از مهمترین دلایل ابتلا به عفونت گوش وجود باکتری و ویروس است. این عفونتها در بخش پشت پرده گوش داخلی و خارجی و همچنین در گوش میانی میتواند به وجود بیاید. اغلب عفونتهای گوش زمانی بروز میکنند که با درد همراه میشوند در این صورت فرد بیمار احساس ناخوشایندی دارد. عفونت گوش باعث به وجود آمدن مشکلات بسیار زیادی مانند کم شنوایی دائمی یا پارگی پرده گوش خواهد شد، در صورتی که انواع عفونت گوش و روشهای درمان آن را بشناسید میتوانید به رفع مشکلات آن اقدم کنید.
عفونت گوش چیست؟
عفونت گوش باعث به وجود آمدن التهاب در گوش میشود. عفونت گوش میتواند در بخش داخلی یا میانی به شکلهای مختلفی بروز کند. از مهمترین و رایجترین عارضههای عفونت گوش میتوان به تب، گلودرد و پرخاشگری اشاره کرد. عفونت گوش میانی معمولاً پس از گذشت ۲ تا ۳ روز بهبود خواهد یافت؛ اما در برخی از موارد با اینکه بیمار اقدام به مصرف آنتی بیوتیک میکند، این عفونت تا ۶ هفته در گوش باقی خواهد ماند.
عفونت گوش میانی نیز زمانی به وجود میآید که باکتریها و ویروسها وارد قسمت میانی گوش میشوند. پزشک برای از بین بردن این باکتریها معمولاً اقدام به تجویز انواع آنتی بیوتیکها میکند. عفونت گوش در گوش میانی در کودکان علائمی مانند سختی در خوابیدن و گلودرد دارد. مشکل در شنوایی و از دست دادن تعادل نیز از علائم عفونت گوش میانی است.
معمولاً کودکانی که دچار این عارضه میشوند، دچار سردرد و بیاشتهایی نیز خواهند شد. علائم عفونت گوش میانی در بزرگسالان نیز شامل گوش درد و خارج شدن مایعات و چرک از گوش است. کم شنوایی یکی دیگر از علائم عفونت گوش به شمار میآید که پس از به وجود آمدن آن فرد بیمار باید به دنبال درمان کم شنوایی باشد.
عفونت گوش خارجی
این عفونت به معنی عفونت کردن کانال بخش بیرونی گوش است. بخش بیرونی گوش شامل پرده گوش تا بیرون گوش خواهد شد. یکی از دلایل عفونت گوش خارجی ورود آب به داخل آن است. آب وارد شده به این قسمت از گوش باعث مرطوب شدن آن میشود که در نتیجه فضایی کاملاً مناسب را برای رشد انواع باکتریها به وجود میآورد.
عفونت گوش خارجی با تجویز قطره توسط پزشک معالجه خواهد شد؛ اما علائمی نیز فرد بیمار پس از ابتلا به عفونت گوش خارجی خواهد داشت که از مهمترین آنها میتوان به خارش در قسمت بیرونی گوش و قرمز شدن آن اشاره کرد. خارج شدن مایعات و چرک بیرنگ نیز از علائم عفونت گوش خارجی است.
در صورتی که عفونت گوش خارجی معالجه نگردد علائم بیشتری مانند خارش و خارج شدن مایعات بیشتر از گوش به وجود میآید. درد خیلی زیاد و بسته شدن کامل گوش از علائم عدم مراجعه فرد بیمار برای معالجه گوش خارجی است به همین دلیل اولین قدم برای درمان عفونتهای گوش تشخیص صحیح و به موقع است. عفونت گوش میتواند، باعث به وجود آمدن کم شنوایی در فرد گردد که با تشخیص دادن به موقع توسط پزشک امکان پیشگیری از رشد باکتریها و ویروسها وجود دارد.
روشهای درمان عفونت گوش
با توجه به اینکه دلایل بسیار زیادی باعث عفونتهای گوش در فرد بیمار میشود، روشهای مختلفی نیز وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان اقدام به درمان عفونت گوش کرد. عفونت گوش میانی به علت قابلیت طبیعی بدن جهت مبارزه با عفونت همیشه نیازمند درمان با دارو نیست. فرد بیمار پس از چندین روز مراقبت میتواند سلامت خود را باز پس گیرد؛ اما در این بازه زمانی نیاز به استراحت و مصرف مایعات زیادی است.
در صورتی که وضعیت فرد بیمار پس از ۲ الی ۳ روز بهبود نیافت میتواند با تجویز پزشک از آنتی بیوتیکها استفاده کند. داروهای دیگری نیز برای عفونت گوش وجود دارد. این داروها برای درمان درد و عفونت گوش مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به اینکه داروها، عفونت گوش را به طور کامل برطرف نمیکنند؛ اما میتوانند درد ناشی از عفونت را به میزان قابل توجهی کاهش دهند.
عفونت گوش پس از چندین روز از بین میرود؛ اما در صورتی که شدت آن زیاد باشد میتواند تا هفتهها نیز فرد را درگیر کند، البته این موضوع رابطه مستقیمی با فاکتورهای دیگر نیز دارد. به طور کلی باید پس از مبتلا شدن به عفونت گوش برای درمان به پزشک مراجعه کرد و پس از طی مراحل درمان به منظور جلوگیری از حادتر شدن عفونت اقدام به مصرف داروهای مناسب و تجویز شده توسط پزشک کرد. یکی از مهمترین عوارض عفونت گوش پارگی پرده گوش است که به منظور جلوگیری از آن، نیاز است تا به پزشک مراجعه شود.
کلام پایانی
هر یک از عفونتهای گوش میانی یا گوش داخلی دارای روشهای درمان مخصوصی هستند؛ اما پیش از اینکه فرد به این عفونتها مبتلا شود نیاز است تا برخی از مراقبتهای لازم را انجام دهد. این مراقبتها شامل رعایت موارد بهداشتی و عدم مرطوب ماندن گوش پس از استحمام است. هر یک از عفونتهای گوش میانی یا داخلی علائم و عوارضی دارند که با توجه به آنها میتوانید برای معالجه از داروهایی با تجویز پزشک استفاده کنید.