نعمت شنیدن یکی از بهترین و باارزشترین نعمتهای خدادادی است. یکی از مهمترین عواملی که در شنیدن تاثیر فراوان دارد، پرده گوش است. پرده گوش حساسترین قسمت در اجزای گوش به حساب میآید. اگر با هر مشکلی در پرده گوش مواجه شدهاید، به پزشک متخصص مراجعه نمایید. تشخیص پارگی پرده گوش و درمان آن، تنها به کمک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی امکانپذیر خواهد بود. محل قرارگیری پرده گوش میان گوش وسط و گوش بیرونی است. پرده گوش نازک بوده و دو گوش میانی و خارجی را از یکدیگر جدا میکند.
پاره شدن پرده گوش
وجود سوراخی کوچک یا بزرگ روی صماخ را پارگی پرده گوش مینامند. پرده گوش وظیفه رساندن امواج صوتی را به گوش داخلی برغهده دارد تا بتوان صداها را شنید. گاهی اوقات ممکن است در اثر اتفاقات مختلف آسیبهایی به پرده گوش وارد آیند. در نتیجه این آسیب دیدگی انتقال صدا و شنوایی با مشکلاتی مواجه خواهد شد. اگر پارگی پرده گوش پیگیری نشود ممکن است فرد برای همیشه دچار کم شنوایی گردد. در صورت آسیب به پرده گوش خونسردی خود را حفظ کرده و به پزشک متخصص مراجعه نمایید. اگر امکان مراجعه حضوری به مطب را ندارید، میتوانید از مشاورههای پزشکی آنلاین کمک بگیرید. با انجام آزمایشات و بررسیهای مورد نیاز از بروز خطرات بیشتر جلوگیری کنید.
مواردی که سبب پارگی پرده گوش می شوند
پارگی پرده گوش میتواند علل متفاوتی داشته باشد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
• عفونتها:
اگر گوش شما دچار عفونت شود (اغلب منظور گوش میانی است)، این عاضه اگر به مرور زمان درمان نشود به پارگی پرده گوش ختم خواهد شد. معمولا این مورد را بیشتر در کودکان شاهد هستیم. مایع گوش در پشت پرده گوش جمع میشود و با فشار آوردن به پرده گوش آن را پاره میکند.
• باروتروما:
در صورت تغییراتی در فشار امکان وارد شدن آسیب به گوش بالا میرود. به تغییرات فشاری باروتروما میگویند. اگر فشار خارجی گوش از فشار داخلی آن بیشتر باشد پدیده باروترما اتفاق میافتد. غواصی، پرواز با هواپیما، رانندگی در ارتفاع و امواج الکتریسیته از جمله این موارد هستند که منجر به آسیب دیدگی پرده گوش خواهند شد.
• تروما:
تروما همان ضربه به سر و گوش است. اگر شما از گوش پاککن استفاده میکنید یا بهطور اتفاقی مداد یا وسایل تیز درون گوش شما قرار گیرد، سبب آسیب دیدگی در پرده گوش خواهد شد. وارد شدن این وسایل به گوش باعث عفونت گوش نیز میشود.
علائم نشان دهنده پارگی پرده گوش
یکی از مهمترین و بارزترین علائم پاره شدن پرده گوش، درد گوش است. اگر درد گوش شما در طی روز ادامه داشته و کم و زیاد شد حتما قسمتی از پرده گوش شما دچار پارگی شده است. در این موارد آب مروارید، خون یا مایع داخلی گوش در حال تخلیه شدن خواهد بود. در صورت داشتن عفونت در گوش میانی، پاره شدن پرده گوش خونریزی را به همراه دارد. معمولا عفونت گوشی بیشتر در بچهها و افرادی که سرماخورده یا آنفولانزا دارند اتفاق میافتد.
پارگی پرده گوش چه عوارضی به همراه دارد؟
پارگی پرده گوش ابتدا با یک سوراخ کوچک آغاز میگردد و در طی زمان و در صورت عدم درمان بیشتر میشود. پارگی پرده گوش باعث عفونت، کاهش شنوایی و سرگیجه خواهد شد. اگر مقدار پارگی پرده زیاد باشد فرد مشکلات شنوایی بیشتری خواهد داشت. اگر پارگی کمتر باشد تنها شما صداها را کمی غیرواضح خواهید شنید. اگر در صورت پارگی پرده گوش استخوانهای متصل به آن که 3 عدد هستند نیز آسیب دیده باشند میزان شنوایی شما بسیار کاهش مییابد. اگر به موقع به پزشک مراجعه کنید میتوانید عوارض ناشی از آن را کاهش دهید.
چگونه پارگی پرده گوش تشخیص داده می شود؟
پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی از راههای مختلفی میتوانند پارگی پرده گوش را تشخیص دهند. از متداولترین این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• پزشک از مایعهای خارج شده از گوش نمونهبرداری کرده و با انجام آزمایشات مختلف میتوانند پارگی پرده گوش به علت عفونت را تشخیص دهد.
• یکی دیگر از روشهای تشخیص پارگی پرده گوش، انجام تست اتوسکوپ است. پزشک متخصص با کمک نور درون گوش شما را مشاهده کرده و آسیبهای وارده به آن را تشخیص داده و سپس دیگر آزمایشات را انجام میدهد.
• برخی از پزشکان اقدام به تست محدوه شنوایی فرد آسیب دیده میکنند.
نحوه درمان پارگی پرده گوش
برای درمان پارگی پرده گوش راههای مختلفی وجود دارند. برای جلوگیری از آسیب دیدگی پرده گوش از وارد شدن آب و اشیاء تیز به داخل گوش جلوگیری کنید. به توصیههای پزشک معالج در رابطه با عدم شنا کردن و… توجه نمایید. برخی دیگر از راههای درمان پارگی پرده گوش عبارتند از:
• پچ کردن گوش:
روش درمانی پچ کردن یکی از راههای درمان سریع پارگی پرده گوش به شمار میرود. در این روش پچ پزشکی روی غشای نازک گوش قرار داده میشود. این پچ سبب ایجاد تغییراتی در تشعشع غشا گردیده و باعث بهبودی زودتر آسیب دیدگی پرده گوش خواهد شد.
• انجام عملهای جراحی:
در برخی از موارد برای قطع عفونتها از عملهای جراحی استفاده میشود. با انجام جراحی مایعات عفونی از داخل گوش خارج میشوند. همچنین جراحی از عفونت مجدد گوش جلوگیری میکند. در زمان انجام جراحی گوش ممکن است بتوان برخی دیگر از قسمتهایی که بافت نرم و نازکی دارند را به پرده گوش پیوند زد.
• مصرف آنتی بیوتیکهای تجویزی:
آنتی بیوتیک از عفونت جلوگیری میکند و بدون آسیب رساندن به پرده گوش آن را درمان خواهد کرد. آنتی بیوتیکها بهصورت خوراکی تجویز میشوند و باید تمامی آنها را بهدرستی مصرف کرد.
طب سنتی و درمان پارگی پرده گوش
طب سنتی در درمان بسیاری از بیماریها موثر واقع گردید. اگر دچار پارگی پرده گوش شدهاید بهراحتی میتوانید با کمک طب سنتی آن را درمان کنید. چند گیاه مفید برای درمان پارگی پرده گوش عبارتند از:
• گل ماهور یا روغن سیر:
روغن سیر را گرم کنید و کمی از آن را با کمک قطره چکان در گوش خود بریزید. سپس پارچه تمیزی را روی آن نگه دارید. اگر پرده گوش شما پاره شده باید این دارو را از طریق دهان مصرف نمایید.
• گیاه اکیناسه:
اکیناسه جزء گیاهان آنتی بیوتیکی است که برای درمان آسیب دیدگی پرده گوش باید در روز 3 بار از آن استفاده کنید.
• گیاه هیدراستیس: این گیاه نیز یکی دیگر از گیاهان دارویمفیدی است که برای درمان آسیب دیدگی پرده گوش مورد استفاده قرار میگیرد.
• چای سوسنبر: گیاهی مفید برای تسکین درد و عفونتهای گوش است.
• کنجد، لوبیا، انگور، هویج و لیمو: این گیاهان نیز از دیگر گیاهان مناسب برای درمان وزوز و آسیب دیدگی گوش هستند.
کلام پایانی
گوش مهمترین عضو بدن است. آسیب رسیدن به گوش میتواند بسیار دردناک باشد. سعی کنید از گوش پاککن برای تمیز کردن گوش استفاده نکنید. اگر دچار سرگیجه یا درد مداوم گوش بودهاید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایید. پارگی پرده گوش در اثر عفونت، تغییرات فشاری یا ضربه رخ میدهد. برای درمان آسیب دیدگی پرده گوش بهتر است از آنتی بیوتیکها، پچ کردن یا داروهای سنتی کمک بگیرید.