اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعاتی درباره درمان کم شنوایی و همچنین شست و شوی گوش هستید با ما همراه باشید. در حالت عادی گوش نیازی به تمییز شدن ندارد مگر اینکه علائمی در گوش ایجاد شود. سرومن، موم یا همان جرم گوش به طور طبیعی در پوست مجرای گوش تولید میشود. وظیفه جرم گوش محافظت از گوش و چرب نگه داشتن آن است. اگر مقدار جرم گوش از حد طبیعی کم تر شود، ممکن است منجر به خشک شدن گوش شود که خشک شدن گوش باعث ایجاد خارش های شدید در گوش می شود .علاوه بر این جرم گوش خاصیت ضد باکتری دارد و باعث تمیز نگه داشتن گوش میشود. تجمع موم گوش در انتهای مجرای گوش باعث مسدود شدن پرده گوش می شود. در ادامه این مقاله به بررسی موارد زیر می پردازیم:
- گوش را تمییز کنیم یا نه؟
- شست و شوی گوش چیست؟
- نحوه شست و شوی گوش چگونه است؟
- کم شنوایی
گوش را تمییز کنیم یا نه؟
طبق نظر پزشکان تمیز کردن گوش ضرورتی ندارد و بهتر است که در حالت عادی گوش را تمیز نکنید. در صورتی که موم گوش در داخل تجمع پیدا کرد و علائمی مانند احساس پری گوش، کاهش شنوایی موقت، وزوز گوش، خارش، ایجاد ترشحات، بوی بد و نامطبوع، سرفه کردن و درد گوش را ایجاد کرد سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
شست و شوی گوش چیست؟
یکی از راه کارها برای حذف موم اضافی و همچنین مواد خارجی که داخل گوش گیر افتاده اند، شست و شوی گوش است. شست و شوی گوش قبل از رسیدن موم و مواد خارجی به عمق حفره گوش و وارد کردن آسیب های جدی، بسیار موثر است. از جمله روشهای دیگر برای خارج کردن موم و مواد خارجی از گوش، استفاده از حلقه و به کار گیری ساکشن است. این روش ها حتما باید توسط متخصص انجام شوند.
نحوه شست و شوی گوش چگونه است؟؟
شست و شوی گوش باید توسط پزشک متخصص انجام شود. پزشک گوش را بررسی میکند و چنانچه علائم وجود جرم یا مواد خارجی را تشخیص دهد، شست و شوی گوش را پیشنهاد می کند. سپس با استفاده از اتوسکوپ گوش را معاینه میکند. اگر گرفتگی به دلیل جرم گوش باشد، با استفاده از یک سرنگ کار شست و شو را انجام می دهد. از مخلوط آب و نمک یا آب با دمای اتاق، برای خارج کردن موم اضافی استفاده می شود. پزشک گاهی برای نرم شدن موم گوش، روغن بچه، روغن معدنی یا داروهای تخصصی را پیشنهاد می کند.
کم شنوایی
به عدم شنیدن کامل یا جزئی صداها اختلال شنوایی می گویند که شامل دو نوع ناشنوایی یا کم شنوایی است. کم شنوایی می تواند ملایم، متوسط یا شدید باشد. در کم شنوایی ملایم شخص در درک گفتار مشکل دارد اما در کم شنوایی متوسط شخص برای درک گفتار به سمعک دارد.
انواع کم شنوایی
انواع کم شنوایی شامل کم شنوایی انتقالی، کم شنوایی حسی-عصبی و کم شنوایی مختلط است که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
کم شنوایی انتقالی
در کم شنوایی انتقالی اصوات از گوش خارجی به گوش داخلی منتقل نمیشوند. دلایل بروز این نوع کم شنوایی شامل تجمع جرم گوش، چسبناکی گوش، عفونت گوش، پارگی پرده گوش، آسیب دیدن استخوانچه های گوش میانی و ناهنجاری در پرده گوش است.
کم شنوایی حسی-عصبی
این نوع از کم شنوایی در اثر اختلال در عملکرد و آسیب گوش داخلی، حلزون، عصب شنوایی یا آسیب مغزی ایجاد میشود. در کم شنوایی حسی-عصبی معمولاً سلول های مویی حلزون آسیب می بینند. افزایش سن باعث آسیب به سلولهای مویی شده و این سلول ها عملکرد های خود را از دست میدهند و منجر به کم شنوایی می شوند. علاوه بر این قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای با فرکانس بالا هم منجر به آسیب دیدن سلول های مویی می شود.
کم شنوایی مختلط
کم شنوایی مختلط ترکیبی از کم شنوایی انتقالی و حسی-عصبی است. مثلا عفونت گوش میتوانند هم به پرده گوش و هم به استخوانچه ها آسیب وارد کنند.
درمان کم شنوایی
امروزه کم شنوایی سومین بیماری شایع در بزرگسالان است. چنانچه کم شنوایی درمان نشود، باعث بیماری های جسمی و روحی مانند فراموشی و آلزایمر، اضطراب و افسردگی می شود، ضمن اینکه احتمال زمین خوردن و افتادن در افراد کم شنوا بیشتر شود.
درمان کم شنوایی انتقالی
درمان کم شنوایی انتقالی به عامل به وجود آورنده آن بستگی دارد. درمان کم شنوایی انتقالی به صورت دارویی، جراحی یا استفاده از سمعک می باشد. در صورتی که علت کم شنوایی انتقالی اتواسکروز، فقدان مادرزادی مجرای گوش، بسته بودن مجرای گوش هنگام تولد و پارگی پرده صماخ باشد، برای درمان از جراحی استفاده می شود. اگر علت کم شنوایی انتقالی عفونت گوش باشد با دارو درمان می شود.
درمان کم شنوایی مختلط
برای قسمت کم شنوایی انتقالی از دارو درمانی یا جراحی و برای قسمت کم شنوایی حسی-عصبی از سمعک استفاده می شود. در صورتی که کم شنوایی مختلط پیشرفته باشد، سمعک های استخوانی کاشتنی و کاشت حلزون توصیه میشود.
درمان کم شنوایی حسی- عصبی
همانطور که اشاره شده کم شنوایی حسی-عصبی در اثر آسیب به سلول های مویی گوش داخلی یا عصب شنوایی ایجاد می شود. به دلیل اینکه سلول های مویی قادر به رشد و ترمیم خود نیستند و علاوه بر این با دارو و جراحی هم درمان نمی شوند، کم شنوایی حسی-عصبی رایج ترین نوع کم شنوایی دائمی است. می توان گفت که کم شنوایی حسی-عصبی به طور کامل قابل درمان نیست اما تشخیص سریع و مراجعه به موقع به پزشک متخصص میتواند به جلوگیری از پیشرفت آن کمک کند. به طور کلی میتوان از سمعک و یا کاشت حلزون شنوایی برای درمان کم شنوایی حسی-عصبی استفاده کرد. اخیرا از طریق ژن درمانی اقدامات موفقیت آمیزی برای رفع این مشکل شده است.
مرکز شنوایی سنجی آوا یکی از کلینیک های معتبر در زمینه شنوایی سنجی است. انواع تست های شنوایی سنجی و خدمات مرتبط با شنوایی در مرکز شنوایی سنجی آوا انجام می شود. در کلینیک تخصصی شنوایی آوا انواع سمعک با کم ترین قیمت و بهترین کیفیت به شما ارایه می شود.