بعد از تولد ممکن است که برخی از کودکان به اختلالی در شنوایی مبتلا باشند که دلایل کم شنوایی آنها متفاوت است. امروزه راههای زیادی برای درمان این عارضه ارائه شدهاند. شما میتوانید برای درمان کم شنوایی کودک خود از روشهایی مانند شستوشوی یا استفاده از سمعک کمک بگیرید. اگر کم شنوایی در نوزادی تشخیص داده شود پزشکان میتوانند با انجام اقدمات توانبخشی از پیشرفت آن جلوگیری نمایند. کم شنوایی در کودکان انواع مختلفی داشته که شامل کم شنوایی انتقالی، حسی عصبی، آمیخته و مرکزی میشود و درمان هر کدام از آنها متفاوت خواهد بود.
انواع کم شنوایی در کودکان
اگر در غربالگری پس از تولد، برای شنواییسنجی به موقع کودک اقدام کنید، میتوانید با استفاده از تست شنوایی از کم شنوایی آن اطلاع حاصل نمایید. کم شنوایی در کودکان انواع متفاوتی دارد که دلیل هر کدام میتواند نسبت به دیگری متفاوت باشد؛ اما بهطور کلی کم شنوایی به چهار دسته اصلی تقسیم میشود که اگر در سالهای اول زندگی کودک تشخیص داد شود درمان آن راحت خواهد بود و از پیشرفت آن با استفاده از اقدامات توانبخشی میتوان جلوگیری کرد.
کم شنوایی انتقالی کودک
یکی از مهمترین کم شنواییهای مربوط به کودک میتواند از نوع انتقالی باشد، زیرا در این مرحله امواج صوتی بهدرستی به مجرای گوش انتقال پیدا نمیکنند. در این حالت کم شنوایی گوش داخلی طبیعی بوده؛ اما ارتعاش صدا نمیتواند حلزون گوش را تحریک سازد؛ چراکه ارتعاش صدا در مسیر انتقال دچار اختلال شده است. بروز این نوع کم شنوایی میتواند بهدلیل وجود عفونت گوش یا اوتیت گوش میانی باشد. برای درمان این کم شنوایی میبایست سریعا به پزشک مراجعه نمایید که با تجویز دارو این عفونت را از بین ببرد. در بعضی از مواقع این کم شنوایی نیاز به جراحی دارد، در غیر این صورت کودک بهطور دائم کم شنوا خواهد ماند.
کم شنوایی حسی-عصبی
این نوع کم شنوایی زمانی رخ میدهد که حلزونی گوش و همچنین سلولهای مویی دچار آسیب شده باشند. اختلال در این نوع کم شنوایی شدت بیشتری دارد، زیرا در این نوع هم مسیر انتقال صوت و هم استخوان گوش دچار مشکل هستند. کم شنوایی حسی-عصبی یکی از دائمیترین انواع کم شنوایی برای کودکان است که در اکثر مواقع تنها با استفاده از سمعک یا توانبخشی، درمان خواهد شد. تشخیص اولیه این نوع کم شنوایی از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ چراکه کودک میبایست هرچه سریعتر از سمعک استفاد کند تا در گفتار و زبان نیز دچار اختلال نشود.
کم شنوایی آمیخته
یکی از خطرناکترین و حادترین انواع کم شنوایی متعلق به نوع آمیخته است؛ زیرا در این نوع از کم شنوایی، هم کم شنوایی حسی-عصبی و هم انتقالی با یکدیگر آمیخته خواهند شد، در صورتی که درمان این کودکان به سرعت انجام نگیرد، ممکن است حتی سمعکهای قوی نیز نتوانند حس شنوایی را به آنها بازگردانند.
کم شنوایی مرکزی
این نمونه از کم شنوایی از اختلال سیستم مرکزی در دوران کودکی به دو دسته کلی تقسیم خواهد شد که شامل کودکان با کم شنوایی نورپاتولوژی مشخص و کودکان کم شنوا با علتهای نامشخص میشود. اکثر کودکان کم شنوا مرکزی مبتلا به اختلال ارتباطی بوده این در صورتی است که از شنوایی نرمالی برخوردار هستند. در این نمونه از کم شنوایی آستانه شنوایی کودک نرمال است؛ اما کودک در درک کردن مشکل دارد.
میزان کم شنوایی کودکان
بهطور کلی میزان کم شنوایی در کودکان به چهار دسته اصلی تقسیم شده که شامل کم شنوایی خفیف، متوسط، شدید و عمیق میشود که برای درمان هر کدام از آنها، درمانهای ویژهای ارائه خواهند شد. البته توجه داشته باشید که درمانهای ارائه شده به سن کودک و همچنین شدت آسیب آن بستگی دارند.
کم شنوایی خفیف کودکان
کم شنوایی خفیف بین ۱۵ الی ۳۰ دسیبل بوده که میتواند در ارتباط با یادگیری زبان و تحصیل کودک تاثیرگذار باشد. در اینگونه کم شنوایی کودک قادر است که اصوات گفتاری کم شدت، کلمات کوتاه بدون استرس و اصوات بلند را در صدای ملایم بشنود. برای درمان این کم شنوایی میتوانید از اقدامات توانبخشی یا شستوشوی گوش یا حتی از سمعکهای ضعیف استفاده کنید.
کم شنوایی متوسط کودکان
این میزان از کم شنوایی در حدود ۳۰ الی ۴۵ دسیبل بوده که بیشترین آسیبهای این کودکان بهصورت دوطرفه است؛ به این معنا که هم در شنیدار و هم در گفتار دچار مشکل میشوند. کودک با این نوع کم شنوایی در بیشتر مواقع، اکثر اصوات گفتاری را از دست میدهد و در مکالمه دچار مشکل خواهد شد. این کودکان باید از توانبخشی یا سمعک مخصوص استفاده کنند.
کم شنوایی شدید کودکان
شدت این نوع کم شنوایی بین ۵۰ الی ۷۰ دسیبل است که اگر مورد توجه قرار نگیرد کودک علاوهبر شنیدار دچار آسیبهای جدی گفتاری نیز خواهد شد؛ زیرا در این نوع آسیب زبان و گفتار خودبهخود رشد نخواهند کرد و حتما برای تقویت آنها باید از سمعکهای مناسب استفاده کرد؛ همچنین این کودکان نیاز به آموزشهای ویژهای دارند، زیرا اگر از سمعک استفاده نکنند صداهای خود را بهصورت اعوجاج میشنوند.
کم شنوایی عمیق کودکان
زمانی که افت شنوایی بالای ۷۰ دسیبل باشد کودک دچار مشکلات شدید گفتاری و شنوایی میشود که باید هرچه سریعتر برای درمان این عارضه اقدام نمایید، در غیر این صورت ممکن است کودک برای همیشه کم شنوا باقی بماند. کودک در این دوره از بیماری حتما باید از سمعک استفاده کند و در کنار آن برای رفع مشکل گفتاری از آموزشهای گفتاری ویژه بهره ببرد. توجه داشته باشید که این کودکان با استفاده از سمعک نیز نمیتوانند تمام اصوات یا کلمات را بشنوند یا درک کنند.
درمان کم شنوایی کودکان
درمان کم شنوایی در کودکان به نوع آن و همچنین شدت تخریب کم شنوایی بستگی دارد، به همین دلیل بهترین درمان زمانی صورت میگیرد که پزشک تمام علائم بیمار را چک کند و سپس نوع کم شنوایی را تشخیص دهد و بعد از آن اقدام به درمان نماید. برای درمان کم شنوایی کودکان میتوانید از موارد زیر استفاد کنید.
- اگر کم شنوایی بهدلیل بودن عفونت در گوش میانی باشد باید آن را بهطور کامل درمان یا خارج کنید.
- زمانی که مشکل کم شنوایی از آسیب دیدن ساختار گوش میانی باشد؛ ممکن است برای درمان آن نیاز به عمل باشد.
- اگر مشکل کودک شما به بخش حلزونی گوش بازمیگردد یا عصبهای شنوایی آن دچار مشکل شدهاند بهترین راه جراحی کاشت حلزونی یا قرار دادن سمعکهای مخصوص است.
- در بعضی از مواقع شدت جراحات بسیار بالا است که حتی جراحی هم نمیتواند شنوایی کودک را بهطور کامل بازگرداند؛ اما میتوان با کاشت حلزونی درون گوش بهطور مستقیم سیگنالها را به عصب شنوایی متصل کرد.
سخن پایانی
کم شنوایی در کودکان یک اختلال محسوب میشود که ممکن است پس از به دنیا آمدن کودک رخ دهد؛ این اختلال انواع مختلفی دارد که درمان برای هر کدام از آنها متفاوت است. شدت کم شنوایی در کودکان متفاوت بوده به همین دلیل بعضی از آنها برای درمان تنها نیازمند اقدامات توانبخشی هستند تا کم شنوایی آنها درمان شود؛ اما برخی دیگر که از اختلال شدیدتری رنج میبرند نیازمند سمعک یا حتی عملهای جراحی هستند. کودکان کم شنوایی که از اختلالهای شدید برخوردار بودهاند میبایست برای رشد گفتار آنها از آموزشهای ویژهای استفاده کرد.