کنترل صدابیزاری

چگونگی کنترل و درمان صدا بیزاری یا میسوفونیا

آنچه در این مقاله میخوانید

صدا بیزاری و یا میسوفونیا به اختلالی گفته می‌شود که فرد مبتلا نسبت به صداهایی که می‌شنود حساس بوده و از شنیدن آن‌ها عصبی و مضطرب می‌شود. لازم به ذکر است که این اختلال ریشه در اختلالات روانی دارد. افراد مبتلا به صدا بیزاری ممکن است به صداهایی مانند نفس کشیدن، غذا خوردن و یا آدامس جویدن دیگران حساسیت نشان داده و عصبی شود. اختلال میسوفونیا در برخی مواقع شدید می‌تواند در ارتباطات خانوادگی بیمار تاثیرگذار باشد، زیرا ممکن است فرد به صداهایی مانند صدای نفس کشیدن همسر و یا خمیازه کشیدن فرزندان خود آزرده و عصبی شود. در واقع باید گفت که این افراد اغلب به صداهایی که از طریق دهان ایجاد می‌شوند واکنش نشان می‌دهند. باید بگوییم که افراد مبتلا به صدا بیزاری از اختلال خود به طور کامل آگاه هستند، اما متاسفانه توانایی کنترل مشکل و بیماری خود را ندارند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل ایجاد میسوفونیا، علائم و نشانه‌های آن و همچنین کنترل و درمان آن بپردازیم، از این رو توصیه می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

علت بیماری صدا بیزاری

اختلال صدا بیزاری اختلالی است که ممکن است برای بسیاری از افراد قابل درک و فهم نباشد. برخی از محققان بر این باورند که اختلال صدا بیزاری دارای ریشه ژنتیکی است، اما در واقع باید گفت که دلیل اصلی این اختلال تاکنون نامشخص بوده و دلیل قاطعی برای آن پیدا نشده است. به طور کلی یکی از دلایل اصلی این اختلال می‌تواند به مشکلات عصبی و روانی افراد مبتلا مربوط باشد، اما وجود برخی از علائم و نشانه‌ها در این اختلال نشان‌دهنده عدم ریشه این بیماری در روان فرد هستند. برخی از متخصصانی که در این زمینه فعالیت می‌کنند این اختلال را این گونه بیان می‌کنند که مغز افراد مبتلا در هنگام دریافت برخی از صداها مانند صدای جویدن آدامس و … توانایی پردازش و درک درست آن‌ها را نداشته و در نتیجه موجب ایجاد واکنش توسط فرد مبتلا می‌شود. باید به خاطر داشته باشید که میسوفونیا و یا صدا بیزاری یک بیماری پزشکی در نظر گرفته نخواهد شد، از این رو افراد مبتلا به این اختلال نیازی نیست که نگران باشند، زیرا به راحتی و تنها با چند راهکار ساده که در ادامه ذکر شده است می‌توان آن را کنترل و حتی درمان کرد.

نشانه‌ها و علائم اختلال صدا بیزاری

میسوفونیا دارای علائم و نشانه‌هایی است که ممکن است در هر فرد متفاوت باشد. فرد مبتلا به میسوفونیا در صورت شنیدن صداهایی مانند خمیازه کشیدن، جویدن آدامس، هورت کشیدن نوشیدنی، شکستن تخمه، صدای تایپ، صدای تق تق مداوم، فین فین کردن، صاف کردن گلو، صدای گریه بچه، سرفه کردن و یا صدای شر‌شر باران، نشانه‌ها و علائمی مانند نفرت، خشم، عصبانیت بسیار زیاد، ترس، وحشت، پریشانی، ناراحتی و تمایل به فرار را از خود نشان دهد. از جمله علائم فیزیکی و جسمی که در این افراد مشاهده می‌شود می‌توان به بالا رفتن فشار خون، افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار در قسمت‌هایی از بدن آن‌ها به ویژه در قسمت قفسه سینه و افزایش دمای بدن اشاره کرد.

 

جویدن آدامس

 

نحوه کنترل اختلال صدا بیزاری

به منظور کنترل این اختلال و کنار آمدن با آن باید نکاتی را که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است را رعایت کنید.

• گوش دادن به موسیقی‌های ملایم
• ترک محیطی که صدایش شما را آزار می‌دهد
• نفس عمیق کشیدن
• استفاده از نویز و صداهای سفید
• استفاده از هدفون در زمانی که صدایی اذیتتان می‌کند
• بیان کردن شرایط خود برای دیگران در هنگام بروز مشکل
• برای مقابله با استرس و اضطراب از مدیتیشن بهره ببرید.
• اقدام به درمان هر چه سریع‌تر
• مراجعه به یک روانشناس حرفه‌ای و متعهد

راه‌های درمان صدا بیزاری

از آنجایی که صدا بیزاری نوعی اختلال است که تا کنون درمان قطعی برای آن کشف نشده است بنابراین، این اختلال در تمام طول عمر با فرد مبتلا همراه است. اما خوشبختانه راهکارهایی برای کنترل این اختلال وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

درمان TRT و یا بازآموزی صدای وزوز در داخل گوش: در این روش درمانی فرد مبتلا می‌آموزد که در هنگام شنیدن صداهای ناخوشایند تحمل و صبر بیشتری به خرج دهد.

درمان شناخت رفتاری: در این روش درمانی نیز افراد مبتلا یاد خواهند گرفت که در هنگام شنیدن صداهایی که موجب آزارشان می‌شود، واکنش و عکس‌العمل‌های خود را شناخته و رفتار خود را تا حد امکان کنترل کنند.

مشاوره: یکی از موثرترین و بهترین راه‌حل‌های کنترل این اختلال استفاده از جلسات مشاوره است. در جلسات مشاوره‌ای که برای فرد مبتلا برگزار می‌شود خانواده وی نیز بهتر است که حضور داشته باشند، زیرا اختلال صدا بیزاری نه تنها خود فرد بلکه اعضای خانواده او را نیز درگیر خواهد کرد. فرد مبتلا به صدا بیزاری در این جلسات می‌آموزد که چگونه در صورت شنیدن صداهای آزاردهنده رفتار خود را به خوبی کنترل کند.

 

مشاوره

 

رابطه بین استرس و صدا بیزاری

میسوفونیا یا صدا بیزاری در واقع رابطه مستقیمی با استرس دارد. میسوفونیا می‌تواند موجب افزایش استرس در افراد مبتلا شود و بالعکس استرس نیز می‌تواند موجب افزایش شدت میسوفونیا شود. از این رو مدیریت و کنترل استرس در افراد مبتلا به میسوفونیا اهمیت بسیار بالایی خواهد داشت. افراد مبتلا به اختلال صدا بیزاری به منظور کاهش و یا از بین بردن استرس می‌توان از راهکارهای زیر استفاده کنند:

• برای آرام‌سازی ذهن و جشم خود از مدیتیشن استفاده کنید.
• ذهن خودآگاه خود را از هر زمان و مکانی آزاد کرده و خود را تنها متعلق به زمان حال بدانید.
• سعی کنید یک کار خلاقانه انجام دهید.
• مدت زمان حمام کردن خود را طولانی‌تر کنید.
• از نوشیدن چای و سایر نوشیدنی‌های آرام‌بخش غافل نشوید.
• به منظور آرامش عضلات خود از حرکات تمرینی و ورزش‌هایی مانند یوگا استفاده کنید.

آوا اودیولوژی یکی از تخصصی‌ترین و برترین کلینیک‌هایی است که با برخورداری از کادری متخصص و مجرب از پزشکان و متخصصان گوش، حلق و بینی و اودیولوژیست می‌تواند در زمینه تشخیص، کنترل و درمان انواع بیماری‌های مرتبط با گوش و شنوایی به شما خدمت کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *