سمعک یک وسیله برای کمک به شنیداری افراد کم شنوا است که براساس قدرت شنوایی فرد طراحی و ساخته میشود. سمعک یک وسیله الکترونیکی بوده که با تقویت امواج صدا باعث خواهد شد تا فرد کم شنوا صداها را بهتر و واضحتر دریافت کند. سمعکها از نظر کارایی، کیفیت، شکل، قیمت، قدرت شنوای و…. با یکدیگر متفاوت هستند. سمعکها از نظر اندازه و شکل انواع مختلفی دارند که بهطور کلی شامل سمعک پشت گوشی، سمعک داخل گوشی، سمعک جیبی و سمعک استخوانی میشوند که هر کدام از آنها دارای زیرمجموعههای دیگری نیز هستند.
سمعک پشت گوشی
این نمونه از سمعکها بهصورتی طراحی شده که میتوان بهراحتی از آنها استفاده کرد؛ مکان قرار گرفتن سمعک پشت گوشی در بالاترین نقطه گوش و پشت لاله گوش قرار دارد. این سمعک از یک قالب پلاستیکی و لوله تشکیل شده که به هدایت صدا در مجرای گوش کمک میکند. سمعکهای پشت گوشی خود دارای انواع مختلفی هستند که در سایزها و قدرتهای متفاوتی در برندهای مختلف به بازار عرضه میشوند.
سمعکهای رسیور پشت گوشی
سمعکهای رسیور در دسته سمعکهای پشت گوشی قرار دارند که در آنها بلندگو سمعک در داخل کانال گوش قرار میگیرد؛ اما میکروفون و پردازنده این نمونه از سمعکها در یک قاب بسیار کوچک تعبیه شدهاند؛ که این قاب کوچک در پشت گوش قرار خواهد گرفت. قطعات مختلف سمعک با استفاده از یک سیم نازک به یکدیگر اتصال یافته که استفاده از آن کار آسانی است. کیفیت صدا در این نوع سمعکها از حد متوسط بالاتر بوده و اکثر تولیدکنندگان سمعک، این محصول را تولید میکنند.
سمعکهای BTE
این نمونه یکی دیگر از سمعکهای پشت گوشی به شمار میرود که در خارج گوش فرد ناشنوا قرار میگیرد. این سمعک بهصورت مخفیانه در پشت گوش تعبیه شده و دارای لوله شفاف و باریکی است که سمعک و بدنه را به یکدیگر متصل میکند. با استفاده از این نمونه سمعک میتوانید صدا را به مجرای گوش خود برسانید. یکی از مزایای خوب این وسیله این است که بهراحتی قابل تعمیر هستند و برای اکثر درجههای کم شنوایی مناسب خواهند بود؛ علاوهبر آن در برابر رطوبت مقاومت خوبی از خود نشان میدهند. یکی از مناسبترین سمعکها برای کودکان که در اندازههای مختلفی عرضه میگردند؛ همین سمعک است.
سمعکهای RITE
این نمونه از سمعکها به دو صورت سمعک گیرنده در گوش یا سمعک گیرنده در کانال گوش ساخته میشوند که در دسته سمعکهای پشت گوشی قرار میگیرند. از مزیتهای این نوع سمعکها میتوان به شارژ شدن با باتری، تعویض یا تعمیر جداگانه بلندگو، قابلیت اتصال بیسیم به گوشی همراه اشاره کرد. توجه داشته باشید که این نمونه از سمعکها در برابر رطوبت ضعیف عمل میکنند.
سمعک داخل گوشی
سمعکهای داخل گوشی یکی دیگر از مدلهای سمعک برای افراد کم شنوا است. این نمونه از سمعکها به عنوان سمعک ITE نیز شناخته می شود که به معنای داخل گوش است. سمعکهای داخل گوشی سفارشی هستند؛ زیرا اندازه و رنگ آن باید متناسب با ویژگیهای فرد باشند. بهصورت کلی این سمعکها در چهار دسته اصلی قرار میگیرند که شامل سمعک نامرئی داخل کانال، سمعک کاملا داخل کانل، سمعک داخل کانال و داخل گوش میشوند.
یکی از مهمترین نوع سمعکهای داخل گوشی سمعک نامرئی داخل کانال است؛ زیرا این نوع یکی از کوچکترین سمعکهای داخل گوش است که در مجرای انتهای کانال گوش قرار میگیرد که بهترین گزینه برای افرادی خواهد بود که دارای افت شنیداری ملایم تا متوسط هستند. این نمونه از سمعکها در پایینترین قسمت گوش در گودی آن قرار گرفته که استفاده از آن کار بسیار آسانی است.
سمعک های جیبی
سمعکهای جیبی یکی از قدیمیترین انواع سمعک در سطح بازار هستند که در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار میگرفتند. سمعکهای جیبی از میکروفون و تقویتکننده صدا برخوردار هستند که در درون یک جعبه قرار دارند و شبیه به گوشی موبایل بوده و شما میتوانید آن را درون جیب یا روی لباس خود متصل نمایید. محفظه تمام مدلهای سمعکهای جیبی بهصورت تک سیم و دو سیم هستند که این سیمها در درون گوش فرد ناشنوا قرار میگیرند. این نمونه از سمعکها برای افرادی که دچار افت شنوایی کمتر از ۱۲۰ دسیبل هستند مناسب خواهد بود.
سمعک های استخوانی
سمعکهای استخوانی مشتریان خاص خود را دارند، زیرا این نمونه از سمعکها برخلاف انواع دیگر امواج صوتی را تبدیل به امواج مکانیکی یا همان لرزش میکند و سپس به حلزون گوش ارسال مینماید. این نوع سمعک به عنوان وسیلهای که کار گوش میانی و خارجی را انجام میدهد عمل میکند. سمعکهای استخوانی صدا را به لرزش تبدیل کرده و توسط استخوان جمجه به حلزونی گوش ارسال خواهند کرد و در نتیجه فرد میتواند صداهای اطراف را بهخوبی دریافت نماید. افراد خاصی میتوانند از این سمعک بهره گرفته که از مشکل شنوایی کانداکتیو رنج میبرند. همچنین افرادی که دارای مشکل شنوایی یک طرفه هستند نیز قادر خواهند بود تا از این سمعک کمک بگیرند.
مشکلات شنوایی کانداکتیو شامل افرادی میشوند که بهصورت مادرزادی فاقد لاله گوش و کانال گوش هستند، به عفونت شدید گوش مبتلا شدهاند، از سوراخ شدن پرده گوش یا سفت شدن پرده گوش رنج میبرند، دچار عفونت گوش میانی یا شکستگی استخوانچههای پشت پرده هستند. افت شنوایی یک طرفه به افرادی میگویند که یک گوش آنها دچار آسیب دیدگی شده و با استفاده از این سمعکها میتوانند صداها را بهطور کاملا واضح از هر دو گوش خود بهراحتی بشنوند.
سخن پایانی
سمعکها از نظر شکل و ظاهر انواع مختلفی دارند که کارایی هر کدام از آنها با یکدیگر متفاوت است. سمعک یکی از وسیلههای پزشکی است که برای افرادی که دچار کم شنوایی هستند قابل استفاده خواهد بود. ظرفیت صدای این سمعکها با یکدیگر تفاوت داشته که فرد براساس افت شنوایی خود میتواند آنها را انتخاب کرده و استفاده کند. قیمت سمعکها از نظر برند، کیفیت، سایز، نوع صدا، رنگ و… با یکدیگر متفاوت است. به همین دلیل زمان خرید سمعک حتما به ویژگیهای آن دقت داشته باشید. برای خرید سمعک باید نزد پزشک متخصص بروید سپس بعد از تجویز سمعک، آن را از تجهیزات پزشکی یا داروخانههای مخصوص تهیه کنید.