بیماریابی شنوایی در نوزادان در حال حاضر در کلیه بیمارستانها قبل از ترخیص مادر و نوزاد انجام می شود و نتایج به والدین نوزاد گزارش می شود. اگر کودک سالم باشد که باعث خرسندی است؛ اما اگر نوزاد در آزمایشات بیماریابی شنوایی رد شود و نوزاد مشکوک به کم شنوایی باشد مسئول بخش نوزادان، والدین را برای درمان های مناسب راهنمایی می کند. تشخیص کاهش شنوایی، پیش نیاز بررسی چالش هایی برای پیشرفت کودک، به خصوص در کودکان با طیف اختلالات اتیسم می باشد.
میزان شیوع اتیسم
انستیتو تحقیقات Gallaudet گزارش می دهد که ۴۰%کودکان با طیف اختلالات اتیسم همراه با کاهش شنوایی، اختلالات دیگری را نیز نشان می دهند. تخمین زده می شود شیوع طیف اختلالات اتیسم به نسبت ۱در ۵۹در کودکان کم شنوا و یا ناشنوا است.
طیف اختلالات اتیسم یاAutism spectrum disorder (ASD)
طیف اختلالات اتیسم به عنوان مجموعه اختلالاتی که در کودکی در سالهای اولیه زندگی خود را نشان می دهد و بر روی توانایی کودک برای برقراری ارتباط در محیط تاثیر می گذارد، شناخته می شود. در کودکان اتیسم کم شنوا، با تشخیص زود هنگام و مداخلات به موقع می توان به طور قابل ملاحظه ای به کودک کمک کرد.
علائم بارز اتیسم در کودکان
- فقدان یا تاخیر در زبان و گفتار
- استفاده تکراری از زبان و رفتار های تکراری مانند دست زدن یا چرخاندن اشیا
- عدم برقراری ارتباط با اطرافیان
- عدم تمایل با بازی های خلاق و ساختگی
- خیره شدن مداوم بر روی اشیا
اگر این علائم در کودکی آشکار شد، حتما باید والدین کودک با پزشک خود در این ارتباط مشورت کنند. اگر چه برنامه دارویی ویژه ای برای این کودکان وجود ندارد اما متخصصینی که ارزیابی های رفتار کودکان اتیسم را انجام می دهند می توانند به والدین این کودکان کمک کنند.
اتیسم و کاهش شنوایی
تاثیرات این اختلال در هر کودکی متفاوت است اما باید در مورد این اختلال و تاثیر آن بر روی توانایی های شنیداری و پردازشی کودک اتیسم بیشتر بدانیم. تاثیرات بر سیستم شنوایی محدوده گسترده ای دارد. کودک اتیسم ممکن است کاهش شنوایی متوسط تا عمیق را داشته باشد، که البته مهم این است که با تجویز سمعک می توان این کاهش شنوایی را جبران کرد.
اختلال پردازش شنیداری چیست؟
در سیستم شنیداری، اعصابی که مسئول هدایت صدا به سیستم مغز می باشد، ممکن است اختلال در عملکرد داشته باشد. این اختلال، اختلال در پردازش شنیداری نامیده می شود. این کودکان همچنین دچار اختلال پردازش چند حسی هستند.
اختلال پردازش شنیداری در کودکان اتیسم
به دلیل اینکه اتیسم بر روی پردازش صدا و نویز تاثیر می گذارد ممکن است کودک برای یادگیری و زبان آموزی تلاش زیادی کند. در این موارد ادیولوژیست و متخصص اتیسم، استراتژی هایی برای کمک به کودکان اتیسمی ارائه می کند. این استراتژی ها شامل موارد زیر می باشد:
- استفاده از سمعک و یا تقویت کننده های دیگر
- استفاده از وسایل کمکی شنیداری
- آموزش گفتار و زبان
- آموزش موسیقی
- آموزش وسایل دیجیتالی
- گفتار درمانی
حساسیت صدا در کودکان اتیسم
اگر چه شنوایی کودک اتیسمی ممکن است نرمال باشد اما این کودک در پردازش صدا مشکل دارد. به دلیل اختلال در پردازش صدا، کودکان با مشکل اتیسم ممکن است به شدت صدا، حساسیت نشان دهند که این اختلال را hyperacousis یا حساسیت زیاد به صدا می نامند.
بعضی از کودکان به خوبی از سمعک استفاده می کنند و یا از هدفون هایی با سیستم کنسل کننده نویز و یا یادگیری همراه با تکرار در محیط آرام و ساکتی که از قبل پیش بینی شده است. کودکان اتیسمی واکنش های غیر قابل پیش بینی نسبت به صدا در محیط های متفاوت نشان می دهند.
ادیولوژیست ها و گفتاردرمانگران برای پیدا کردن سطح راحتی نویز در این کودکان به آنها کمک می کنند.
عفونت گوش در کودکان اتیسمی
در کودکان اتیسمی احتمال عفونت های مکرر گوشی یعنی اوتیت گوش میانی بیشتر از کودکان نرمال است. در این کودکان احساس درد شدیدتر و تشخیص نیز با تاخیر خواهد بود. دانستن علائم عفونت گوش میانی برای والدین این کودکان بسیار مهم است.
تست های شنوایی لازم برای افراد ی با اتیسم
- بررسی سلامت سیستم شنوایی، بررسی آناتومی گوش، آزمایش خون به منظور بررسی عملکرد متابولیک
- تمپانومتری، بررسی وضعیت گوش میانی
- اتوآکوستیک امیشن (OAE)، این تست برای بررسی هر گوش فقط یک یا دو دقیقه زمان نیاز دارد .
- ABR
- ادیومتری رفتاری
- تست ادیومتری استاندارد