بیشتر افرادی که به طور ناگهانی به کم شنوایی دچار میشوند، در موقعیتی بوده است که از خواب بیدار شده و متوجه این مسئله شدهاند. موارد دیگری نیز مشاهده شده که پیش از دچار شدن به کری گوش، صدای بلندی که به آن Pop میگویند را میشنوند؛ عوامل مختلفی میتوانند باعث بروز این مشکل شوند و درمان کمشنوایی نیز ابتدا با تشخیص مشکل و اجرای تست شنوایی صورت خواهد گرفت. البته در مواردی که علل آن ناشناخته باشد، به تشخیص دکتر راههایی برای بهبودی به کار میرود که در ادامه مقاله به آن میپردازیم.
آشنایی با کم شنوایی ناگهانی گوش
ممکن است فرد در تشخیص اینکه کدام گوش آن دچار این مشکل شده است به شک بیافتد، در این موقعیت بهتر است با تست شنوایی در نزد پزشک گوش، حلق و بینی از وجود آسیب در یک یا دو گوش خود اطمینان یابید. طبق تحقیقات، کمشنوایی که به طور ناگهانی اتفاق میافتد در 90 درصد مواقع تنها یک گوش به آن مبتلا میشود. به این وضعیت سکته گوش نیز گفته میشود که در صورت بیتوجهی و سرسری گرفتن درمان کمشنوایی ممکن است فرد در آیندهای نزدیک شاهد اثرات جبرانناپذیر آن باشد، به دلیل اینکه با عدم آگاهی آن را مرتبط با جرم گوش یا عواملی موقتی میداند، در حالی که احتمال آسیب به گوش داخلی زیاد است و باید مورد بررسی و تست شنوایی قرار گیرد.
درمان کم شنوایی ناگهانی یک طرفه گوش
ممکن است حتی پیش از تشخیص و انجام آزمایشهای مربوطه، پزشک استفاده از کورتیکواستروئید را برای بیمار تجویز نماید. وظیفه استروئید در برابر بیماریهای داخلی بدن، رفع التهابهای ناشی از عفونت و تقویت بدن در مبارزه با مشکلات داخلی خواهد بود. چراکه یکی از دلایل رایج در این زمینه، تورم و التهابهایی در نزدیکی گوش داخلی و یا میانی است، در این صورت بعد از انجام معاینه و تشخیص دقیق دکتر در یافت مشکل اصلی، در کنار تزریق استروئید دیگر داروهای مرتبط را برای بهبودی تجویز میکنند.
داروی کورتیکواستروئید چیست؟
استروئید در سالهای پیشین به صورت قرص نیز مصرف میشده است، اما با گذشت زمان و انجام تحقیقاتی در باب این زمینه، کارشناسان متوجه شدند که تزریق مستقیم آن به گوش نیز به همان اندازه جوابگو خواهد بود. در برخی افراد ممکن است با مصرف قرص، شاهد عوارضی باشند که از همان ابتدا میتوانند با تزریق توسط پزشک گوش، حلق و بینی درمانی ایمنتر داشته باشند. یکی از نکاتی که در این مسائل بسیار اهمیت دارد، استفاده به موقع و راس وقت تعیین شده استروئیدها است.
درمان کم شنوایی قطعی است؟
یکی از مسائلی که باعث میشود که درمان کم شنوایی ناگهانی گوش احتمالی پایین داشته باشد، دیر تشخیص دادن آن خواهد بود، در مواردی شناسایی آن توسط فرد مبتلا ممکن است چند روز به طول بیانجامد و یا بعد از تشخیص به موقع نیز آن را به پای آلرژی فصلی، جرم و… بگذارد. رمان بعد از گذشت دو هفته الی یک ماه بعد از کری گوش، احتمال بهبودی کمتری را برای فرد مبتلا رقم میزند.
تجویز سمعک:
در مواردی که پس از انجام تست شنوایی، پزشک متوجه شود که هر دو گوش به این مشکل دچار شدهاند و شاهد افت شدید شنوایی در فرد شده باشد، ممکن است برای تقویت سیستم و حس شنوایی فرد استفاده از سمعک را توصیه و تجویز نماید.
عوامل موثر در سکته گوش
تشخیص علت بروز این مسئله در بسیاری از موارد و در حدود 90 درصد از افراد مبتلا ممکن نیست. اختلالهای بسیاری همچون عفونتها و بیماریها میتوانند گوش را به این وضعیت دچار کنند، برای اینکه بتوان به درستی علل آن را شناسایی نمود، نیاز است تست شنوایی انجام داده و پس از آزمایشات و بررسی دیگر علائم موجود پی به علت اصلی بروز این مشکل برد.
حمله خود ایمنی بدن: در مواردی شاهد حمله سیستم خود ایمنی به گوش داخلی هستیم که در نهایت منجر به کری گوش در یک سمت یا در دو گوش میشود. در این حالت پزشک برای سرکوب آن داروهایی را تجویز میکند که باعث جلوگیری از سیستم خود ایمنی بدن میشود و پس از آن به درمان گوش داخلی میپردازد.
صدمات وارد شده به سر: در وضعیتی که بیمار در حادثههایی همچون تصادف یا زمین خوردن شدید به ضربه مغزی دچار شده باشد، ممکن است شاهد پیش آمد کمشنوایی در گوش باشیم.
تومورهای عصب شنوایی: اگر اختلالی در تومورهای عصب شنوایی پیش بیاید، در تست شنوایی باید در دو گوش شاهد آسیب باشیم، در صورتی که تنها یک گوش به کری ناگهانی دچار شده باشد، اختلال تومور عصب شنوایی نیز رد میشود.
انواع عفونتها: ایجاد عفونت در گوش میانی یا گوش داخلی و حتی وجود آن در مجرای گوش، میتواند دلیلی بر از دست دادن تعادل و داشتن احساس گیجی و کمشنوایی باشد. در این وضعیت پزشک برای درمان کمشنوایی و دیگر علائم، آنتیبیوتیک و داروهای مرتبط را تجویز مینماید.
MS و دیگر مشکلات عصبی: اختلالات عصبی خود را به صورت علائمی چون مشکلاتی در عملکرد بدن مانند گوشها، چشمها و دیگر اندامها نشان میدهد.
وجود منییر در گوش داخلی: اگر گوش داخلی به منییر دچار شده باشد، از علائم آن اختلال در شنوایی و وزوز شدن گوشها است؛ نیاز خواهد بود برای تشخیص آن تست شنوایی داده شود.
عوارض برخی داروهای خاص: درمان کمشنوایی میتواند با تشخیص پزشک، مرتبط با داروهایی باشد که مصرف میکنید. مصرف برخی داروها میتواند برای افرادی سمی عمل نماید و عوارضات شدیدی را از خود نشان دهد، به طور مثال داروهایی که برای سرطان یا عفونتهای بسیار شدید مصرف میشود.
اختلال در گردش خون بدن: وقتی جریان خون به هر دلیلی ضعیف شود بر عملکرد مغز تاثیر میگذارد و همین میتواند از علل سکته گوش باشد.
جمعبندی
درمان کمشنوایی ناگهانی یک طرفه گوش میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد که پس از تست شنوایی، پزشک میتواند داروهایی را که به بهبودی هر چه سریعتر فرد کمک میکند، تجویز نماید. شناسایی دقیق مشکلی که باعث بروز کمشنوایی شده است، همیشه قابل اجرا به نظر نمیرسد و تنها در 10 درصد افراد قابل تشخیص میباشد. در بسیاری موارد فرد دیر متوجه اختلال در شنوایی خود میشود یا پس از فهمیدن نیز آن را نادیده میگیرد، درمان کمشنوایی باید کمتر از دو هفته بعد از بروز اختلال شروع شود تا تاثیر مثبتی بگذارد.