گوش یکی از اعضای بسیار مهم بدن که شنوایی را برعهده داشته، گاهی اوقات با مشکلاتی همچون تجمع جرم روبهرو میشود. شستوشوی گوش یکی از مسائل مهمی است که افراد برای درمان آن به پزشکان متخصص مراجعه میکنند. این عمل ممکن است به دلایل مختلفی مانند گرفتگی گوش، احساس درد، کم شدن شنوایی و… انجام گیرد. شستوشوی این عضو از بدن میتواند از طریق روشهای خانگی مانند سرنگ یا روشهای مطمئنتری مانند ساکشن انجام شود؛ به همین دلیل متخصصان گوش و حلق و بینی در ابتدا به تشخیص نوع درد میپردازند و سپس برای شستوشوی گوش اقدام میکنند.
شست و شوی گوش در منزل با سرنگ
یکی از کم خطرترین روشهای شستوشوی گوش، شستوشو با سرنگ است که میتوان به آسانی آن را در منزل انجام داد. در واقع افراد زمانی میتوانند از سرنگ برای این کار استفاده کنند که جرم زیادی درون گوش آنها وجود داشته باشد. جرمی که درون این عضو حیاتی بدن افراد وجود داشته، بسیار محکم و سفت است و به همین سبب میبایست پیش از استفاده از سرنگ جرم را با قطره مخصوص گوش نرم کنید. هنگامی که جرم کاملاً نرم شد، با استفاده از آب گرم و سرنگ تمیز میتوانید برای بیرون کشیدن جرم اقدام نمایید.
به این شکل که سرنگ را پر از آب ولرم کرده و آن را در درون گوش قرار داده و چند بار به سمت پایین و بالا حرکت دهید. پس از انجام این کار آب درون سرنگ را کمکم به داخل گوش هدایت کنید. در هنگام ریختن آب سرنگ به درون گوش حتماً یک حوله یا دستمال تمیز به همراه داشته باشید تا آب خارج شده از گوش بهخوبی گرفته شود.
شست و شوی گوش با ساکشن
ساکشن یکی دیگر از روشهای شستوشوی گوش به شمار میرود. استفاده از دستگاه ساکشن برای پاکسازی این عضو از بدن میتواند به بهبود شنواییسنجی افراد کمک کند. ساکشن همانند استفاده از سرنگ بسیار کم خطر و بدون درد است. در ابتدا پزشک متخصص توسط دستگاهایی به نام آندوسکوپی یا میکروسکوپ کانال گوش را بهخوبی مورد بررسی قرار داده تا علت مسدود شدن و گرفتگی آن را تشخیص دهد.
پس از اتمام بررسی پزشک متخصص با استفاده از دستگاه اتوسکوپ جرمگیری گوش را آغاز میکند. استفاده از دستگاه ساکشن سبب میگردد که افراد شنواییسنجی بهتری داشته و صداها را بلندتر از همیشه بشنوند. هنگامی که جرمگیری گوش با دستگاه ساکشن پایان یافت، ممکن است برخی از افراد دچار سرگیجه موقتی شوند. شستوشوی گوش میتواند به شنوایی سنجی افراد کمک شایانی کند؛ چراکه تجمع زیاد جرم در گوش میتواند به شنوایی افراد آسیب برساند.
آیا شست و شوی گوش درد دارد؟
همانطور که بیان گردید شستوشو و جرمگیری گوش درد چندانی را به همراه ندارد؛ تنها ممکن است در بعضی از مواقع افراد قبل از شستوشوی گوش از قطره استفاده نکنند و به همین دلیل در هنگام شستوشو دردی را احساس نمایند. در نتیجه بهتر است جهت جلوگیری از این احساس در پیش از انجام این کار از قطره که مخصوص نرم کردن جرم گوش است استفاده کنید. این عمل در زمان کوتاهی انجام میگیرد و بهدلیل عدم داشتن درد زیاد، نیاز به داروهای بیهوشی نخواهد داشت. برای اینکه یک شستوشوی بیخطر و کاملاً بیدرد داشته باشید بهتر است نکات مهمی را در هنگام شستوشو رعایت نمایید که به شرح زیر هستند.
• برای شستوشوی گوش حتماً از آب ولرم استفاده کنید.
• قبل و بعد از شستوشو از فرو کردن وسایل تیز به درون گوش جداً خودداری نمایید.
• در هنگام شستوشوی گوش محلول مورد نیاز را با ملایمت به درون گوش وارد کنید.
سخن پایانی
گرفتگی گوش در واقع به عنوان یک بیماری بسیار جدی شناخته نمیشود. این عارضه میتواند در تمامی سنین رخ دهد؛ به همین دلیل در صورت عدم رسیدگی به موقع آن، میتواند منجر به ایجاد عفونتهای شدید و حتی از دست دادن شنوایی در بزرگسالان و همچنین کودکان شود. روشهای بسیاری برای شستوشوی گوش وجود دارند؛ در صورتی که قصد استفاده از روشهای شستوشوی در منزل را دارید، میبایست به نکاتی مانند عفونت گوش، عدم سابقه عمل جراحی و… توجه داشته باشید. توصیه میشود که برای شستوشوی گوش کودکان از روشهای در منزل استفاده نکرده و به پزشک متخصص مراجعه نمایید. اگر از انباشته شدن جرم در گوش خود رنج میبرید میتوانید از روشهای شستوشوی گوش در منزل مانند سرنگ یا دستگاه ساکشن استفاده کنید.