نیکوتین موجود در سیگار جریان خون به گوش ها را محدود می کند و باعث از بین رفتن سلول های مویی گوش می شود. هرچه بیشتر سیگار بکشید ریسک آسیب بیشتر می شود. این تاثیرات نه تنها به شنوایی خودتان بلکه به تمام افرادی که در کنارشان زندگی می کنید و دوستشان دارید آسیب می رساند. همچنین مطالعات نشان می دهد که نوجوانانی که در معرض دود سیگار هستند دو برابر بیشتر از افرادی که در معرض دود سیگار نیستند، در معرض کاهش شنوایی فرکانس های بم هستند.
سیگار الکترونیکی
سیگار الکترونیکی نیز حاوی نیکوتین است که بر روی سلول های گوش مانند سیگار معمولی تاثیر می گذارد. این نوع سیگار دارای طعم های متفاوتی و دارای صدها مواد شیمیایی است که برای سلامتی مضر می باشد. در این نوع سیگارها ماده پروپیلن وجود دارد که باعث کم شنوایی ناگهانی می شود.
مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
افرادی که در طول زندگی خود بیش از حد مشروبات الکلی مصرف میکنند به کبدشان آسیب می رسانند. کارشناسان سلامتی می گویند مصرف بیش از حد مشروبات الکلی به توانایی مغز در درک صداها به ویژه در فرکانس های بم آسیب می رساند.
الکل، محیط سمی در گوش داخلی به وجود می آورد که به سلول های گوش (حلزون) آسیب می رساند. ممکن است سیستم شنوایی مرکزی کورتکس مغز آتروفی شود.
عدم سلامت دهان و دندان ناشی از مصرف سیگار
سلامت دهان و دندان برای سلامتی شنوایی بسیار مفید است زمانی که دندان ها و لثه ها سالم نباشند و باکتری در دهان وجود داشته باشد، می تواند سبب التهابات و تورم شود. زمانی که باکتری دهان وارد جریان خون می شود می تواند باعث التهابات و باریک شدن شریانها شود. همچنین در نهایت خونرسانی را به سیستم گوش مختل می کند و تاثیرات مخربی بر سیستم شنوایی می گذارد.
نادیده گرفتن کم شنوایی
زمانی که شما از کم شنوایی رنج می برید و از سمعک استفاده نمی کنید مغز تحت تاثیر هیچ محرک صوتی نیست و فرد کم شنوا در معرض بیماری آلزایمر می باشد.
اگر شما حدس می زنید که کم شنوایی دارید به کلینیک شنوایی مراجعه کنید. ارزیابی شنوایی را انجام دهید و در صورت نیاز و پیشنهاد متخصص شنوایی از سمعک استفاده نمایید.
ارتباط سیگار وکم شنوایی
استعمال سیگار ریسک خطر برای کم شنوایی را بالا میبرد. مطالعات نشان میدهد که مصرف سیگار یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر روی سلامت شنوایی تاثیر زیادی دارد حتی مادران بارداری که در معرض دود سیگار هستند جنین آن ها در معرض آسیب های شنوایی است.
برای مثال تحقیقات نشان میدهد که افراد سیگاری60 درصد بیشتر در معرض افت شنوایی فرکانس های زیر هستند، نسبت به افرادی که سیگار مصرف نمیکنند. همچنین مطالعات نشان میدهد که حتی افراد غیر سیگاری که در معرض دود سیگار هستند دو برابر احتمال آسیب به سیستم شنوایی آنها بیشتر از افرادی است که در معرض دود سیگار نیستند.
سلامت سیستم شنوایی افراد جوان که سیگار استعمال میکنند بسیار در خطر است. نوجوانانی که سیگار استعمال می کنند دو تا سه برابر بیشتر در معرض کم شنوایی هستند. افرادی سیگاری حتما وزوز گوش،گیجی و سرگیجه را نیز تجربه می کنند.
تاثیر سیگار بر روی سیستم شنوایی و عصب شنوایی
نیکوتین و منواکسیدکربن، سطح اکسیژن خون را پایین می آورند و باعث انسداد عروق خونی در همه بدن می شوند و سلول های گوش داخلی، سلول های مویی گوش در معرض کمبود اکسیژن قرار می گیرند.
تاثیرات نیکوتین و سیگار
١-بر روی نوروترانسمیترهای عصب شنوایی که وظیفه ارسال تحریکات و صداها را به مغز دارند تاثیرات مخربی می گذارد.
٢-باعث تحریک شیپور استاش و گوش میانی می شود.
٣-باعث آزاد شد ن رادیکال هایی که به DNA آسیب می رسانند می شود.
۴-باعث حساسیت به صدای بلند می شود و ریسک آسیب ناشی از سر و صدا افزایش مییابد.
تاثیر سیگار بر وزوز گوش
تحقیقات در سال های قبل نشان داده است که استعمال سیگار ریسک صدای گوش یا وزوز را افزایش می دهد. به همان دلایلی که استعمال سیگار ریسک کم شنوایی را بالا میبرد به همان دلیل هم باعث وزوزگوش می شود.
تاثیر سیگار بر عفونت گوش
استعمال سیگار هم در بزرگسالان و هم در کودکان ممکن است باعث عفونت گوش شود به دو دلیل:
- استعمال سیگار باعث ضعف سیستم ایمنی می شود و به بافت های حلق و بینی آسیب می رساند و بافت ها را به عفونت آسیب پذیر می کند در کودکان به دلیل وضعیت آناتومیکی شیپوراستاش و گوش ریسک بالاتری برای عفونت وجود دارد.
- دود سیگار عامل بسیاری از بیماری ها در نوزادان و کودکان می باشد این بیماری ها شامل:
- آسم شدید کودکان
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- عفونت گوش
- سندرم مرگ ناگهانی در نوزادان
- در بعضی از موارد، عفونت گوش میانی منجر به افت شنوایی می شود.
شنوایی نوزاد مادران باردار سیگاری، در معرض خطر می باشد.
نوزادانی که از مادران سیگاری به دنیا می آیند احتمال ریسک کم شنوایی در آنها بسیار بالا است و احتمال خطر تا دوران کودکی وجود دارد. اما تحقیقات جدید در آمریکا نشان می دهد ٢٠ دقیقه بعد از استعمال سیگار فشار خون کاهش مییابد و بعد از ٨ساعت، منواکسید کربن و اکسیژن به حد نرمال بر می گردد. در ۴٨ ساعت بعد حس بویایی و چشایی بهبود مییابد و پایانههای عصبی شروع به بازسازی می کنند.
مزایای ترک کردن سیگار
١-کاهش ریسک سرطان ریه و انواع سرطان های دیگر
٢-کاهش خطر بیماری انسداد شریان قلبی (که بر روی سیستم شنوایی تاثیر می گذارد)
٣-کاهش سکته مغزی و بیماری های عروقی، محیطی
4- کاهش اثر نیکوتین( افت شنوایی حسی عصبی که در افراد سیگاری در طی سال ها بوجود می آید و از آسیبی است که نیکوتین بر روی سیستم شنوایی می گذارد).
چگونگی ترک سیگار
اگر شما آمادگی ترک سیگار را دارید اما نمیدانید چطور شروع کنید در ابتدا یک برنامه ترک سیگار را برای خود آماده کنید و برای روز های اول برنامه ریزی دقیقی انجام دهید American lung Association برنامه هایی برای ترک سیگار پیشنهاد می دهد که در آن برنامه مهارت و تکنیک هایی را آموزش می هد که به فرد سیگاری کمک میکند که سیگار را ترک کند.
بیشتر بدانید: