امروزه هدفون، ایرپاد و ایرفون از وسایلهای محبوبی هستند که کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان را نیز به خود جذب میکنند. برخی از افراد براین باورند که گوشدادن به پادکست و موسیقی با این وسیلهها تجربهای جذاب و بهتر را برای آنها به وجود میآورد. شنوایی یک حس ظریف و پیچیده است که ازدست دادن آن مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده و حتی ممکن است جبرانناپذیر باشد. درواقع استفاده زیاد از اینگونه وسایل بهمرور آسیبهایی مانند کم شنوایی را برای افراد بهدنبال خواهد داشت و جهت درمان کم شنوایی باید به متخصص مراجعه کرد.
استفاده زیاد از هدفون گوش را دچار چه آسیب هایی می کند؟
هدفون یا هندزفری باید با دقت بالایی استفاده شود؛ زیرا هدفون با هدایت مستقیم صدای موسیقی به داخل گوش، کیفیت صوت را بالا برده و به افراد اجازه میدهد بهصورت فردی و کیفیت بالا به موسیقی و صدای مورد علاقه خود گوش دهند. دربرخی مواقع بسیاری از افراد برای اینکه صداهای مزاحم اطراف را کاهش دهند صدای موسیقی را افزایش میدهند که همین ممکن است عوارضهای خطرناکی را برای گوشهایمان بههمراه داشته باشد. برخی از این آسیبها شامل موارد زیر میشوند:
افزایش موم و جرم گوش
استفاده طولانی مدت از هدفون یا هندزفری، ممکن است جرم و ترشحات درون آن را افزایش دهد. اگر جرم و موم گوش بیشتر از حد معمول باشد باعث آسیبهای دیگری مانند وزوز گوش، عفونتهای شدید، درد، مشکل شنوایی و… میشود.
عفونت شدید گوش
قراردادن مداوم گوشیهای هندزفری و هدفون در گوش باعث افزایش رطوبت داخلی در آنها شده، به همین دلیل فضای داخلی گوش دچار باکتری و قارچها میشود. اگر اینگونه موارد در دراز مدت باشد ممکن است عفونت شدید به پرده گوش نیز آسیب برساند. هرچقدر میزان استفاده از هدفونها بیشتر شود، احتمال ایجاد عفونت هم بیشتر میشود. درواقع هدفون و ایرفون وسایلهای شخصی هستند که نباید آنها را بهطور مشترک با فردی دیگر استفاده کرد، استفاده مشترک از این نوع وسایل باکتری و دیگر آلودگیها را انتقال میدهد، به همین دلیل رعایت بهداشت و تمیزی آن یک امر ضروری و مهم خواهد بود.
ایجاد سرگیجه
هدفونها بهدلیل سروصدای زیادی که در طولانی مدت در گوش ایجاد میکنند ممکن است فرد را دچار سرگیجه کنند. علاوهبر سرگیجه هدفونها بهدلیل امواج الکترومغناطیسی که در خود دارند روی مغز فرد نیز مشکلاتی را نیز بهوجود میآورد.
درد و بی حسی شدید
استفاده افراطی از هدفون و هندزفری مشکلاتی مانند درد و بیحسی شدید را بهدنبال دارد. دردهای طولانی مدت در گوش آن را به بیحسی نیز تبدیل میکند.
تینیتوس یا همان وزوز گوش
استفاده درازمدت از هدفون یا ایرفون به سلولهای مویی در قسمت حلزونی گوش آسیب وارد میکند، به همین دلیل منجربه شنیدن صدای زنگ، غرش و وزوز گوش میشود. در علم پزشکی به وجود آمدن این نوع عارضه تینیتوس میگویند. در این حالت فرد بدون اینکه صدایی در محیط باشد، بهطور دائم صداهایی شبیه نویز حس میکند. درواقع این وزوز گوش زمانی ایجاد میشود که طولانی مدت از هدفون یا ایرفون استفاده شود.
نکاتی که باید در هنگام استفاده از هدفون به آن توجه کرد
همانطور که میدانید استفاده بیش از حد از هدفون یا هندزفری به سیستم شنوایی شخص آسیب میزند و در آینده به کم شنوایی منجر میشود. بههمین دلیل بهتر است در هنگام استفاده از هدفون یا هندزفری از خطراتی که در آن وجود دارد جلوگیری کنید. درواقع این نوع آسیبها در کودکان و جوانان در حال بلوغ بیشتر رخ میدهد. برخی از این نکات شامل موارد زیر میشود:
با صدای مجاز به موسیقی گوش دهید
بسیاری از هدفونها قابلیت تنظیم کردن میزان صدا را دارند، بهعنوان نمونه در آیفونها میتوانید با ورود به قسمت تنظیمات صدای موسیقی آن را تنظیم کنید. در بین گوش دادن به موسیقی به گوشهای خود استراحت دهید و فاصله زمانی در آن ایجاد کنید. اگر دوست دارید طولانی مدت از هدفون استفاده کنید بهتر است در حین استفاده کمی به گوشهای خود استراحت دهید، بهعنوان نمونه اگر 30 دقیقه بهطور دائم موسیقی گوش میکنید حدود 5 دقیقه استراحت کنید تا گوشهای شما دچار مشکل نشوند. در واقع این استراحت از بهوجود آمدن آسیبهای شنوایی نیز جلوگیری میکند.
صدای هدفون را کم کنید
یکی از راههایی که میتوان از بهوجود آمدن آسیبهای شنوایی جلوگیری کرد، کاهش دادن صدای موسیقی است که از طریق هدفون گوش میدهید.
از هدفونهایی که قابلیت حذف نویز اضافی دارند استفاده کنید
بسیاری از افراد هستند که بهدلیل کار در فضاهای شلوغ مجبور میشوند صدای هدفون را بیش از اندازه زیاد کنند، اما شما میتوانید با استفاده از یک راهحل مناسب از آسیبهای ناخواسته پیشگیری کنید. هنگامی که قصد خرید هدفون دارید، هدفونهایی که مجهز به سیستم حذفکننده نویز هستند را خریداری کنید، زیرا این مدل از هدفونها از ورود هرگونه نویز و صدای اضافی به گوش جلوگیری میکند. در برخی مواقع نیز میتوانید از هدفون یا ایرفونهایی استفاده کنید که قابلیت غیرفعال کردن نویزها را دارند؛ به همین دلیل شما میتوانید در هنگام استفاده از این هدفونها باسلیقه خود صدای نویز را فعال و غیرفعال کنید.
هدفون را جایگزین هندزفری کنید
امروزه اکثر افراد به گوش دادن موسیقی علاقمند هستند و حتی دوست دارند در هنگام کار هم بهصورت دائم موسیقی گوش دهند، اگر شما هم از این دسته افراد هستید مابه شما توصیه میکنیم از هدفون استفاده کنید، چراکه سیستم هدفون بهگونهای بوده که کمتر با گوش داخلی در ارتباط است و بههمین خاطر ضرر کمتری برای گوش نسبت به هندزفری دارد.
چه افرادی با استفاده از هدفون بیشتر در معرض کم شنوایی هستند؟
استفاده از هدفون میتواند برای تمامی افراد خطر کم شنوایی درپی داشته باشد و در گروههایی ممکن است دیرتر و یا زودتر رخ دهد که برخی از آنها عبارتاند از:
خردسالان و کودکان
متاسفانه درجامعه امروز شاهد استفاده بیشازحد خردسالان از هدفون و موبایل هستیم. درواقع برخی از خانوادهها هستند که به خاطر رهایی از صدای بازیها، موزیکهای مورد علاقه فرزندان و همچنین برنامههای تلویزیونی از هدفون یا هندزفری برای کودکان خود استفاده میکنند. دراصل این مدل از هدفونها که برای کودکان تهیه میشود کیفیت چندان بالایی ندارند، به همین خاطر ممکن است کودکان دوراز چشم خانواده صدای آن را زیاد کند و دچار آسیبی مثل کم شنوایی شود.
جوانان و نوجوانان
امروزه افرادی که بیشتر به گوش دادن موسیقی باصدای بلند از طریق هدفون یا ایرفون علاقه دارند جوانان و نوجوانان هستند. درواقع این افراد بهدلیل اینکه در کودکی از این نوع وسایل استفاده کردهاند علاقه بیشتری به آن خواهد داشت؛ به همین خاطر برای لذت بردن بیشتر ولوم صدای آن دوچندان میکنند. اگر تا مدت زمان زیادی به این کار ادامه دهند درآخر با مشکل شنوایی روبهرو میشوند.
افرادی که سابقه کم شنوایی دارند
کسانی که از قبل مشکل شنوایی دارند استفاده از هدفون تاثیرات منفی برای آنها بهدنبال دارد، چرا که استفاده نادرست از هدفون به عصب شنوایی و قسمت حلزونی گوش آسیب وارد کرده و وضعیت شنوایی افراد را ضعیفتر میکند.
سخن پایانی
امروزه بهدلیل پیشرفت تکنولوژی وسایل مختلفی تولید و بهبازار عرضه میشود که هدفون نیز یکی از این وسایل محبوب بهشمار میرود. درواقع اینگونه وسایل علاوهبر مزایای فراوانی که دارند، معایبی نیز به همراه خواهند داشت، به همین خاطر بهتر است در استفاده از آنها افراط نکنید تا با مشکلاتی مانند کم شنوایی روبهرو نشوید.
بیشتر بخوانید: