عوامل بسیاری در ناشنوا به دنیا آمدن جنین نقش دارند. برخی از متخصصان بر این باور هستند که مهمترین عامل در ناشنوا به دنیا آمدن جنین مبتلا شدن مادر به بعضی از بیماریهای عفونی در سه ماهه آغازین بارداری است. این در حالی است که عوامل بسیار دیگری نیز در این امر دخیل هستند که در این مقاله سعی شده به آنها اشارهای شود. برای اطلاع بیشتر از انواع بیماریهای گوش و راههای پیشگیری و درمان آنها میتوانید به وبسایت آوا اودیولوژی مراجعه کنید. در ادامه مقاله به بررسی عوامل موثر در ناشنوایی جنین در هنگام بارداری میپردازیم پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تاثیر عوامل مختلف بر شنوایی جنین
همانطور که ذکر شد عوامل بسیار متعددی بر شنوایی جنین تاثیرگذار هستند. در حقیقت تمام محققانی که در این زمینه فعالیت میکنند معتقدند که اگر بتوان علل ناشنوایی را تشخیص داد، پیشگیری از آن بسیار آسانتر خواهد بود. اما اگر ناشنوایی بعد از زایمان به وجود آمد باید در سریعترین زمان ممکن درمان شود زیرا ممکن است مشکلات و اختلالهایی را در گفتار کودک داشته باشد. برخی از عوامل ناشنوایی در جنینها به شرح زیر میباشند:
ناشنوایی ژنتیکی
ناشنوایی ژنتیکی همان ناشنوایی ارثی بوده که بسیاری از ناشنواییهای متوسط تا شدید را در کودکان شامل میشود. یکی از عوامل ایجاد ناشنوایی ژنتیکی در جنین ازدواجهای فامیلی میباشد. این ناشنوایی ممکن است در ژنهای مادر و یا پدر وجود داشته و در کودک به صورت غالب در بیاید و خود را نشان دهد. بنابراین توصیه اکید میشود که در صورت ازدواج با افراد فامیل حتما قبل از ازدواج با یک پزشک متخصص مشورت کنید. لازم به ذکر است که اگر ناشنوایی جنین بر اثر مشکلات ساختاری و یا نقص در ساختار گوش جنین باشد، پزشک میتواند قبل از زایمان و از طریق سونوگرافی متوجه این موضوع شود.
یکی دیگر از توصیههای مهم در دوران بارداری این است که مادران تحت هیچ شرایطی نباید از داروهای گیاهی بدون مشورت پزشک استفاده کنند. زیرا برخی از این داروها ممکن است در شنوایی جنین تاثیر داشته و موجب ناشنوایی او شود، لذا مادران عزیز هر گاه قصد استفاده از هر گونه داروی گیاهی را دارند باید با پزشک مشورت کنند.
اثر بیماریهای عفونی بر ناشنوایی جنین
برخی بیماریهای عفونی در زمان بارداری ممکن است بر جنین اثرات سوئی داشته باشد که از جمله این اثرات اختلال در شنوایی جنین میباشد. برخی بیماریهای عفونی خطرناک مانند سرخجه میتواند تاثیراتی بر شنوایی جنین داشته باشد. یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به سرخجه در مادران باردار واکسن میباشد. به تاکید وزارت بهداشت زنان باردار نبایستی در مکانهای شلوغ و دارای رفت و آمد بسیار رفت و آمد داشته باشند، همچنین نباید با افراد مبتلا به سرخجه تماس داشته باشند. برای جلوگیری از ابتلا به سرخجه باید برای پاک کردن گوشت، میوه و سبزی از دستکش استفاده کنند و پس از آن نیز دستهای خود را بشویند. برخی بیماریهای عفونی دیگر نیز وجود دارند که موجب ناشنوایی جنین میشوند از جمله آنها میتوان به توکسوپلاسموز (نوعی بیماری انگلی بوده که از طریق مصرف گوشت خام و نیمه خام و حتی شیر غیر پاستوریزه منتقل میشود)، سیتومگالوویروس (نوعی عفونت درون رحمی است که در هنگام بارداری از طریق خون مادر به جنین انتقال پیدا میکند) و زونا اشاره کرد. ابتلای مادر باردار به این نوع بیماریهای عفونی در سه ماهه ابتدای بارداری میتواند موجب بروز مشکلات حرکتی، حسی و یا ایجاد اختلال در حس شنوایی و حتی ناشنوایی در جنین شود.
تاثیر کمبود ید در دوران بارداری در ناشنوایی جنین
کمبود ید در مادران باردار موجب عقب ماندگی ذهنی جنین در شکم مادر میشود. لذا به مادران باردار توصیه میشود که از نمکهای یددار استفاده کرده تا دچار کمبود ید نشوند. برخی پزشکان برای درمان کمبود ید در زنان باردار از مکملهای غذایی حاوی ید استفاده میکنند. در صورت داشتن کمبود ید توصیه میشود به تمامی دستورات پزشک خود عمل کنید تا جنین دچار مشکل نشود.
تماس با اشعه ایکس
تماس با اشعه ایکس در هنگام بارداری موجب ایجاد اختلالاتی مانند ناشنوایی در جنین میشود. مادران باردار در سه ماهه اول بارداری خود نباید در معرض اشعه ایکس قرار بگیرند. اشعه ایکس یکی از پرخطرترین اشعهها برای مادر و جنین است بنابراین تا حد امکان از حضور در مراکز تصویر برداری و سایر مراکز که از اشعه ایکس استفاده میکنند خودداری کنید.
وارد شدن ضربه به جمجمه در هنگام زایمان
قابل ذکر است که وارد شدن هر گونه ضربه و فشار به جمجمه نوزاد در هنگام زایمان ممکن است موجب خونریزی گوش داخلی نوزاد شده و موجب ناشنوایی او گردد. همچنین لازم به ذکر است که سخت و طولانی شدن زایمان نیز ممکن است موجب نرسیدن اکسیژن به بدن نوزاد شده و در نتیجه اعصاب شنوایی او را تحت تاثیر قرار دهد.
سخن آخر
عوامل مختلفی در دوران بارداری ممکن است موجب ایجاد اختلال در شنوایی جنین شوند. از جمله این عوامل میتوان به عوامل ژنتیکی، کمبود ید مادران باردار، تماس با اشعه ایکس، برخی بیماریهای عفونی مانند سرخجه و وارد شدن ضربه به سر نوزاد در هنگام زایمان و … اشاره کرد. در صورت وجود هر کدام از موارد بالا امکان اختلال و ناشنوایی در جنین و سپس نوزاد وجود دارد. برای جلوگیری از ناشنوایی جنین در هنگام بارداری، مادران باردار باید تحت نظر پزشک بوده و سلامت جنین خود را هر ماه و یا هر چند ماه یکبار بررسی کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه انواع بیماریهای گوش و راههای پیشگیری و مقابله با آنها پیشنهاد میکنیم که به وبسایت آوا اودیولوژی مراجعه و از مطالب بسیار مفید آن بهره ببرید. در صورت تمایل میتوانید از طریق این وبسایت با کارشناسان ما در تماس باشید.