زمانی که دچار سرگیجههای نامنظم و از پیش تعیین نشده میشوید، یا اختلالاتی در شنوایی شما به وجود میآیند که سبب کم شنوایی شما میشوند، در این صورت به مرور زمان بیماری منیر بروز خواهد یافت. بیماری منیر در اثر وجود خستگی مداوم و استرس بسیار بالا در افراد ظاهر میگردد. به مرور زمان این بیماری فرد را با مشکلات مختلفی روبهرو میسازد و در میزان کیفیت زندگی فرد تاثیرات منفی برجای خواهد گذاشت.
منییر چیست؟
بیماری منیر در اثر نارساییها و اختلالات گوش داخلی به وجود میآید. به مرور زمان این بیماری سبب سرگیجه و کم شنوایی و ناشنوایی در افراد خواهد شد. معمولا بیماری منیر در حالات عادی تنها با یک گوش درگیر میشود. این بیماری در هر سنی بروز خواهد یافت؛ اما بیشتر در جوانان و میانسالان علائم این بیماری نمایان میگردند. بیماری منیر جزء بیماریهای مزمنی است که برای درمان آن راهکارهایی وجود دارند. با درمان آن میتوان علائم مختلف این بیماری را در بدن کمتر کرده و اثر بلندمدت آن را کاهش داد.
علائم بیماری منیر کدام هستند؟
علائمی که در بدن افراد دارای بیماری منیر بروز مییابند به شرح زیر هستند.
-
وجود سرگیجههای گاه و بیگاهی:
افرادی که از بیماری منیر رنج میبرند؛ بهصورت نامنظم با سرگیجههای مختلف مواجه خواهند شد. بهطور میانگین سرگیجههایی که ناشی از بیماری منیر هستند؛ از 20 دقیقه الی چندین ساعت ادامهدار خواهند بود؛ اما از 24 ساعت بیشتر به طول نمیانجامند. این سرگیجههای زیاد و بیوقفه باعث تهوع در افراد نخواهند شد.
-
از بین رفتن شنوایی در فرد:
افرادی که در مراحل ابتدایی بیماری منیر به سر میبرند، به مرور زمان شنوایی خود را تا مدت زمانی موقت از دست خواهند داد؛ اما بعد از گذشت زمانی کم، دوباره شنوایی خود را به دست میآورند. برخی از افراد که بهدنبال درمان بیماری خود نیستند، شنوایی خود را بهطور دائم از دست میدهند.
-
وزوز در گوش یا زنگ زدن در گوش:
در برخی از مواقع افرادی که دچار بیماری منیر میشوند؛ در گوش خود صدای سوت یا وزوزی را میشنوند.
-
حس گرفتگی و پر بودن گوش فرد:
معمولا افرادی که به بیماری منیر مبتلا هستند؛ در گوش خود احساس پر بودن و فشار میکنند.
علائم و علل بیماری منیر در هر فرد مختلف است و به نحوه دورهای رخ میدهد. معمولا این علائم در برخی از موارد از بین رفته و بعد از مدتی دوباره ظاهر خواهند شد. البته با درمانهای مختلف این علائم کم و کمتر میشوند.
چه عواملی سبب ایجاد بیماری منیر می شوند؟
تاکنون پزشکان موفق نشدهاند که علت اصلی وجود بیماری منیر را تشخیص دهند. باتوجه به علائم بیماری منیر در افراد، تشخیص داده میشود که این بیماری به علت خارج شدن مقدار کمی مایع گوش درونی بیش از اندازه استاندارد رخ میدهد. البته هنوز متخصصین درنیافتهاند که علت به وجود آمدن این اتفاق در گوش داخلی چیست.
عواملی که سبب تغییرات در اندازه مایع گوش داخلی موثر میگردند؛ در به وجود آمدن بیماری منیر هم موثر خواهند بود. این عوامل شامل موارد زیر میشوند:
- تخلیه نکردن مایع گوش بهدرستی که ممکن است به علت مسدود بودن یا ایجاد ناهنجاری آناتومیک باشد.
- واکنشهای ایمنی غیرطبیعی در بدن
- وجود عفونتهای ویروسی در گوش
- علل ژنتیکی
معمولا چند علل مختلف با یکدیگر سبب ایجاد بیماری منیر در فرد میشوند.
سرگیجه ها و عوارض بیماری منیر کدام هستند؟
اگر سرگیجههای افراد به صورت غیرقابل پیشبینی و بدون نظم رخ دهند و در نهایت شاهد از بین رفتن شنوایی در طولانی مدت باشیم، باید گفت که به شدیدترین و بدترین عوارض بیماری منیر دچار شدهاند. بیماری منیر سبب ایجاد خستگی و استرس بالا در افراد میگردد. این بیماری باعث کاهش کیفیت زندگی فرد و ایجاد مشکلات مختلف در فرد خواهد شد. با وجود سرگیجه در فرد، تعادل او برهم میخورد و سقوط و آسیبهای زیاد را برای او بهدنبال خواهد داشت.
درمان بیماری منیر با عمل جراحی
اگر سرگیجههایی که در اثر بیماری منیر به وجود میآیند شدید و آزاردهنده باشند و روشهای درمانی مختلف جهت درمان آنها موثر واقع نگردند، پزشک مجبور به انجام عمل جراحی میشود. برای عمل جراحی روشهای متعددی وجود دارند که به شرح زیر هستند:
- افت فشار کیسه اندولنفاتیک:
وظیفه کیسه اندولنفاتیک، تنظیم کردن سطح مایع گوش داخلی است. در این عمل، از فشار کیسه اندولنفاتیک کم خواهد شد و سطح مایعات داخل گوش کاهش مییابد. در برخی از موارد نیز از لوله شنت استفاده میشود. با کمک لوله شنت مایع اضافه گوش داخلی را خارج میکنند.
- لابیرنتکتومی:
در این روش جراحی باید تعادل میان گوش داخلی برقرار شود. با ایجاد تعادل بین اجزای گوش، کم شنوایی که بر اثر بیماری منیر ایجاده شده از بین میرود. البته عمل جراحی لابیرنتکتومی برای بیمارانی که شنوایی خود از دست دادهاند انجام میگیرد.
- عمل جراحی برش عصب دهلیزی:
در روش عمل برش عصب دهلیزی، بخش تعادلی و حرکتی گوش داخلی را به مغز قطع میکنند. این عمل سرگیجه ایجاد شده در اثر بیماری منیر را از بین میبرد. با این روش میتوان شنوایی از دست رفته فرد را بازگرداند. البته این عمل نیاز به بیهوشی و بستری شدن نیز دارد.
درمان های خانگی برای از بین بردن بیماری منیر
برای درمان بیماری منیر میتوان از برخی از روشهای خانگی نیز استفاده کرد. با انجام برخی از کارها میتوانید علائم این بیماری مزمن را در بدن خود کاهش دهید. این روشها عبارتند از:
- در زمان بروز سرگیجه دراز کشیده یا بنشینید:
اگر دچار سرگیجههای ناشی از بیماری منیر شدهاید، از انجام هرگونه فعالیت بدنی که سبب تشدید اوضاع بدنی شما میشود، خودداری کنید. از محلهای پر نور، نگاه کردن تلویزیون، حرکات ناگهانی و مطالعه پرهیز نمایید. بهتر است در صورت بروز سرگیجه به اشیاء ثابت خیره شوید.
- در هنگام بروز سرگیجه و پس از آن استراحت نمایید:
در زمان بروز سرگیجه به علت بیماری منیر، فعالیت روزانه خود را در طمانی کوتاه پس از بهبودی و از بین رفتن سرگیجه از سر نگیرید. حتما استراحت یا خواب را در نظر داشته باشید.
- در زمان بروز سرگیجه مراقب از بین رفتن تعادل خود باشید:
در برخی از مواقع با ایجاد سرگیجه ناشی از بیماری منیر، تعادل شما برهم خورده و ممکن است با زمین خوردن دچار آسیب دیدگی شوید. اگر شبانه دچار سرگیجه شدهاید، پیش از بلند شدن میبایست محیط را روشن کرده و سپس شروع به حرکت نمایید. اگر این سرگیجه و عدم تعادل در شما زیاد است، حتما از یک عصا استفاده کنید. با کمک عصا تعادل شما تا حد زیادی کنترل خواهد شد.
سخن پایانی
بیماری منیر در اثر اختلالات موجود در گوش داخلی یا تجمع مایع داخلی گوش رخ میدهد. این بیماری سبب کم شنوایی و حتی از بین رفتن کامل شنوایی فرد مبتلا میگردد. سرگیجههای ناشی از این بیماری میتوانند تعادل فرد را برهم بزنند و باعث سقوط و وارد آمدن آسیبهایی به او شوند. درمان این بیماری با عملهای جراحی مختلف مانند عمل برش دهلیزی عصب، عمل لابیرنتکتومی و عمل افت فشار کیسه اندولنفاتیک امکانپذیر است. در نظر داشته باشید که در زمان بروز سرگیجه از انجام فعالیتهای بدنی شدید بپرهیزید.