایی درمان وزوز گوش برای همه افراد باشد.
سمعک اتیکن
این برند، یک راه خلاقانه را برای رفع نویز و صدای وزوز گوش دارد. سمعک اتیکن، انواع مختلف وزوز گوش را با صداهایی آرامش بخش مانند صدای امواج اقیانوس جایگزین میکند. البته امکان تغییر این صدا به کتابهای صوتی، پادکست و موسیقیهای انتخابی نیز وجود دارد. سمعک اتیکن قابلیت اتصال به اینترنت را دارد و از تکنولوژی sound support برای رفع وزوز گوش بهره میبرد.
فناوری سمعکها برای رفع وزوز گوش
سمعکها بهطور کلی، با تقویت صداهای اطراف میتوانند به میزان زیادی از وزوز گوش جلوگیری کند. در واقع سمعکهای معمولی از صداهای اطراف برای پوشش وزوز گوش استفاده میکنند. درحالی که تکنولوژی سمعکهای جدید اغلب بر پایه جایگزینی صداهای دلنشین مانند موسیقی، کتاب صوتی یا صدای دریا، روش مناسبی برای کاهش وزوز گوش هستند. امکان ایجاد حریم شخصی برای اطلاعات و تنظیم آنها یکی از بزرگترین مزایای سمعک ضد وزوز گوش محسوب میشود. برخی از سمعکها مانند سمعک زیمنس، صداهایی خارج از محدوده شنوایی ما ایجاد میکنند که بخش حلزونی گوش را تحریک نمیکنند؛ ولی وزوز گوش را بهمیزان زیادی کاهش میدهند.
سمعک، راهی آسان برای کاهش وزوز گوش
نکته مهم قبل از درمان وزوز گوش، شناسایی علائم وزوز گوش است. در برخی مواقع وجود جرمهای موجود در کانال گوش باعث میشود که صداهایی با سیگنالهای نامناسب به بخش حلزونی گوش برسد و همین موضوع احساس سنگینی و وزوز گوش ایجاد کند.
علاوهبر این عفونت گوش نیز میتواند صدای زنگ یا نبض مداوم را تولید کند. قبل از تهیه سمعک برای وزوز گوش لازم است، فرد نسبت به ابتلا یا عدم ابتلا این بیماریها اشراف داشته باشد. سمعکهای امروز از تکنولوژیهای صدا درمانی برای کم کردن تشویش ذهنی بیماران استفاده میکنند. این سمعکها برای هر شخص بهشیوه متفاوتی طراحی میشوند و امکان شخصیسازی آنها از نظر نوع اپلیکیشنهای نصب شده، میزان صدای خروجی و انتخاب صداهای پوششی وجود دارد.
سخن پایانی
ضعیف شدن گوش بهدلیل استفاده مداوم از هدفون، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند، افزایش سن، عفونت و آسیب به گوش علل اصلی ایجاد وزوزگوش محسوب میشوند. این موضوع بار روانی بالایی برای مخاطب داشته و میتواند باعث اضطراب و افسردگی شود. لازم است پس از مشخص شدن علت وزوز گوش، فرد نسبت به رفع آن اقدام کند. درصورت عدم پاسخ به درمانهای دیگر، استفاده از سمعک میتواند برای حذف نویزهای مختلف بسیار مفید باشد. سمعکها معمولاً صداهای مزاحم را با صداهای مورد علاقه شما تغییر میدهند و نقش مهمی در ثبات روانی و آرامش شما در روابط اجتماعی خواهند داشت.