اکثر افراد از کم شنوایی خود آگاه نیستند، چون کم شنوایی در طول سال ها و به تدریج اتفاق می افتد. اما علائمی مانند بلند کردن صدای تلویزیون و یا تلاش برای شنیدن صدا می تواند نشانه کم شنوایی باشد. محققین می گویند حتی بعد از تشخیص کم شنوایی، یک دوره حداکثر ده ساله برای دریافت و استفاده از سمعک که می تواند باعث بهبود شنوایی شود صبر می کنند. این زمان تلف شده باعث می شود کم شنوایی باعث محرومیت سیستم شنوایی در طی زمان شود و بخشی از مغز که مربوط به درک کلام می باشد دچار آتروفی می شود.
محرومیت سیستم شنوایی چیست؟
محرومیت شنوایی زمانی پیش می آید که سیستم مغز بدون محرک شنیداری باشد. مانند زمانی که فرد مبتلا به کم شنوایی است اما درمانی انجام نمی دهد و مغز در طی زمان دچار کاهش توانایی در درک صدا می شود. و آن بخش از مغز که مربوط به درک کلام می باشد دچار آتروفی می شود. محرومیت سیستم شنوایی باعث محرومیت مغز می شود که ناشی از فقدان تحریکات است.
آتروفی مغز به علت عدم درمان کم شنوایی
به خاطر داشته باشید، شنیدن یک فعالیت مغزی است. گوش ها صدا را تحت عنوان ایمپالس الکتریکی از طریق عصب شنوایی هدایت می کنند. در سیستم مغزی، ایمپالس الکتریکی ترجمه شده و در نهایت صدا درک می شود. هر زمانی که ایمپالس الکتریکی کمی به سیستم مغزی ارسال شود واکنش مغز تغییر میکند. حتی با یک افت شنوایی خفیف بخشی از مغز، که مربوط به پروسه شنوایی است به پروسه بینایی تغییر می کند. این تغییرات در سیستم مغزی اگر اتفاق بیفتد، ممکن است بعد از استفاده از سمعک نیز باقی بماند.
اگر زمان کم شنوایی شما طولانی شود و اقدامی برای جبران کم شنوایی انجام ندهید مغز در درک دچار مشکل می شود یعنی شخص صدا را می شنود اما قادر به درک آن کلمه نمی باشد. در بعضی افراد ممکن است مشکلات شناختی هم در پی کم شنوایی به وجود بیاید.
آیا محرومیت شنوایی دائمی است؟
جواب این سوال مشخص نمی باشد. دائمی بودن آتروفی مغز از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. مغز عضو بسیار انعطاف پذیری است و می تواند در هر شخص تغییرات متفاوتی با شخص دیگر داشته باشد. و همیشه با تحریکات، اتصالات جدیدی در آن شکل میگیرد که می تواند به درک اطلاعات کمک کند. یک مطالعه نشان داده که سمعک باعث بهبود تاثیرات منفی محرومیت شنیداری در کورتیکال می باشد و تغییرات منفی را در سیستم مغزی بهبود می بخشد. پس آتروفی مغز ممکن است کمتر و یا متوقف شود.
محرومیت شنیداری چیست؟
یکی از علتهای محرومیت شنوایی به دلیل اجتناب از درمان کم شنوایی است. اگر بیمار سمعک استفاده کند اما سمعک به طور دقیق تنظیم و فیتینگ نشود، ممکن است شخص دچار محرومیت شنیداری شود. به همین دلیل ادیولوژیست ها باید به طور منظم فیتینگ سمعک را انجام دهند. لازم به یادآوری است که تنظیم سمعک برای هر شخص انحصاری است و سمعک از عینک بسیار پیچیده تر است. تنظیم سمعک برخلاف عینک ممکن است نیاز به زمان داشته باشد.شما ممکن است نیاز به مراجعه مکرر به کلینیک شنوایی برای آموزش استفاده درست از سمعک داشته باشید. همچنین همه افراد نیاز به ارزیابی های شنوایی در طول زمان دارند چون امکان دارد آستانه شنوایی در طول زمان تغییر کند.
کم شنوایی خفیف چه تاثیری بر محرومیت مغزی می گذارد؟
شایع ترین کم شنوایی نوع خفیف و تدریجی آن است. چراکه اگر کم شنوایی خفیف باشد شخص تصور می کند که شنوایی اش طبیعی است. یکی از محققین اشاره می کند که استفاده از سمعک باعث می شود که شخص، صدای محیط (صدای ظرفشویی و یخچال) و همچنین صدای خودش را بلندتر بشنود.
شما باید از سمعک همیشه استفاده کنید حتی زمانی که در خانه تنها هستید. سمعک شنوایی شما را تقویت میکند و مغز را حساس تر می کند.
پیشگیری از محرومیت شنیداری قبل از شروع آن
محققان توصیه می کنند همه افراد بزرگسال زیر ۵٠ سال، هر ده سال باید تست شنوایی انجام دهند. افراد بالای ۵٠ سال هر ٣سال باید تست شنوایی انجام دهند. تست شنوایی باید تشخیصی باشد، حتی اگر فرد احساس کم شنوایی نکند. کم شنوایی در حد متوسط بر روی درک، پردازش و شناخت تاثیر می گذارد و کاهش شنوایی متوسط تا شدید باعث محرومیت مغزی می شود. مهم است که تست شنوایی را بطور مرتب انجام دهیم.
چرا استفاده از دو سمعک مهم است؟
افراد کم شنوا که در هر دو گوش دچار کم شنوایی هستند زمانی که از یک سمعک استفاده می کنند احساس می کنند راحت هستند. البته این ممکن است به خاطر قیمت سمعک باشد. اما باید به خاطر داشته باشند که استفاده از یک سمعک در صورت وجود کم شنوایی در دو گوش تاثیر منفی بر سیستم مغزی دارد. دو سمعک بهتر از یک سمعک است.