ساعات کاری : شنبه الی چهارشنبه 16:00 – 20:30

تماس: 09359355515

تماس: 09359355515

ساعات کاری : شنبه الی چهارشنبه 16:00 – 20:30

تماس: 09359355515

فهرست

کم شنوایی

کم شنوایی مسئله‌ ای است که با گذشت زمان و در سنین بالا برای اکثر افراد اتفاق می افتد؛ اما این مشکل می تواند بنا به دلایل دیگری نیز به وجود آید. کاهش شنوایی در برخی افراد اکتسابی و در برخی دیگر مادرزادی می باشد. فراموش نکنید که کم شنوایی ممکن است در هر سنی با توجه به شرایط رخ دهد.
بر اساس آمارهای به دست آمده میان هر هزار کودک، دو الی سه نفرشان از عارضه کم شنوایی و یا ناشنوایی رنج می برند. همچنین از هر هزار کودک که مدرسه می ‌روند، به تقریب ۳۰ کودک با مشکل کم شنوایی و یا ناشنوایی دست و پنجه نرم می‌ کنند.
ممکن است برای هرکسی سوال باشد که کم شنوایی چیست؟ و این مشکل چگونه به وجود می آید؟ در این مقاله می خواهیم به مسئله کم شنوایی بپردازیم و انواع آن را بررسی نماییم؛ در آخر نیز راهکارهایی جهت پیشگیری از کم شنوایی ارائه خواهیم داد.

کم شنوایی چیست؟

شنوایی یکی از حواس پنجگانه انسان است که به طور معمول هر فرد هنگام تولد از آن برخوردار می باشد؛ اما همانطور که می دانید برخی مواقع نیز ممکن است افراد بنا به دلایلی دچار کم شنوایی و یا ناشنوایی مادرزادی باشند.
کم شنوایی و ناشنوایی های مادرزادی گاهی به خاطر عوامل ژنتیکی و ارثی (که ممکن است از پدر یا مادر به ارث رسد)، و گاهی به خاطر استرس و اضطراب مادر در دوران بارداری اش رخ می دهند.
همچنین گاهی ویروسی که مادر به آن مبتلا است، حین زایمان و یا از طریق خونی که در بند ناف جریان دارد به جنین منتقل می شوند و در کاهش شنوایی او تاثیر می گذارد. البته کم شنوایی ممکن است به صورت اکتسابی، و در اثر یک تصادف نیز برای افراد ایجاد شود.

کاهش شنوایی چگونه به وجود می آید؟

انسان ها برای شنیدن صداهای محیط اطراف از گوش خود استفاده می ‌کنند؛ که شامل بخش ها و مجراهای مختلفی می باشد. نکته این است که ممکن است کوچک ترین ضربه و یا آسیبی به هر یک از این بخش ها سبب کم شنوایی و ناشنوایی فرد، به صورت دائمی و یا موقت، شود. ما برای شنیدن صداهای اطراف به اعضای دیگری جز گوش نیز نیاز داریم. اگر لوب های گیجگاهی مغز بنا به هر دلیلی دچار آسیب شوند، ممکن است بر شنوایی ما تأثیر گذار باشد؛ چراکه مرکز شنوایی انسان در لوب های گیجگاهی مغزش قرار گرفته است.
در برخی موارد نیز کم شنوایی به علت بروز عفونت و یا بیماری های دیگری پدید می آید. همچنین برخی حوادث نیز ممکن است سبب ایجاد کم شنوایی و ناشنوایی در افراد شوند؛ به همین علت است که والدین باید مراقبت کافی از فرزند خود را داشته باشند تا از بروز حوادث حین بازی کودکان جلوگیری کنند.

سیستم شنوایی انسان چگونه کار میکند؟

قبل از آشنایی با چگونگی عملکرد سیستم شنوایی انسان لازم است از بخش های مختلف آن شناخت کافی داشته باشید. به طور کلی گوش انسان به سه قسمت گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی طبقه بندی می شود. گوش خارجی شامل لاله و مجرای گوش می باشد. شما می توانید این بخش ها را به راحتی لمس و مشاهده نمایید.
گوش میانی از پرده صماخ شروع می شود؛ به بیان دیگر پرده صماخ مرزی میان گوشه خارجی و گوش میانی می باشد. گوش میانی در واقع شامل پرده تمپان و استخوانچه ها است.مهم ترین بخش گوش داخلی نیز، حلزون گوش می باشد.
هر یک از این بخش ها فعالیت خاصی را دنبال می کنند و وظایف ویژه خود را دارند؛ این در حالی است که با ایجاد اختلال در انجام وظیفه هر یک از این بخش ها به احتمال زیاد فرد با مشکل کم شنوایی و یا ناشنوایی روبه ‌رو خواهد شد؛ و میزان کاهش شنوایی به شدت اختلال بستگی دارد. اگر بخواهیم نحوه عملکرد سیستم شنوایی انسان را به صورت خلاصه بیان کنیم، باید بگوییم که صدا به وسیله مجرای گوش خارجی، وارد می ‌شود و با گذر از پیچ و خم های آن، خود را به پرده صماخ رسانده و باعث به ارتعاش درآمدن آن می شود.
ارتعاشات پدید آمده سبب حرکت استخوانچه های گوش میانی شده و با رسیدن ارتعاش به دریچه بیضی، صدا به یک انرژی مکانیکی تبدیل می شود.
این انرژی مکانیکی خود را به حلزون گوش می رساند و در آنجا با کمک گرفتن از سیستم عصبی بدن پیام را به مغز می رساند.

انواع کم شنوایی

به طور کلی متخصصان و پزشکان انواع کم شنوایی را در چهار مورد طبقه بندی کرده ‌اند که عبارت اند از: کم شنوایی انتقالی، کم شنوایی حسی-عصبی، کم شنوایی آمیخته و کم شنوایی مرکزی.
هر یک از انواع کم شنوایی علائم مخصوص خود را دارند و با بررسی علائم پدید آمده می توان تا حد زیادی به نوع کم شنوایی پی برد. ناگفته نماند که در هر یک از کم شنوایی ها به یک بخش خاص از گوش آسیب می بیند؛ و اگر متخصص بتواند نوع کم شنوایی را تشخیص دهد، یافتن علت بروز کم شنوایی و ادامه پروسه درمان کم شوایی به طور چشمگیری ساده تر خواهد شد.

در دوران کودکی و نوزادی بیماری هایی شایع هستند که اگر نوزاد به هر کدام از آن ها مبتلا شود، شانسش برای کم شنوایی و یا حتی ناشنوایی افزایش پیدا خواهد کرد.
سيفیليس، توكسوپلاسموزيس، سرخجه، سيتومگالوويروس، زردی یا یرقان، و… از مهم ترین علل ایجاد ناشنوایی و کم شنوایی در کودکان و نوزادان می باشند. با جدی گرفتن بیماری های دوران نوزادی و کودکی می توان تا حد زیادی از مشکلات بعدی جلوگیری کرد.

پیشگیری از کم شنوایی

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، کم شنوایی در اثر کهولت سن ممکن است رخ دهد و کاملاً طبیعی است که این موضوع از اختیارات انسان خارج باشد؛ اما اکثر کم شنوایی ها که در سنین پایین بروز پیدا می کنند،در اثر سهل انگاری خود فرد و یا اطرافیانش رخ می دهند.
خبر خوب این است که ما می توانیم دسته دوم از کم شنوایی ها را تا حد زیادی کنترل و از بروز آن ها جلوگیری نماییم.
یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد کم شنوایی، استفاده مکرر و بیش از حد هدفون ها و هندزفری ها می باشد. در صورتی که در طول شبانه روز به مدت طولانی از هندزفری استفاده کنید، باعث افزایش شدید رشد باکتری های درون گوشتان خواهید شد؛ که نتیجه ای جز کاهش قدرت شنواییتان نخواهد داشت.
همچنین اگر شغلتان به گونه ای است که با ابزار های پر سرو صدا رو به رو هستید، لازم است که گوش گیر های ضد صوت و یا هدفون های نویز کنسلینگ را به همراه داشته باشید، تا اثر اصوات را بر روی شنوایی شما کاهش دهند.
اگر دچار بیماری آنفولانزا و یا سرماخوردگی شدید، فوراً به پزشک مراجعه نمایید و از آنتی بیوتیک ها طبق دستور پزشک استفاده کنید. در برخی موارد حاد عفونت حلق وارد گوش می شود و بر کاهش قدرت شنوایی به صورت مستقیم تاثیر می گذارد.
لازم است به عنوان پدر و مادر، آگاهی ‌های لازم را به فرزند خود دهید و به او گوشزد کنید که از رفتارهای پرخطر پرهیز نماید.
کودکان، به خصوص پسران، ممکن است حین بازی صدمه ببینند پس لازم است خانواده به آن ها اطلاعات و آگاهی کافی دهند.

روش های درمان کم شنوایی

روش های درمانی که برای انواع مشکلات کم شنوایی پیشنهاد می شوند، بستگی به نوع آسیب دارند و هریک با دیگری متفاوت هستند. گاهی ممکن است مشکل کم شنوایی فرد با مصرف دوره ای دارو ( به طور معمول قطره و قرص) بر طرف شود. همچنین این امکان نیز وجود دارد که شست و شوی گوش برای بیمار تجویز شود تا به او برای بازگرداندن قدرت شنوایی‌اش کمک کند. در مشکلات حادتر نیز ممکن است پزشک متخصص استفاده از سمعک و یا جراحی را برای بیمار در نظر بگیرد.

کلام آخر

سیستم شنوایی انسان نیز همانند سایر سیستم هایش بسیار پیچیده و حائز اهمیت می باشد. در این مقاله سعی کردیم به صورت ساده چگونگی عملکرد این سیستم را شرح دهیم. کم ‌شنوایی در اصل از انواع گوناگونی برخوردار است که متخصصان برای هر یک از آن ها درمان خاصی را مد نظر دارند.
اگر در هر لحظه و به هر علتی احساس کردید که قدرت شنوایی شما کاهش یافته است، پیشنهاد می کنیم خود را در اولین فرصت به یک متخصص برسانید و توسط کارشناس شنوایی سنج معاینه شوید. در دوران نوزادی و کودکی، لازم است فرزندتان را به درمانگاه ها و یا خانه های بهداشت ببرید و وضعیت سلامتی وی را بررسی نمایید. یکی از مواردی که در این سال ها به صورت مرتب چک می شود فعالیت سیستم شنوایی کودک می باشد.
مسئولین درمانگاه از شما درباره نحوه عملکرد کودک در شرایط مختلف سوالاتی می پرسند که باید به آن ها با دقت پاسخ دهید. اگر مشکلی تشخیص داده شود، شما را به متخصص ارجاع خواهند داد.
خوب است برای مراقبت از فرزندتان چک آپ های لازم را انجام دهید و تا جایی که امکان دارد به توصیه پزشکان و کارشناسان توجه نمایید. امیدواریم بتوانید با استفاده از راهکارهای بیان شده تا حد ممکن از کم شنوایی جلوگیری و پیشگیری نمایید.

بیمه‌های طرف قرارداد

شنوای سنجی دز مازندران
شنوایی سنجی در مازندران
شنوایی سنجی در مازندران
شنوایی سنجی در مازندران